Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието

Съдебната палата – Русе
Снимка: Радио Шумен
Цветомир Тодоров от Института за правни инициативи, който организира конференция "Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието" представи днес целите на форума в предаването "Хоризонт до обед": Целта на нашия проект е да направим съдебните заседатели работещи. Често те са фигуранти. Обществеността не е запозната с фигурата на съдебния заседател. Те работят само в наказателни дела. Реално те имат същите права като професионалния съдия. Могат да решат всички въпроси, това са непрофесионални съдии. Има парадокс в реформите в съдебната система. За всичко има противоборство, докато при съдебните заседатели са единодушни, че институтът не работи.

Една от идеите е да бъде прозрачен изборът и участието на съдебните заседатели в правораздаването. Важни са критериите за избор. Ние го наричаме избор, но общинските съвети създават списъка. Не знаем какви хора са в списъка. Все пак трябва да имат минимална правна култура. Голяма част от съдебните заседатели са служители на общинската администрация, на държавни органи. Сега имаме формално казано "избор". Например делото срещу Баретата няколко пъти е отлагано заради нередовни заседатели.


Емилия Николова – съдебен заседател – каза: Правната рамка е съдебните заседатели да се избират така: Кандидатстват 1000 души за 100 места. Критериите са под въпрос. Как се избират? Трябва да отговарят на определени изисквания, например да бъдат неосъждани, да се ползват с добро име в обществото. 
Доколко съдебният заседател е безпристрастен? Присъствала съм на дело, където с кожата си усещам, че този човек е извършил престъплението, а няма доказателства.

Николова постави въпроса да се изяснят правата и задълженията на съдебния заседател. Съдилищата имат различна практика. Това е проблем.

Разговора на Силвия Великова с Цветомир Тодоров и Емилия Николова можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
trigrad

Алпинисти извадиха тялото на Кристиян от Триград от скалите над Дяволското гърло

16-годишният Кристиян от Триград, който доброволци и полицаи издирваха в продължение на две седмици, беше открит мъртъв в скалите над пещерата Дяволското гърло. Полицията прави оглед на мястото. Тялото  е паднало от голяма височина - над 100 метра, поради което се наложи да бъде извадено с помощтта на трима алпинисти - приятели на бащата и на момчето...

обновено на 22.07.17 в 20:25

Шест са жертвите на безредиците в Ерусалим

Трима израелци бяха наръгани с нож в дома си в Западния Бряг, часове след като трима палестинци бяха убити при сблъсъци по време на митинги, предизвикани от монтирането на металодетектори на входа на Храмовия хълм в Ерусалим, предадоха световните агенции. Бащата на палестинеца, убил тримата израелци, посочи като мотив за атаката израелската..

публикувано на 22.07.17 в 18:33

Шествие срещу насилието се проведе в Нова Загора

Протестно мирно шествие срещу насилието се провежда в Нова Загора. Той е провокиран от нападението на група роми върху 17-годишно момче от града, което след отказ да им даде цигара е ударено с бокс в главата.  На площад "Свобода" пред сградата на общината се събраха се над 200 души, сред които съученици и връстници на пострадалия, а и самият младеж...

обновено на 22.07.17 в 18:03

Мюнхен почете паметта на жертвите на терористичното нападение в мол миналата година

Паметта на 9-те жертви на терористичното нападение в мюнхенския мол "Олимпия" на 22 юли миналата година, беше почетена на възпоменателна церемония там, в която участваха роднини на убитите и политици, предаде ДПА. Атаката преди година удари в сърцето цяла Бавария, каза баварският премиер Хорст Зеехофер и  изказа специална благодарност на жителите на..

публикувано на 22.07.17 в 17:58

Гори складово помещение в столичния квартал "Хаджи Димитър"

Складово помещение се е запалило в столичния квартал "Хаджи Димитър". На място има няколко екипа на пожарната, съобщиха от МВР. Към момента няма данни за пострадали.

публикувано на 22.07.17 в 17:01