Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветнайсет души бяха убити с нож при нападение в дом за хора с увреждания в Япония

Най-масовото убийство в Япония от Втората световна война насам

| обновено на 26.07.16 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деветнайсет души бяха убити с нож в дом за хора с психични проблеми в Япония, съобщи Би Би Си. 26 са ранените, 20 от тях са със сериозни травми. Домът е в град Сагамихара, западно от столицата Токио.

В ранните часове на деня 26-годишен бивш служител на дома нахлул в сградата и започнал да убива обитателите в съня им. От тях смъртта си са намерили 9 жени и 10 мъже на възраст от 18 до 70 години.

В дома за хора с умствени увреждания имало 160 пациенти, мъже и жени. По време на нападението на смяна били осем души.

Пациентите са силно шокирани от случилото се – дори не могат да говорят, поясни за Японската национална телевизия лекар от болницата, където са настанени наръганите, голяма част от които са с дълбоки прободни рани около врата. 

"Аз го направих! Всички хора с увреждания трябва да изчезнат!", е заявил 26-годишният Сатоши Йиматсу, който сам се предал на полицията. Мотивите за действията му все още не са напълно ясни, но не се изключва мъжът да е бил провокиран от фактор, свързан с неотдавнашната му работа. Информациите относно използваното оръжие при атаката са противоречиви. 

СнимкаМъжът е бил хоспитализиран в началото на годината, след като споделил желанието си да причини смъртта на хората със сериозни увреждания с одобрение от правителството. За целта той предоставил писмо до говорител на долната камара на японския парламент със своето желание и поради тази причина бил поставен под лекарско наблюдение на 19 февруари. Въпреки констатациите на лекарите, че състоянието му се подобрява, мъжът бил уволнен на 2 март от социалното заведение.

Нападението в Япония няма връзка с "Ислямска държава", посочи по време на пресконференция по случая правителственият говорител
Йошихиде Суга:
Няма данни нападателят да е бил свързан с терористичната групировка "Ислямска държава". Разследването и обработката на информацията, събрана от местопрестъплението, продължават. Работим в тясно сътрудничество с министерството на здравеопазването, труда и хуманното отношение към животните, както и с всички свързани организации. Ще направим всичко възможно да предотвратим втори подобен инцидент.

Междувременно, държавният секретар на Съединените щати
Джон Кери осъди остро атаката, отнела живота на 19 души:
Мислите ни са с японския народ. Натъжени сме, защото това е поредното безчувствено посегателство над човешки живот, за което не знаем много. И въпреки че го отделят от тероризма, този акт си остава форма на терор при всички обстоятелства.
Джон Кери изказа своите съболезнования към близките на загиналите в Япония в кулоарите на срещата на АСЕАН на върха в Лаос.

Това е най-мащабното серийно убийство в Япония от края на Втората световна война, подчертават информационните агенции. Инцидент с такъв мащаб не се е случвал от 1938-а, когато въоръжен мъж с брадва, меч и пушка отнел живота на 30 души. 

Кварталът ни е много спокоен! Никога не съм очаквал подобно нещо да ни връхлети! Потресен съм!
, коментира мъж, живеещ в съседство на дома в Сагамихара.

Искам да знам защо това се случи, т.е. конкретната  причина. Това е нещо, което може да се случи навсякъде по света, но обикновено при такива случаи става дума за човешките взаимоотношения
, допълни жена, живееща в Япония и силно афектирана от случилото се.

В Япония масовите убийства са рядкост, тъй като в страната има много строги закони за контрол над оръжията и относително ниска престъпност, припомнят агенциите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА по-рано този месец. Управителният съвет на БНБ трябва да съобрази решението си по казуса с..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23