Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР е тазгодишният носител на голямата награда "Сирак Скитник"

10
Снимка: Булфото
Тази вечер на церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчени годишните награди на БНР "Сирак Скитник".

Голямата награда "Сирак Скитник" беше присъдена на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  за значим принос в развитието на радиото, което на 25 януари 2016 година навърши 81 години.

Наградата за радиожурналистика спечели Никола Миладинов, кореспондент на БНР в Брюксел, а преди да замине и водещ на обзорното предаване за международна политика "Събота 150".  Призът се връчва за открояващо се присъствие пред микрофона и за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия.


Благодаря на Обществения съвет и благодаря на всички колеги в радиото, които дълбоко уважавам заради труда и професионализма им. Тази неочаквана награда ме натоварва с голяма отговорност пред Вас и пред себе си. Бъдете живи и здрави! Честит празник на БНР,  пожела Миладинов.

Специалната награда "Златен глас" на фондация "Надежда Дженева",
която се връчва за шеста поредна година от Кеворк Кеворкян отиде при Савелина Савова, водещ на предаването "Хоризонт до обед".

Иска ми се радиото да бъде златният глас сред многото ламарини в ефира, подчерта Савова.

Това е силна награда, силна с името си. "Златен глас" или "Гласът на радиото"  - и два пъти с двойна сила, защото е обърната към голямата дума памет. С вълнение се обръщам към носителката на тази награда, заяви Божана Димитрова, която връчи отличието.

Присъдени бяха и награди "Номер 1" на всяка от ефирните програми, като с приза в "Хоризонт" беше отличен Петър Волгин.

Колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година спечели Радио София. Митко Димитров, директор на програмата поясни, че част от наградата, която има и финансова стойност, ще бъде дарена:

Каузата на Радио София е да е близо до хората,  както и до всеки един човек. Затова тази награда има изключително важно значение за мен. Благодаря на колегите за  тяхната упорита работа и че бяха професионално и отговорно в ефир въпреки всичко.

Наградите "Сирак Скитник" се връчват от 2001 година, а призьорите се определят от Обществения съвет на радиото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09