Симеон Николов: За координирани могат да се смятат два от атентатите в петък


Потвърждава се изводът, че събитията от петък трябва да бъдат характеризирани с две думи „изпреварване“ и „подценяване“. Отново ни изпревариха, а ние подценяваме от самото начало „Ислямска държава“, нейния потенциал и създаваните с много бързи темпове възможности . Бих се присъединил към изказаните мнения, че нещата са координирани, но не в смисъла в който го влагат 99% от хората.

Това каза за предаването "Събота 150" по „Хоризонт“ директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов

Координация е доколкото имаше едно изявление на „Ислямска държава“, призив по време на Рамадана, да се нанасят удари по всички неверници с всички възможни средства.  Това става възможно, защото в Европа, пък и не само, вече има много привърженици, които  нямат нищо общо с никаква централа, с никакъв център, който да координира и „да дърпа спусъка“, а те самостоятелно се задействат и извършват определения атентат.

Като координирани могат да се смятат два от атентатите. Не съм убеден за третия – в Париж. Нито един стратег на „Ислямска държава“ не би жертвал такава възможност за внедрен свой симпатизант с електронна карта в стратегически обект, който е в списъка  на потенциалните застрашени обекти в страната, за такъв дребен инцидент. Това, плюс обезглавения собствен шеф, прилича повече на нещо друго, но не и на смислена, планирана в щаб атака.

Събитията в Кувейт и Тунис изглеждат наистина по-сериозно координирани, допълни Николов.  Според него, в България няма нужда от свикване на Съвета за национална сигурност,  защото имаме готов антитерористичен план. Необходима е също проверка на терористичната инфраструктура и засилване на контрола над привържениците и симпатизантите на радикалния ислям у нас.

Франция,  след атентатите, в разследванията си стигна до един странен, учудващ извод, който ни кара да се замисляме. Те установиха, че на един – двама участници в атентат, са разкрили 80 души, които по един или друг начин са свързани косвено или пряко с тези атентатори. 

Според Николов, „Ислямска държава“ все още няма възможност да води бойни действия в Европа поради стратегически и тактически проблеми от регионален характер, но такава хипотеза в бъдеще не бива да се изключва. Според експерта, по начина, по който действа в момента, световната коалиция няма да постигне успех в борбата с групировката:

Необходима е сухопътна военна операция, без която това е невъзможно. Ако се позволи „Ислямска държава“ да достигне Багдад,  тя ще е вече на крачка от победата.  Ако Ирак продължи да се разпада или сред кюрдите нарасне амбицията за създаване на държава, също е риск. Съществено е да се промени рязко политиката спрямо сунитите в Ирак. Четвъртата рискова  стъпка е, че няма да има никакъв успех срещу „Ислямска държава“, ако Иран по някакви съображения оттегли своите сили отреволюционната гвардия, които в момента  дават значителна подкрепа на иракските сили в борба срещу „Ислямска държава“.

Иракската армия няма ударна сила, а евентуална обединена армия на арабските държави – нужния опит, за да води самостоятелно сраженията с групировката, убеден е експертът.

Българските политици не са разчели правилно сигналите от размяната на реплики между Русия и НАТО, каза Николов, според когото заплахите за разполагане на американски ракети в Европа и увеличаването на ядрения арсенал на Русия не са реалистично изпълними. Експертът коментира и два акцента от срещата в Брюксе на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО:

Пропускаме 2 много по-важни решения от това за танковете и въоръжението. Пропускаме, че истински новият момент беше, че се дадоха много по-широки правомощия на командващия обединените въоръжени сили на НАТО и докато в България никой не се усети, ще видите, че в следващите дни в Европа отново ще гръмнат дискусии в парламентите. Пълномощията, които вчера дадоха на командващия на обединените въоръжени сили са да може по свое собствено решение, без да пита никого, да вдигне по тревога  „острието на копието“ - тези 5000-7000 души, да ги премести от една страна в друга.

Втори елемент, който експертът е забелязал, е обсъждането на възможност за преразглеждане на ядрената доктрина.

САЩ натиснаха  за заседание на групата за ядрено планиране до края на годината и актуализиране и промяна на ядрената доктрина. Това е  истински тревожното.