Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието

Съдебната палата – Русе
Снимка: Радио Шумен
Цветомир Тодоров от Института за правни инициативи, който организира конференция "Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието" представи днес целите на форума в предаването "Хоризонт до обед": Целта на нашия проект е да направим съдебните заседатели работещи. Често те са фигуранти. Обществеността не е запозната с фигурата на съдебния заседател. Те работят само в наказателни дела. Реално те имат същите права като професионалния съдия. Могат да решат всички въпроси, това са непрофесионални съдии. Има парадокс в реформите в съдебната система. За всичко има противоборство, докато при съдебните заседатели са единодушни, че институтът не работи.

Една от идеите е да бъде прозрачен изборът и участието на съдебните заседатели в правораздаването. Важни са критериите за избор. Ние го наричаме избор, но общинските съвети създават списъка. Не знаем какви хора са в списъка. Все пак трябва да имат минимална правна култура. Голяма част от съдебните заседатели са служители на общинската администрация, на държавни органи. Сега имаме формално казано "избор". Например делото срещу Баретата няколко пъти е отлагано заради нередовни заседатели.


Емилия Николова – съдебен заседател – каза: Правната рамка е съдебните заседатели да се избират така: Кандидатстват 1000 души за 100 места. Критериите са под въпрос. Как се избират? Трябва да отговарят на определени изисквания, например да бъдат неосъждани, да се ползват с добро име в обществото. 
Доколко съдебният заседател е безпристрастен? Присъствала съм на дело, където с кожата си усещам, че този човек е извършил престъплението, а няма доказателства.

Николова постави въпроса да се изяснят правата и задълженията на съдебния заседател. Съдилищата имат различна практика. Това е проблем.

Разговора на Силвия Великова с Цветомир Тодоров и Емилия Николова можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха грипна епидемия в община Благоевград

В община Благоевград е обявена грипна епидемия, съобщиха от  Районната здравна инспекция.  От 22 до 24 януари влизат в сила  забраните за планови операции и свиждания в болничните заведения.  В грипна ваканция излизат всички училища на територията на общината, а в детските градини  се препоръчва  прием само на здрави деца. Леко са завишени..

публикувано на 19.01.18 в 11:00

Мъж е открит мъртъв на Околовръстното шосе на София

Мъж е открит мъртъв на Околовръстното шосе на София тази сутрин. Най-вероятно той е бил блъснат от автомобил, като водачът е напуснал мястото на инцидента. Заради следствените действия преминаването в района е ограничено. Шофьорите могат да използват обходен маршрут през село Чепинци.  Пътната полиция регулира движението.

обновено на 19.01.18 в 10:57

Задържаха измамници, събирали пари от името на заместник-министър

Полицията задържа трима измамници, събирали пари от името на заместник-министър. Мъжете са вземали средства от жертвите си, като са ги лъгали, че парите отиват за дарения. Тримата са заловени в паричния салон на Централна поща в момент на получаване на поредната сума. При разследването станало ясно, че преди време тримата са събирали пари от името..

публикувано на 19.01.18 в 10:50

Жителите на две павликенските села настояват НКЖИ да постави бариери на жп прелеза при с. Лесичери

Жителите на павликенските села Лесичери и Стамболово настояват Националната компания "Железопътна инфраструктура" да постави бариери на жп прелеза, където преди две седмици влак блъсна лек автомобил и при инцидента загина 39-годишен мъж.  Железопътният прелез при Лесичери е само със светлинна и звукова сигнализация. По искане на местните жители..

публикувано на 19.01.18 в 10:40

Бедственото положение в Смолян остава в сила

През целия ден ще продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините Смолян и Баните. Бедственото положение в общините Смолян и Баните все още е в сила, каза кметът Николай Мелемов : На пътя за Турен положението е страшно. Има много работа. Основно ще мобилизираме нашите сили, защото има страшно много паднали дървета...

обновено на 19.01.18 в 10:19