Леонардо Счиочет изнася в СУ лекция "Европа и бежанците на ръба на извънредното положение"

Снимка: БГНЕС

"Европа и бежанците на ръба на извънредното положение" - това е темата на публичната лекция на Леонардо Счиочет в Културния център на СУ "Св. Климент Охлидски", съорганизирана от Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София​. ​Той е доктор по антропология (Бостънски университет), чиято изследователска работа се фокусира върху процесите на социална принадлежност на палестинските бежанци.

На български е преведен неговият текст - "Бежанският лагер и градът: дали лагерът действително е извънредно пространство?“ (сп. Критика и хуманизъм, бр. 42/2013). ​Той е съставител на сборника "Между Стария и Новия свят: палестинската диаспора от Близкия Изток до Латинска Америка" (издаден на португалски език).

В момента Леонардо Счиочет е изследовател в Института по социална антропология към Австрийската академия на науките във Виена, където освен това е координатор на мрежата Refugee Outreach and Research Network, която цели едновременно провеждане на изследвания върху протичащите процеси на настаняване на бежанците в Европа и оказване на съдействие при интеграцията на тези бежанци.

В звуковия файл може да чуете интервю на Ирина Недева с Леонардо Счиочет и историка и преводач Елица Станоева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33