Бойко Атанасов: В следствието има наказателни бригади за политически поръчки

Снимка: Капитал

Следователят Бойко Атанасов заяви пред Нова телевизия, че в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки. През изминалата седмица пред "Биволъ" той обвини прокуратурата, че действа като "шпицкоманда", така че да държат в подчинение със заведени уж срещу неизвестен извършител дела министри и депутати. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на част от твърденията на Атанасов.

Твърдя, че разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите. Делата трябва да се разпределят в органи на съдебната власт. В момента обаче те се разпределят в сектори – такива органи не съществуват, Бойко Атанасов.

Той заяви, че има група прокурори, които притискат политици, и те са пряко подчинени на главния прокурор.

Самият аз съм бил част от такава шпицкоманда. Делата, които се водят до момента срещу представители на държавното управление – те са срещу неизвестен извършител. Нито едно от тях не се води срещу конкретно лице. Едно от тях е делото за Авиоотряда, което бе срещу Бойко Борисов, каза още Атанасов.

Работих по дело срещу депутата от предишното Народно събрание Емил Иванов. Два пъти предложих да бъде повдигнато обвинение и да му се отнеме имунитета. Вместо това, аз бях отстранен, а същият този депутат стана областен управител, даде пример следователят.  

На въпрос защо чак сега проговаря, Бойко Атанасов заяви, че той не е спирал да говори от 2004 г. насам, но до момента прокуратурата не е разследвала себе си. Той отрече да е участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са му предлагани. 

Обръщам се към всички колеги да разчупят оковите, защото е крайно време. Ако продължават по този начин да се страхуват, системата няма да се промени, заяви следователят.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33