Поговорките на различни езици показват голямата близост между културите

Снимка: Архив

Макар и поговорките да изразяват народопсихологията на различните националности, оказва се, че различните култури много си приличат. Не сме толкова различни, колкото си мислим. Това обясниха за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ Теодора и Аманда посланички на т.нар. лингвокартички, които ще присъстват на традиционната за месец август инициатива "София диша“:

Искаме да предоставим един нов по-визуален и отворен начин на децата и възрастните да учат езици и да възприемат устойчиви фрази. Идеята на лингвокартичките е да се покаже метафоричния език в цялата му прелест и това, което е различно в езиците, но се обединява в едно метафорично значение.

Ако вземем, например, езиковата двойка, която сме избрали – с един куршум два заека. На немски метафоричният двойник на този израз е – с една мухобойка две мухи. На английски това звучи така – с един камък две птици. На нашите илюстрации ще можете да видите – две мухи, които ще бъдат убити след секунда от мухобойка. Виждаме как тази поговорка е различна на всеки един от езиците, но метафоричното ѝ значение е същото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Миньорите от "Марица-изток" излязоха на протест

Протестно митинг-шествие на миньорите от държавните мини "Марица-изток" се провежда в центъра на София. Няколко стотин души пристигнаха в София от Раднево и Стара Загора, за да участват в, както те са го кръстили, „протестен поход за спасяване на българския въгледобив“, под знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа". Миньорите искат да се увеличи с 15..

публикувано на 24.04.18 в 13:25
Заподозреният шофьор убиец Алек Минасян

Полицията разпитва мъжа, сгазил до смърт 10 души в Торонто

Канадската полиция разпитва шофьора, който с нает микробус газеше пешеходци в Торонто в понеделник, като уби 10 души и рани 15, предаде Би Би Си. Полицията идентифицира задържания като Алек Минасян (25 г.), който преди това не е бил в полезрението на правоприлагащите органи. Преднамерено действие с неясни засега мотиви „Това..

публикувано на 24.04.18 в 13:21

Над 10 задържани при спецакция в ИА "Автомобилна администрация" - Благоевград

Над 10 служители на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - Благоевград са арестувани при спецакция на прокуратурата, полицията и ГДБОП. "Задържаните са част от престъпна група, която е искала и взимала подкупи от представители на транспортни фирми", съобщи наблюдаващият прокурор от спецпрокуратурата Петър Белчев. Той уточни, че..

обновено на 24.04.18 в 13:18

Пети ден квартал в Добрич няма нормално водоподаване

Пети ден квартал в Добрич няма нормално водоподаване. Причината е в нарушената работа на хидрофора, както и в аварии на водопровода.  Днес на общинската сесия е било внесено предложение абонатите, които не са имали повече от 12 часа вода, да бъдат обезщетявани от ВиК дружеството. Близо 4 000 души, населяващи квартал Балик в Добрич, вече пети ден..

публикувано на 24.04.18 в 13:02

Спор за организацията и провеждането на младежката конференция в София

Участници на Европейския младежки форум изразиха недоволство от начина, по който Българското европредседателство организира заседанието на младежката конференция в София миналата седмица. Те упрекват българските власти в повърхностен подход, организационни проблеми и твърде неподходящо поведение на официалните лица от правителството...

публикувано на 24.04.18 в 12:59