Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието

Съдебната палата – Русе
Снимка: Радио Шумен
Цветомир Тодоров от Института за правни инициативи, който организира конференция "Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието" представи днес целите на форума в предаването "Хоризонт до обед": Целта на нашия проект е да направим съдебните заседатели работещи. Често те са фигуранти. Обществеността не е запозната с фигурата на съдебния заседател. Те работят само в наказателни дела. Реално те имат същите права като професионалния съдия. Могат да решат всички въпроси, това са непрофесионални съдии. Има парадокс в реформите в съдебната система. За всичко има противоборство, докато при съдебните заседатели са единодушни, че институтът не работи.

Една от идеите е да бъде прозрачен изборът и участието на съдебните заседатели в правораздаването. Важни са критериите за избор. Ние го наричаме избор, но общинските съвети създават списъка. Не знаем какви хора са в списъка. Все пак трябва да имат минимална правна култура. Голяма част от съдебните заседатели са служители на общинската администрация, на държавни органи. Сега имаме формално казано "избор". Например делото срещу Баретата няколко пъти е отлагано заради нередовни заседатели.


Емилия Николова – съдебен заседател – каза: Правната рамка е съдебните заседатели да се избират така: Кандидатстват 1000 души за 100 места. Критериите са под въпрос. Как се избират? Трябва да отговарят на определени изисквания, например да бъдат неосъждани, да се ползват с добро име в обществото. 
Доколко съдебният заседател е безпристрастен? Присъствала съм на дело, където с кожата си усещам, че този човек е извършил престъплението, а няма доказателства.

Николова постави въпроса да се изяснят правата и задълженията на съдебния заседател. Съдилищата имат различна практика. Това е проблем.

Разговора на Силвия Великова с Цветомир Тодоров и Емилия Николова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работник от мангановата мина "Оброчище" е пострадал при трудова злополука

Работник от мангановата мина "Оброчище" е пострадал при трудова злополука тази нощ.  Той е настанен във Варненската многопрофилна болница "Св. Анна" с два счупени крака.  Причините за инцидента се изясняват. По думите на пострадалия миньор Ивайло Тодоров , по време на работа в мината, голямо парче земна маса е паднала върху него и е..

обновено на 26.05.17 в 14:00

Над 20 жертви на нападение срещу християни в Египет

23 души загинаха, а 25 са ранени, след като въоръжени мъже нападнаха автобус, превозващ копти в Египет, съобщи Ройтерс. По данни на местните власти нападението е било извършено, докато автобусът пътувал към манастир на около 220 км южно от столицата Кайро. Никоя групировка засега не е поела отговорност за атаката. Джихадистката групировка "Ислямска..

публикувано на 26.05.17 в 13:54

Състезателят на "Берое" Мартин Ковачев е загинал при катастрофа

Двама младежи са загинали при катастрофа на пътя от Стара Загора за село Богомилово.  Единият от тях е Мартин Ковачев – състезател в представителния футболен отбор на "Берое".  Автомобилът "Фолксваген Поло" е шофирал 18-годишен ученик от Старозагорската езикова гимназия. Колата е навлязла в насрещното платно и се е ударила челно в камион.  Водачът..

публикувано на 26.05.17 в 13:54

В. Бузов: "Ислямска държава" е необходимият враг - оправдание за увеличаване на бюджетите за борбата с тероризма

Основен елемент от присъединяването на НАТО към коалицията срещу "Ислямска държава" се очаква да бъде антитерористичният център, чието създаване беше обявено снощи, както и увеличаването на средствата за въоръжаване.  Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" специалистът по национална сигурност проф. Вихрен Бузов, според когото бизнес..

публикувано на 26.05.17 в 13:27

Подготвя се промяна в модела на заплащане на добавки за деца с увреждания

Подготвя се промяна в модела на заплащане на добавки за деца с увреждания. Това съобщи социалният министър Бисер Петков .  В понеделник в министерството ще се състои среща с родители на деца с увреждания, които протестираха миналата сряда: Наистина, съгласно действащия закон за интеграция на хората с увреждания, добавките, така наречените..

публикувано на 26.05.17 в 13:12