Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свищов е готов на гражданско неподчинение в защита на Стопанската академия

Снимка: Катя Чорова
Свищов е готов да защити с гражданско неподчинение съществуването на Стопанската академия "Димитър Ценов". В града вече се събира подписка срещу  идеята на министъра на образованието и науката Тодор Танев  да направи 80-годишното висше училище филиал на Русенския университет.

Както е известно, Стопанската академия в Свищов има служебен ръководител, назначен от министър Тодор Танев след сигнали за нарушения при провелия се през май миналата година избор на проф. Теодора Димитрова за ректор. В административните съдилища в София и във Велико Търново висящи са няколко дела за оспорване на нейния избор. В тази сложна ситуация министър Танев лансира идеята Свищовската академия да стане филиал на университета в Русе.

Академичната общност, местната власт и гражданите са против, каза проф. Андрей Захариев, преподавател в катедра "Финанси и кредит". Той припомни, че преди 80 години висшето училище е създадено със закон и Народното събрание е приело дарението и завещанието на Димитър Ценов, в което е записано "Това, създадено от мен, висше търговско училище в Свищов не бива да се смесва или слива с никое друго".

Така, че в защита на Свищовската академия има готовност и за гражданско неподчинение, включително и блокиране на пътища в Северна България, заяви проф. Захариев.

Той призова всички страни в съдебните дела за избор на ректор да изтеглят жалбите си, а министър Тодор Танев да даде на служебния ръководител правомощието да свика Общото събрание на Академията, което да приеме оставката на Теодора Димитрова.

Така ще могат да се проведат нови избори за ректор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешните медици все още нямат информация в реално време за свободните легла в болниците

Две години след като държавата обяви край на разкарването на линейки с пациенти от болница в болница, спешните медици все още нямат достъп в реално време до информацията за свободните легла в лечебните заведения. Така екипите отново обикалят, докато намерят болница, в която ще приемат със сигурност даден човек според диагнозата и състоянието..

публикувано на 08.09.24 в 07:58

"Хизбула" атакува град в Северен Израел

Щети бяха нанесени в северния израелски град Кирят Шмона, след като ливанската групировка "Хизбула" предприе ракетен бараж срещу населеното място. Междувременно беше съобщено, че вторият човек в йерархията на палестинската групировка "Хамас" е бил убит в северната част на Ивицата Газа.  Сирените за въздушна тревога се включиха в няколко града в северната..

публикувано на 08.09.24 в 07:46

Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК

Очаква се днес във Върховния административен съд да бъде подадена жалбата, с която от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС"  възразяват срещу указанията, получени от ЦИК - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата лагера в движението подадоха заявления за предсрочните парламентарни избори. Това..

публикувано на 08.09.24 в 07:24

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

обновено на 08.09.24 в 06:59
проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов

Експерти по водите и климата предупреждават, че през септември рискът от възникване на наводнения е висок

Преди година в началото на септември опустошително наводнение по Южното Черноморие взе четири човешки жертви. Бяха разрушени мостове и пътища. Имаше потенциален риск Синеморец и Ахтопол да бъдат откъснати от останалата част от страната заради падналия мост по пътя Царево – Ахтопол. Експерти по водите и климата предупреждават, че през..

публикувано на 08.09.24 в 06:36

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. За тазгодишното издание пристигнаха изпълнители от 10 държави, сред които Мексико, Индия, Полша, Румъния, Турция и Северна Македония и завладяха многобройната публика със своите изпълнения. Групите от..

публикувано на 08.09.24 в 05:38

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. По народно му така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария.  Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи..

публикувано на 08.09.24 в 05:23