Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи проверката на паркирания съмнителен микробус в близост до Терминал 1

| обновено на 01.12.15 в 18:47
Снимка: www.sofia-airport.bg

Приключи проверката на специализираните екипи от отдел "Противодействие на бомбения тероризъм" на паркирания бус на Летище-София, като взривно вещество не беше открито. Екипите на отряда за борба с тероризма се изтеглят и предстоят последващи процесуално-следствени действия по оглед на буса, които ще бъдат извършени от служители на Столичната дирекция на вътрешните работи. 

Съмнителен бял микробус, паркиран близо до Терминал 1 на Летище София, стана обект на проверка на полицията в столицата в продължение на 5 часа.

Колата е била забелязана при обход на платения паркинг пред терминала на "Гранична полиция" с куче като животното е реагирало на взривно устройство. А малко по-късно превозното средство е било проверено и със специален уред, който също е дал положителна проба.

Първата информация от официален представител, според която взривно устройство е имало, се появи от Даниела Велева,  експерт от "Връзки с обществеността" на летище София:

Това, което можем да кажем е, че действително има микробус, в който е открито взривно устройство. В момента службите на МВР действат, както се прави обикновено в такава ситуация.

Минути след това тази информация беше опровергана от няколко източника на "Хоризонт" в МВР, а по-късно и от представители на самото Летище-София. От СДВР потвърдиха, че е бил получен сигнал за изоставен багаж в микробуса и обясниха, че всъщност единственото, което е сигурно, е, че кучето, пуснато в микробуса, за да открие дали има взривно устройство, е реагирало положително на взрив. Това обаче, според полицията, не означава, че 100% в микробуса има поставен такъв. До самия край мненията дали има взривно устройство в микробуса, който е с белгийска регистрация, останаха разнопосочни.

Проверката на микробуса продължи няколко часа като екипи на специализирания отряд за борба с тероризма, а сред тях и специален робот, буквално извадиха всички багажи от микробуса и пуснаха ново специално обучено куче за откриване на експлозиви. 

При нормален обход на маршрута от наряд на "Гранична полиция" със служебно куче, то реагира на взривно вещество, след което е използван специализиран уред за детекция на взривни вещества, който също реагира и след което е задействана веднага процедурата за реакция при взривни вещества. Към момента няма данни за намерено взривно устройство, като продължава проверката на самия багаж и съответно след това и на самото превозно средство, допълни главен комисар Антонио Ангелов, директор на "Гранична полиция".

Не е открито взривно устройство в колата, поясни и главен комисар Георги Костов, който допълни, че превозното средство отговаря на определен рисков профил и затова е било обект на проверка.

Около 17 часа беше произведен контролиран взрив от дирекция "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ) към МВР, които взривиха една от чантите в белия микробус с белгийска регистрация, в която не беше открито нищо съмнително.

От МВР съобщиха, че е установен човекът, който  е паркирал микробуса "Мерцедес" с белгийска регистрация. В 1 часа през нощта чужденецът е оставил колата на платения паркинг пред терминала и е отлетял от България с полет около 5 часа сутринта, но от полицията отказаха да уточняват в каква посока. Предстоят още следствени действия и вероятно човекът, чиято собственост е бил микробусът, ще бъде търсен от българските власти за разпит, за да обясни какво точно се е случило и защо е оставил микробуса на платения паркинг и е заминал зад граница.

Освен, че взриви една от чантите в колата, полицията изтегли с влекач и самия микробус от платения паркинг встрани, за да може огледите да продължат по-детайлно, след като целият багаж беше изкаран на паркинга, а около него беше пуснато специално обучено куче, което обаче не реагира на нито един от саковете. 

Огледът на превозното средство продължи до тъмно като експертите на ДОТИ  провериха и самия  двигател на микробуса, както и под него с цел да установят дали случайно там няма поставен евентуален съмнителен пакет или взривно устройство, каквито бяха предположенията.

Това беше поредният сигнал за изоставен багаж в столицата  преди дни на няколко пъти полицията отцепи района на Лъвов мост заради сигнали за оставени куфари. 

Заради случилото се Терминал 1 беше затворен за пътници - хората не се допускаха до него. Движението на Летище София към Терминал 1 беше спряно още от разклона за Терминал 2, като имаше полицейски автомобили, които спираха абсолютно всякакви коли, което причини огромни задръствания. Движението все пак беше пуснато.

По-рано през деня директорът на летище София Христо Щерионов съобщи, че полетите, които трябва да се изпълняват от и към Терминал 1 ще бъдат изпълнявани от Терминал 2, така че и пътниците бяха пренасочвани натам към съответните самолети. До полунощ всички полети - пристигащи и заминаващи, от Терминал 1 на Летище София ще приодължат да се пренасочват за Терминал 2, като от столичното летище се обръщат с молба към пътниците да следят интернет страницата му, където ще бъде публикувана актуална информация.

Автобусите от линия "84" временно не обслужват Терминал 1 на летище "София", а се движат по скъсен маршрут до Терминал 2, съобщава Центърът за градска мобилност.


Репортерски разказ за случилото се на Летище София чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54