Радостина Павлова:

Центровете за настаняване от затворен тип се използват като механизъм за регулиране на миграционния поток

Снимка: БГНЕС

Хората от трети страни, влезли в страната, понякога са задържани за продължително време в центровете за настаняване от затворен тип и тези центрове са използвани по-скоро като механизъм за регулиране на миграционния поток. Това обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радостина Павлова от Центъра за правна помощ "Глас в България".

Организацията е направила проучване по въпроса как страната ни се справя с процедурите за задържане на търсещите закрила:

Всеки човек, който влезе в страната и търсещ закрила, включително, макар че тези домове не са за хора, които искат закрила от България, бива задържан там за някакъв период от време, в някои случаи наистина той е къс, но самият факт, че се осъществява това запрещение, което е много сериозно ограничение на правата на един човек, както и много скъпо начинание, да се поддържат тези домове. Издръжката на един човек в такъв дом от затворен тип не е евтина, разбира се. И на трето място, това е един много неудачен и опасен начин да се посрещат хората, които влизат в страната.

Според Радостина Павлова една от причините за това е, че служителите, които издават заповедите за настаняване в центровете, не извършват задължителната индивидуална преценка на всеки случай. Освен това "Гранична полиция" трябва да реши само в рамките на 24 часа какво да прави със съответните хора.

От Центъра за правна помощ предлагат удължаване на срока за преценка на 5 до 7 дни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилни полицейски екипи от пазарджишката полиция ще се срещат с хората в областта

Мобилни полицейски екипи от пазарджишката полиция започват проучвателни срещи с хората от селищата в областта.  До края на месеца ще бъдат посетени 23 села,  приоритет ще са по-отдалечените от общинските центрове. Полицейските служители ще обясняват какви са най- често срещаните  форми на измами основно при възрастните хора.  За днес са предвидени..

публикувано на 18.06.18 в 08:10

Всяка трета жена след 50 години и всеки пети мъж се сблъскват с остеопорозата

В България всяка трета жена след 50 години  и всеки пети мъж се сблъскват с остеопорозата, каза пред "Хоризонт" д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. Тя припомни, че Здравната каса покрива основния  пакет от изследвания: "За масовото изследване за остеопороза самото измерване не се заплаща от касата и се заплаща от..

публикувано на 18.06.18 в 08:08

Земетресение стресна жителите на Гватемала

Земетресение уплаши жителите на Гватемала. Епицентърът е бил близо до район  в подножието на вулкана Фуего, който преди две седмици изригна и доведе до близо 120 жертви, а стотици хора бяха ранени.   Трусът с магнитуд 5, 6 е бил усетен и в съседния мексикански щат Чиапас. Засега няма съобщения за пострадали хора    Междувременно властите на Гватемала..

публикувано на 18.06.18 в 08:00

Жълт код в цялата страна за валежи и гръмотевици

Цялата страна е с предупреждение за обилни валежи и гръмотевици днес. Обявен е жълт код, ще има и условия за градушки. Очаква се количествата на валежите да достигнат до 30 литра/ кв.м.  Метеоролозите предупреждават за възможност от локални наводнения и затруднения при шофиране. 

публикувано на 18.06.18 в 07:57

Трима души загинаха, над 200 са ранени при трус в град Осака

Трима души загинаха, над 200 са ранени при силно земетресение в района на втория по големина японски град Осака. 9-годишно момиче и двама възрастни са затрупани от паднали стени и шкафове, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.  Според сеизмолозите магнитудът на земетресението е 6,1 по Рихтер. Огнището е на 13 км дълбочина в северната част на..

обновено на 18.06.18 в 07:53