Илиян Василев: Страховете, че България ще попадне в обсега на гнева на Русия, са доста лековерни

БГНЕС

Страховете, че България ще попадне в обсега на гнева на Русия, са доста лековерни, заяви пред "Хоризонт" Илиян Василев посланик на България в Москва в периода 2000-2006-а година:

Всички големи европейски и американски градове са били през всичките тези 50-60 години в целевата карта на социалистическия ядрен арсенал на Русия, както и обратно, и от това нищо не е произтекло. Напротив, тези градове и тези икономики са се развили блестящо. Изобщо, страхуването за това, че ще попаднем в нечие полезрение или ще бъдем предмет на някакъв гняв, са доста лековерни и с лека тежест, тъй като няма как да имаме участие в съюз НАТО, с който Русия има проблеми и доктрината на Русия официално е определила НАТО като враг, без НАТО да е определила Русия като враг, и ние от това да правим някаква паника или истерия. Просто това е част от правата и отговорностите, и неизбежните последствия на това да бъдеш член на НАТО и да се ползваш от защитата на този съюз.

Аз не вярвам, че ще има широкомащабна война между Запада и Русия. Всички говорят за конфликт между Русия и Украйна, в който Западът може да бъде включен, но нещата едва ли могат да ескалират до такова равнище. Проблемът, който обаче поражда напрежението и основанията да бъдем умерени оптимисти за изхода на преговорите в Минск, е това, че за Запада наличието на въоръжен конфликт не пречи икономическите и финансовите лостове за въздействие върху Русия да действат. Санкциите действат вече особено ефективно, при това кризата в самата Русия си има своя автономен характер, т.е. тя се поражда от неудачи в управлението на руската икономика и от процеси, които са автономни по отношение на обектите на въздействие от страна на Запада. Докато Русия се лиши от енергийното си оръжие, благодарение на срива на цените на суровия нефт и на свързания с тях газ, тя вече няма и този значителен лост на въздействие и остана единственият аргумент на Русия, който все още има, това е военната сила и възможността тя да интервенира в съседни райони, т.е. постсъветското пространство.

И тука е големият проблем на България и на дебата в България – не става въпрос за пряка заплаха спрямо България, но става въпрос, че НАТО, чиито членове сме и от чиято защита ние се ползваме, не включва само българи и българските интереси. Имаме зона на конфронтация между НАТО и Русия, която е Прибалтика, имаме зона на конфронтация в Полша и както ние разчитаме, че в труден час НАТО ще ни се притече на помощ, така и ние трябва да съотнасяме собствените си страхове, правата, които получаваме, и към отговорностите, които следват от това членство.

Интервюто с Илиян Василев чуйте в звуковия файл.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народните представители увеличиха до два милиарда бюджета за Националната програма за саниране

След двучасови дебати народните представители увеличиха до два милиарда бюджета за Националната програма за саниране.  Най-критични бяха депутатите от "Атака", БСП и Патриотичния фронт. Заместник-председателят на групата на "Патриотите" Искрен Веселинов заяви: Дори от гледна точка на голямата хвалба колко е атрактивна и колко добре..

публикувано на 18.01.17 в 15:28
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Няма нищо случайно в появяването на Доналд Тръмп на политическата арена

Доналд Тръмп беше единственият кандидат на тези избори, който имаше много ясна и подробна, систематизирана политическа платформа не просто в условията на кампанията, а повече от 10 години, и то систематизирана в четири книги.Те продължават на бъдат на американския пазар. А опонентите му казват, че той няма виждания, идеология или..

публикувано на 18.01.17 в 14:57

Новоизбраният президент Румен Радев е призован за свидетел по делото срещу Николай Ненчев

Точно месец след встъпването си в длъжност новоизбраният президент Румен Радев ще дава показания като свидетел по делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев . Процесът за ремонта на изтребителите МиГ-29, в който Ненчев е подсъдим, започва на 22 февруари, за когато са призовани всички свидетели, посочени от прокуратурата.  Ненчев е на..

обновено на 18.01.17 в 14:35

Плевнелиев: Приключи труден, но успешен мандат

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев дни преди смяната на властта в Президентството. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова направиха отчет по повод петата година от встъпването си в длъжност като президент и вицепрезидент. Това се случва преди утре новоизбраният държавен глава..

обновено на 18.01.17 в 14:17
Иван Иванов

БСП: Има опасност от спиране на средства по европейските фондове още през тази година

От БСП предупредиха, че има опасност от спиране на средства по европейските фондове още през тази година. Според социалистите засегнати са програмата за рибарство, за развитие на селските райони, за околната среда и за науката. Иван Иванов от БСП коментира: Тезата "На тях им ги спират, на нас ни ги пускат" отдавна издиша и сега през втората..

публикувано на 18.01.17 в 14:10