Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателна сделка за спасяването на Гърция се очаква до сряда вечер

| обновено на 23.06.15 в 10:23
Евролидерите поставиха срок на Гърция до сряда вечер да се договори с кредиторите, за да бъде одобрено спасително споразумение за страната. След близо 4 часа разговори в Брюксел надеждите за решаване на гръцката дългова криза остават, обявиха председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Окончателна сделка за спасяването на Гърция няма. Но се очаква в следващите 48 часа, стана ясно от думите на Доналд ТускНовите гръцки предложения са стъпка в правилната посока, според първоначалната оценката на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Те ще бъдат анализирани през следващите часове. Премиерът Ципрас ще работи заедно с институциите, за да може еврогрупата да има резултат до сряда вечер и предложението да ни бъде представено за гласуване в четвъртък сутринта.

За първи път от месеци евролидерите видимо изглеждаха облекчени от факта, че гръцкото правителство прави отстъпки относно исканите реформи. Според изтекло копие от писмото на гръцкия премиер Алексис Ципрас до кредиторите, става ясно, че Атина е съгласна на болезнена пенсионна реформа и поетапно премахване на ранното пенсиониране, вдигане на ДДС и данъците за бизнеса, включително в туристическия бранш.

Гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис заяви пред Би Би Си, че представените нови предложения от Атина за заздравяване на държавните финанси са извели преговорите с кредиторите от мъртвата точка: Новото предложение на гръцкото правителство е подходяща рамка, по която да работим. С малки корекции, които ще бъдат предмет на обсъждане през следващите дни, ще постигнем и подходящо техническо решение.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри оптимизма си: Убеден съм, че в рамките на тази седмица ще стигнем до окончателно споразумение, поради простата причина, че трябва да го намерим. Както се казва на футболен език: нямаме право да играем продължения.

Не толкова сигурна обаче прозвуча германският канцлер Ангела МеркелСпоразумението трябва да бъде прието от гръцкия парламент, и от националните парламенти на еврозоната. Надяваме се еврогрупата да вземе нужните решения преди нашата редовна среща, но не мога да ви дам гаранции, защото остава още много работа.

Юнкер отрече да е било обсъждано искането на СИРИЗА за отписване на дългосрочния дълг на Гърция. Алексис Ципрас настоява то да върви в пакет с ангажимента за реформи. След снощната среща гръцкият министър-председател отказа да отговаря на въпроси, но подчерта, че отстоява социалната справедливост: За първи път тежестта не пада върху работници и пенсионери. Защитаваме семействата на хората и бремето ще падне върху онези от нас, които могат да го понесат, за да излезем от кризата... Искаме цялостно и жизнеспособно решение, което ще бъде съпроводено от пакет за силен растеж, който ще гарантира жизнеспособността на гръцката икономика. Така страната ще може отново да стъпи на краката си. Сега топката е в полето на европейските власти, подчерта Ципрас.

Не е ясно как ще се приеме компромисът от крайнолевите съпартийци на Ципрас, които отказват каквито и да било нови социални ограничения.

До утре вечер експертите трябва да проверят дали гръцките идеи ще постигнат необходимите икономии, за да може страната да изплаща вноските по заемите си. Ако техническите преговори успеят, планът е в четвъртък Гърция да получи зелена светлина за плащане на 7,2 милиарда евро, с които до 30-и юни да покрие дълга си към МВФ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гърция е на 48 часа от сделка с международните кредитори

Извънредната среща на лидерите на еврозоната, проведена в понеделник вечерта, засили надеждите, че в рамките на следващите два дни може да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори, което да предотврати опасността от изпадане на страната..

публикувано на 23.06.15 в 10:36

Премиерът Ципрас трябва да убеди депутатите от СИРИЗА да подкрепят предлаганите от него реформи

Няма да се намаляват пенсиите в Гърция, а ще бъдат увеличени данъците. Премиерът Ципрас трябва да убеди депутатите от СИРИЗА да подкрепят предлаганите от него реформи. Това коментира кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева по повод извънредната..

публикувано на 23.06.15 в 07:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на..

публикувано на 01.07.24 в 19:16