Симеон Николов: Атентатите в Париж са елемент от една съвременна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато обществото посреща всеки нов атентат с изненада, докато държавниците не посочват с пръст виновните страни и докато медиите допускат "експерти" да манипулират общественото мнение, не ни чака нищо добро. Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните изследвания. В интервю за "Хоризонт" през януари, когато се случи атентатът срещу "Шарли Ебдо", Николов коментира, че може да е обявяване на началото на една мащабна война и поредица от атентати.

Според директора на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните изследвания едва сега започва да се разбира важността на нещата:

Европа се намира на ръба, след който няма да има обратен път и започва постепенно да си пробива път мнението, за съжаление още слабо, че ние се сблъскваме не с атентати или поредица от атентати, а с елемент от бойни действия на една съвременна война.

Симеон Николов коментира още възможността за евентуална сухопътна операция на територията на "Ислямска държава", която мнозина определят като начин за справяне с терористичната организация:

Един военен удар не може да ни отърве от ИД. Ние бихме разрушили само силовата ѝ част, военното ѝ крило. "Ислямска държава" не е само въоръжени отряди, тя е идеология. Тази идеология е в умовете и сърцата на хората, в които е успяла да плъзне тази зараза.

Според експерта реалната цел на "Ислямска държава" е да въвлече Европа във война с Близкия изток и да дискредитира пред целия мюсюлмански свят Запада.

Най-правилното би било след въздушните удари на САЩ и Русия местни сили да довършат този втори етап от военната операция, заяви Симеон Николов.

Цялото интервю със Симеон Николов можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33