Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Uptown Funk доминира в ефира от двете страни на Атлантика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет седмици след като влезе в ТОП 40 на американските радиостанции, Mark Ronson остави зад гърба си своите конкуренти и заедно с Bruno Mars се разписа за първи път в книгата с шампиони на Media Base 24/7. Uptown Funk e най-излъчваната песен за изминалата седмица. Тя е номер едно и на Острова, което е голямо постижение за 39-годишния британец с американски паспорт, който доскоро беше познат само в ролята си на продуцент на Amy Winehouse.

В Щатите  Uptown Funk скочи от номер 4 направо на номер 1, като прекрати престоя на върха на Nick Jonas, който остана само една седмица на първото място. Jealous загуби 1198 излъчвания, като вероятно повечето от тях сигурно са отишли в подкрепа на новия му актуален сингъл за Америка – Chains. Именно Chains е най-доброто ново предложение в ТОП 40 на номер 37. Повечето усилия на лейбъла Republic по промоциране на парчето дават резултат и все повече хора откриват музиката на Nick. Видеото към Chainsизлезе в YouTube през миналото лято и е било гледано близо 8 милиона пъти. За момента по всичко личи, че Nick Jonas върви по стъпките на Justin Timberlake и има потенциал да достигне неговия успех особено ако си наеме по-добър хореограф.

Освен Chains сред най-излъчваните 40 на Америка дебютира и един сингъл, за който ви информирахме през ноември. На номер 39 влиза Weekend на инди дуета от Портланд, Орегон, Priory. Третото ново предложение на номер 40 e за песента, за която артистът казва, че е за моментите в една двойка, в които скандалите между партньорите могат да се оправят със секс – Talking Body на Тоve Lo. Най-големият скок (9 нагоре до номер 23) е за Sugar на Maroon 5.

Иначе около върха продължава да стои бившият номер едно на Taylor Swift – Blank Space (сега на номер 2). Там са й Sam Smith с I’m Not The Only One на номер 4 и номинираната за Grammy Take Me To Church на Hozier на номер 5. Hozier e oт Ирландия и привлече вниманието към себе си, след като получи признанието от феновете в онлайн платформата Spotify. В момента вдъхновеният от фолк блус, соул и госпъл артист се радва на успех освен в поп чарта и в ефира на алтернативните станции с още едно заглавие, което не е за пропускане - Angel Of Small Death & The Codeine Scene.

На Острова за сега няма претендент на измести здраво стъпилия за шеста седмица на върха в класацията на Radiomonitor Uptown Funk на Mark Ronson и Bruno Mars. И там в подножието на върха е Taylor Swift, но Blank Space е заседнало на номер 3 и сякаш не му стигат силите да се изкачи до върха. Пред Taylor е бившият номер едно Thinking Out Loud на Ed Sheeran, а зад нея на номер 4 са изкачващите се с две места Olly Murs и Travie McCoy с Wrapped Up, което от седмица плахо си прокарва път и в Америка. C цели осем места нагоре Hozier се озовава на номер 5 с Take Me To Church. И ако в Америка на тази песен и бяха необходими 15 седмици да достигне номер 5, то във Великобритания Hozier е на номер 5 след само три седмици в чарта.

Ellie Goulding продължава да сe движи в правилната посока и хитът й към 50 Shades of Gray също катери осем места до номер осем.

Положителни точки и за новото на Ne-Yo Coming With You (десет места до номер 15). Най-големият скок е за ирландската инди рок банда Kodaline. Придвижването с 15 места нагоре до номер 24 e за Honest - пилотния им сингъл от предстоящия да излезе в началото на февруари албум Coming Up for Air.

Oще за актуалните хитове и артисти можете да научите в следващото издание на Music Point.

Music Point – петък от 19.00 до 21.00 по "Хоризонт"!

Гласувайте за песните, които искате да чувате по-често в предаването тук:

https://www.facebook.com/musicpointshow




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36