Симеон Николов: За координирани могат да се смятат два от атентатите в петък


Потвърждава се изводът, че събитията от петък трябва да бъдат характеризирани с две думи „изпреварване“ и „подценяване“. Отново ни изпревариха, а ние подценяваме от самото начало „Ислямска държава“, нейния потенциал и създаваните с много бързи темпове възможности . Бих се присъединил към изказаните мнения, че нещата са координирани, но не в смисъла в който го влагат 99% от хората.

Това каза за предаването "Събота 150" по „Хоризонт“ директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов

Координация е доколкото имаше едно изявление на „Ислямска държава“, призив по време на Рамадана, да се нанасят удари по всички неверници с всички възможни средства.  Това става възможно, защото в Европа, пък и не само, вече има много привърженици, които  нямат нищо общо с никаква централа, с никакъв център, който да координира и „да дърпа спусъка“, а те самостоятелно се задействат и извършват определения атентат.

Като координирани могат да се смятат два от атентатите. Не съм убеден за третия – в Париж. Нито един стратег на „Ислямска държава“ не би жертвал такава възможност за внедрен свой симпатизант с електронна карта в стратегически обект, който е в списъка  на потенциалните застрашени обекти в страната, за такъв дребен инцидент. Това, плюс обезглавения собствен шеф, прилича повече на нещо друго, но не и на смислена, планирана в щаб атака.

Събитията в Кувейт и Тунис изглеждат наистина по-сериозно координирани, допълни Николов.  Според него, в България няма нужда от свикване на Съвета за национална сигурност,  защото имаме готов антитерористичен план. Необходима е също проверка на терористичната инфраструктура и засилване на контрола над привържениците и симпатизантите на радикалния ислям у нас.

Франция,  след атентатите, в разследванията си стигна до един странен, учудващ извод, който ни кара да се замисляме. Те установиха, че на един – двама участници в атентат, са разкрили 80 души, които по един или друг начин са свързани косвено или пряко с тези атентатори. 

Според Николов, „Ислямска държава“ все още няма възможност да води бойни действия в Европа поради стратегически и тактически проблеми от регионален характер, но такава хипотеза в бъдеще не бива да се изключва. Според експерта, по начина, по който действа в момента, световната коалиция няма да постигне успех в борбата с групировката:

Необходима е сухопътна военна операция, без която това е невъзможно. Ако се позволи „Ислямска държава“ да достигне Багдад,  тя ще е вече на крачка от победата.  Ако Ирак продължи да се разпада или сред кюрдите нарасне амбицията за създаване на държава, също е риск. Съществено е да се промени рязко политиката спрямо сунитите в Ирак. Четвъртата рискова  стъпка е, че няма да има никакъв успех срещу „Ислямска държава“, ако Иран по някакви съображения оттегли своите сили отреволюционната гвардия, които в момента  дават значителна подкрепа на иракските сили в борба срещу „Ислямска държава“.

Иракската армия няма ударна сила, а евентуална обединена армия на арабските държави – нужния опит, за да води самостоятелно сраженията с групировката, убеден е експертът.

Българските политици не са разчели правилно сигналите от размяната на реплики между Русия и НАТО, каза Николов, според когото заплахите за разполагане на американски ракети в Европа и увеличаването на ядрения арсенал на Русия не са реалистично изпълними. Експертът коментира и два акцента от срещата в Брюксе на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО:

Пропускаме 2 много по-важни решения от това за танковете и въоръжението. Пропускаме, че истински новият момент беше, че се дадоха много по-широки правомощия на командващия обединените въоръжени сили на НАТО и докато в България никой не се усети, ще видите, че в следващите дни в Европа отново ще гръмнат дискусии в парламентите. Пълномощията, които вчера дадоха на командващия на обединените въоръжени сили са да може по свое собствено решение, без да пита никого, да вдигне по тревога  „острието на копието“ - тези 5000-7000 души, да ги премести от една страна в друга.

Втори елемент, който експертът е забелязал, е обсъждането на възможност за преразглеждане на ядрената доктрина.

САЩ натиснаха  за заседание на групата за ядрено планиране до края на годината и актуализиране и промяна на ядрената доктрина. Това е  истински тревожното.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толелира

Не мога да си обясня защо при трима обвиняеми в един процес отношението към един от тях е едно, а към другите – друго. Това каза в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е един от адвокатите на отстранената от длъжност кметица на столичния район „Младост“..

публикувано на 20.11.18 в 10:23

Палеж на автомобил в столичния квартал "Младост"

Лек автомобил е бил запален рано тази сутрин в столичния квартал "Младост". При пожара са пострадали още две коли. Полицията е извършила оглед на мястото. По случая е образувано досъдебно производство. Няма пострадали при инцидента. Работи се по версията, че извършителите са опожарили грешен автомобил, а целта на атаката е била човек, задлъжнял при..

публикувано на 20.11.18 в 10:20

Четирима убити при стрелбата в чикагска болница

Стрелбата в чикагска болница, при която бяха убити четирима души, най-вероятно е резултат от битов скандал, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Агенциите се позовават на полицията и чикагски медии. Пред болницата "Мърси" мъж застреля лекарка, която му е била годеница", стреля по пристигналите полицаи и се скри в сградата, където уби стажантка фармацевт..

обновено на 20.11.18 в 09:56

Чуждестранен печат

Еврозоната трябва да има единен бюджет до 2021 година, за да може с финансовата си мощ да поема икономическите шокове, заявиха министрите на финансите на Франция и Германия в понеделник, пише европейската редакция на „Политико“.Срещата в понеделник бе подготовка за следващото събиране на еврогрупата през следващите две седмици. Тогава финансовите министри..

публикувано на 20.11.18 в 09:42

Един човек е загинал при инцидент с пътнически влак край Барселона

Пътнически влак е дерайлирал край Барселона. Един човек е загинал, петима са леко ранени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицията. Във влака са пътували около 150 души, уточняват испански медии. От шестте вагона  последните два са се откачили. Говорител на железопътната компания "Ренфе" заяви, че причината за инцидента е свлачище. Каталуния е..

публикувано на 20.11.18 в 09:38