Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплексният онкологичен център в Пловдив няма да бъде сливан с друга болница

| обновено на 25.05.15 в 16:14
Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Комплексният онкологичен център в  Пловдив няма да бъде сливан с друга болница. Здравното заведение ще запази своята юридическа самостоятелност, но за да се гарантира изцяло комплексната услуга за пациентите, центърът ще си взаимодейства с други болници за конкретни дейности. За това се договориха министърът на здравеопазването Петър Москов, ръководството на пловдивския онкологичен център и експертните екипи на здравното заведение.

След дискусията, която продължи повече от 2 часа, министър Петър Москов уточни относно постигната договореност, че предстои корекция на текстовете в законопроекта за лечебните заведения. По думите му, НЗОК няма да плаща само за това, което прави Комплексният онкологичен център в момента, или само за това, което извършва като дейност и за онкологично болните пациенти, а в многопрофилните болници в Пловдив парите ще се дават на база функционална връзка между лечебните заведения:

Разумният компромис е държавата получава гаранции и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно гарантирано лечение на пациентите ще се случи, а държавата дава гаранции, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, на лечебно заведение и т.н. ще бъде променен и то заедно с хората, които работят там. Най-доброто решение за Пловдив е функционално сдружение между Комплексния център и други болници в града или не само в града, които заедно да кандидатстват пред НЗОК с ясната гаранция, че осигуряват на нас като пациенти всичко пълноценно, което ни е необходимо.

Конкретен подход към всеки един от онкоцентровете в страната обеща още Москов, като уточни, че му предстоят срещи и в други градове.

От своя страна представителите на пациентските организации, които очакваха резултатите от днешната среща, заявиха, че искат да видят корекциите в законопроекта и едва тогава ще изкажат своето становище.

Преди началото на срещата с министър Москов членовете на няколко от пациентските организации, както и болни, които се лекуват в центъра бяха категорични, че не са съгласни с предложеното преструктуриране. Те и работещите в онкоцентъра искаха здравното заведение да запази своя самостоятелност. Подписка в защита на това искане събра над 4000 подписа.

Преди началото на срещата министър Москов отново подчерта, че най-важното в реформата е комплексното обслужване на пациентите - нещо, от което той няма да отстъпи: 

Ако вашите пари от НЗОК, отидат в която и да е болница, която претендира, че лекува онкология, те да могат да кандидатстват с пълния набор от специалности, специалисти, апаратура, което на вас и на мен да гарантира, че ако утре се събудим с такова заболявание и отидем някъде, където публичният фонд с нашите пари е сключил договор, лечението ви ще бъде комплексно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58