ООН няма да създава трибунал за преследване на виновните за сваления самолет в Източна Украйна

| обновено на 30.07.15 в 10:36

Русия наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаването на специален трибунал за преследване на виновниците за катастрофата на самолет на "Малейжа еърлайнс" в Източна Украйна миналата година. Единайсет страни гласуваха "за", а 3 се въздържаха. Ветото на Русия обаче се оказа решаващо, за да не може трибуналът да бъде създаден.

Според министъра на транспорта на Малайзия Лиоу Тионг Лай Съветът за сигурност е изпратил опасно послание, че няма да има наказание за терористи, които нападат цивилни самолети:

Малайзия изразява дълбокото си съжаление от неуспеха на Съвета за сигурност да запази единство по въпроса за свалянето на полета на "Малейжа еърлайнс".

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви: Може ли това разследване да устои на агресивния пропаганден фон в медиите? Може ли да устои на очевидно политическия натиск, при който предварително се посочват причините и виновните за катастрофата от ръководители на държави, участващи в Съвместния екип за разследване?

Украинският външен министър Павло Климкин изрази разочарованието си пред делегатите:

Става въпрос за индивидуалната наказателна отговорност на убийците, а не за политика. Затова сме разочаровани, че една страна – Русия – все още смесва тези напълно различни въпроси.

Пътническият самолет на "Малейжа еърлайнс" се разби на 17 юни 2014 година в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха всички 283 пътници и 15-членен екипаж. Властите в Украйна и проруските сепаратисти си разменят обвинения кой е виновен за свалянето на машината.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33