Радостина Павлова:

Центровете за настаняване от затворен тип се използват като механизъм за регулиране на миграционния поток

БГНЕС

Хората от трети страни, влезли в страната, понякога са задържани за продължително време в центровете за настаняване от затворен тип и тези центрове са използвани по-скоро като механизъм за регулиране на миграционния поток. Това обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радостина Павлова от Центъра за правна помощ "Глас в България".

Организацията е направила проучване по въпроса как страната ни се справя с процедурите за задържане на търсещите закрила:

Всеки човек, който влезе в страната и търсещ закрила, включително, макар че тези домове не са за хора, които искат закрила от България, бива задържан там за някакъв период от време, в някои случаи наистина той е къс, но самият факт, че се осъществява това запрещение, което е много сериозно ограничение на правата на един човек, както и много скъпо начинание, да се поддържат тези домове. Издръжката на един човек в такъв дом от затворен тип не е евтина, разбира се. И на трето място, това е един много неудачен и опасен начин да се посрещат хората, които влизат в страната.

Според Радостина Павлова една от причините за това е, че служителите, които издават заповедите за настаняване в центровете, не извършват задължителната индивидуална преценка на всеки случай. Освен това "Гранична полиция" трябва да реши само в рамките на 24 часа какво да прави със съответните хора.

От Центъра за правна помощ предлагат удължаване на срока за преценка на 5 до 7 дни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НЦК посвещава 2018 г. на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност

В годината на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Националният център за книгата - НДК, ще обърне специално внимание на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Това е темата на срещите и дискусиите през 2018 г., след като Годината на детската книга през 2017 г. отбеляза голям успех и..

публикувано на 21.01.18 в 01:56
лаборатория учени

Учени разкриха тайна, свързана с най-ярката гама експлозия в историята

Физици от САЩ, Швеция, Франция и Великобритания в лабораторни условия пресъздадоха миниатюрна версия на загадъчните гама експлозии, съобщи сайтът "Лента". В рамките на експеримента бил предложен вероятният механизъм, свързан с възникването им. Става въпрос за изпускани от черните дупки снопове частици, които са под въздействието на силни..

публикувано на 21.01.18 в 01:42

Най-малко 17 души са загинали при пожар в завод за пластмаси в Делхи

Най-малко 17 души са загинали при пожар в завод за пластмаси в Делхи, съобщиха служители на противопожарната служба в индийската столица. Успяхме да овладеем огъня и започнахме операции по охлаждане, уточни говорител на пожарната. Триетажната сграда в района на Бавана на индийската столица била обхваната от пламъци. 17 души загинали, а един..

публикувано на 21.01.18 в 01:19

Над 60 000 души демонстрират в румънската столица Букурещ в антиправителствен "мегапротест"

Над 60 000 души демонстрират тази вечер в румънската столица Букурещ в антиправителствен "мегапротест" под наслов "Всички пътища водят към Букурещ. Революцията на нашето поколение", съобщава информационният сайт Зиаре. С автомобили, влакове, автобуси, самолети или пеша, румънци от всички части на страната пристигаха в Букурещ, за да се включат..

публикувано на 21.01.18 в 00:35

Папата утеши перуанците, пострадали от природните стихии, и ги насърчи да се обединят срещу насилието

На плажа на в северния перуански град Трухильо папа Франциск отслужи пред близо 200 хиляди богомолци литургия на открито. Той каза, че е дошъл на това място, за да се моли за онези, които са загубили всичко, но трябва да се борят и с "други бури" също с опустошителни последици. През 2017 година при наводненията в района загинаха над 150 души и..

публикувано на 21.01.18 в 00:25