Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Почти всяка втора пенсия е инвалидна

20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии

Снимка: БГНЕС

Инвалидните пенсии са един отдушник, в който хората с ниски доходи и пенсии търсят начин да си увеличат доходите. Почти всяка втора пенсия е инвалидна. 20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии. Не може те да бъдат източникът на повишаване на доходите. Нормалното е инвалидните пенсии да бъдат насочени към хората с увреждания. В социалната политика и в модела, който се предлага, е заложено повишаване средствата за пансионери.


Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“  вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той заяви, че целта не е сумата за инвалидни пенсии да бъде намалена и допълни:

Целта е така да се направят механизмите, че хората с инвалидизация в трудоспособна възраст да бъдат насочени към професии, в които те могат да бъдат полезни. Това е практиката в европейските страни. Допълнителните доходи, свързани с различни заболявания, трябва да бъдат доставяни по друг път, а не чрез инвалидните пенсии. С промяната затягаме възможностите за злоупотреби на хора, които не са инвалиди.

Като причина за небалансираната осигурителна система, Калфин отчете  политическите решения през годините:

Осигурителните и пенсионните модели са дългосрочни и в тях влизат макроикономическите и демографските модели, това, което няма как да влезе в тях е политическият риск и политическите решения. Осигурителната и пенсионната система не е балансирана днес, както е мислена през 2000-ната година,  заради политическите решения, случили се през тези години.

Целта, според министъра, е социалната система да бъде стабилна в дългосрочен план:

Ние целим запазване на структурата на пенсионната система, но да променим параметрите така, че те да са дългосрочни и от всяко следващо правителство да има минимални изменения. Системата трябва да се направи поносима за хората и да се опитаме да спазим дългосрочно политиките.

Той коментира, че несъгласието на работодателите за увеличение на осигурителните ставки е принципен въпрос за тях, но Калфин подчерта, че за 1000 лева осигурителен доход работодателите трябва да платят по 3 лева повече на месец.

Министърът призова всички институции, бизнеса и синдикатите да поемат личен ангажимент и принос към промените в пенсионната система. Калфин заяви, че е нормално да има минимална възраст за пенсиониране и е нормално да има разделение, свързано с условията на труд:

Ако работиш рискова работа, с риск за здравето и живота, би трябвало да имаш по-висока пенсия. Ако работиш в канцелария, то ти работиш като всеки друг български гражданин и не е нормално да получаваш по-висока категория.

Тези, които са априори против всичко, което се предлага и искат да се запази сегашната система, то те гарантират мизерни пенсии на хората. Призовавам всички партийни групи в НС да потърсим съгласие по основните елементи на тези промени. Не вярвам това да се случи.

Казусът с принудителното пенсиониране той коментира така:

От миналата година в българското законодателство съществува текст, според който човек няма нужда да напусне работа, за да се пенсионира и може да продължи да работи. Преценката е на работодателя дали да задържи пенсионирания служител.

Калфин заяви, че подкрепя хората с увреждания и обясни защо не е излязъл да поговори с родителите на деца с увреждания по време на организирания от тях протест в петък:

Аз съм  съпричастен към проблемите им, но, за да има нормален диалог, той не може да се води с викове и в присъствието на хиляди хора. Необходимо е да има представителство и бързо да се вземат мерки.

Министърът каза още, че е против "съкращенията на калпак“ и съобщи, че с новия проект, който се стартира, ще се подобрят услугите и те ще се направят на "едно гише“. Очаква се до 1,5-2 години услугите да са по-близо до хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57