Радостина Павлова:

Центровете за настаняване от затворен тип се използват като механизъм за регулиране на миграционния поток

Снимка: БГНЕС

Хората от трети страни, влезли в страната, понякога са задържани за продължително време в центровете за настаняване от затворен тип и тези центрове са използвани по-скоро като механизъм за регулиране на миграционния поток. Това обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радостина Павлова от Центъра за правна помощ "Глас в България".

Организацията е направила проучване по въпроса как страната ни се справя с процедурите за задържане на търсещите закрила:

Всеки човек, който влезе в страната и търсещ закрила, включително, макар че тези домове не са за хора, които искат закрила от България, бива задържан там за някакъв период от време, в някои случаи наистина той е къс, но самият факт, че се осъществява това запрещение, което е много сериозно ограничение на правата на един човек, както и много скъпо начинание, да се поддържат тези домове. Издръжката на един човек в такъв дом от затворен тип не е евтина, разбира се. И на трето място, това е един много неудачен и опасен начин да се посрещат хората, които влизат в страната.

Според Радостина Павлова една от причините за това е, че служителите, които издават заповедите за настаняване в центровете, не извършват задължителната индивидуална преценка на всеки случай. Освен това "Гранична полиция" трябва да реши само в рамките на 24 часа какво да прави със съответните хора.

От Центъра за правна помощ предлагат удължаване на срока за преценка на 5 до 7 дни.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Българският парламентарен елит трябва да научи същността на вота на недоверие

За да има полза в сферата на конкретните публични политики, вотът на недоверие трябва да е фокусиран не върху търсенето на бързи политически дивиденти за пред публиката, а дебат върху параметрите на дадените политики, обясни политологът Страхил Делийски в интервю за предаването „Хоризонт за вас“. „Може би, ще се надяваме, че българският..

публикувано на 19.10.18 в 15:12
Снимка разпространена от Европейската южна обсерватория показва новооткрития примитивен галактичен свръхкуп, наречен Хиперион.

Откриха гигантски свръхкуп от галактики в ранната Вселена

Международен екип астрономи установи, че в ранната Вселена – „само“, 2,3 милиарда години след Големия взрив, е съществувала гигантска структура от галактики, кръстена Хиперион, предаде БТА. Този предшественик на галактичните свръхкупове е най-големият и масивен обект, откриван досега в „детските години“ на Вселената, чието съществуване започва..

публикувано на 19.10.18 в 15:09

Временно е спряно движението на автомобили по пътя Банско – Гоце Делчев в района на Буково

Заради тежка катастрофа временно е спряно движението на автомобили по пътя Банско – Гоце Делчев в района на село Буково.  По първоначална информация моторист е предприел непозволено изпреварване на няколко автомобила и се е ударил челно в  камион. Мъжът е транспортиран в болницата в Гоце Делчев в тежко състояние. 

публикувано на 19.10.18 в 15:00
Акад. д-р Дамян Николов Дамянов

Академик Дамянов е носител на отличието "Лекар на годината"

Академик Дамян Дамянов е тазгодишният носител на приза "Лекар на годината“, съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Академик Дамянов е изтъкнат хирург в областта на гастроентерологията.

публикувано на 19.10.18 в 14:29
Карли Клос и Джошуа Къшнър - брат на зетя на Доналд Тръмп.

Супермоделът Карли Клос се омъжи за роднина на Тръмп

Супермоделът Карли Клос се омъжи за бизнесмена Джошуа Къшнър, който е брат на зетя на президента на САЩ Доналд Тръмп, Джаред Къшнър, предаде БТА. Клос пусна своя снимка в сватбената си рокля и на Къшнър във фрак в Туитър и Инстаграм. Според сп. „Пийпъл“ венчавката се е състояла при скромна церемония в Ню Йорк, като по-голяма церемония..

публикувано на 19.10.18 в 14:28