Радостина Павлова:

Центровете за настаняване от затворен тип се използват като механизъм за регулиране на миграционния поток

Снимка: БГНЕС

Хората от трети страни, влезли в страната, понякога са задържани за продължително време в центровете за настаняване от затворен тип и тези центрове са използвани по-скоро като механизъм за регулиране на миграционния поток. Това обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радостина Павлова от Центъра за правна помощ "Глас в България".

Организацията е направила проучване по въпроса как страната ни се справя с процедурите за задържане на търсещите закрила:

Всеки човек, който влезе в страната и търсещ закрила, включително, макар че тези домове не са за хора, които искат закрила от България, бива задържан там за някакъв период от време, в някои случаи наистина той е къс, но самият факт, че се осъществява това запрещение, което е много сериозно ограничение на правата на един човек, както и много скъпо начинание, да се поддържат тези домове. Издръжката на един човек в такъв дом от затворен тип не е евтина, разбира се. И на трето място, това е един много неудачен и опасен начин да се посрещат хората, които влизат в страната.

Според Радостина Павлова една от причините за това е, че служителите, които издават заповедите за настаняване в центровете, не извършват задължителната индивидуална преценка на всеки случай. Освен това "Гранична полиция" трябва да реши само в рамките на 24 часа какво да прави със съответните хора.

От Центъра за правна помощ предлагат удължаване на срока за преценка на 5 до 7 дни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 25 тона отпадъци са извозени от нерегламентирани сметища в Габрово

Над 25 тона отпадъци са извозени от нерегламентирани сметища в Габрово. Почистването на замърсените терени е част от пролетната акция, наречена „Обери боклука". Кампанията е традиционна и се провежда по това време на годината. Общината осигурява ръкавици и чували за всички, излезли да почистят край домовете си. За поредна година усилия се насочват към..

публикувано на 22.04.18 в 16:25

Най-малко 48 цивилни са убити, а 112 са ранени в днешния самоубийствен атентат в Кабул

Най-малко 48 цивилни са убити, а 112 са ранени в днешния самоубийствен атентат в Кабул, за който пое отговорност групировката "Ислямска държава".  Това предаде Франс прес като цитира нови данни на вътрешното и здравното министерство на Афганистан.  Атентатът бе извършен срещу център за регистрация на избиратели в столицата.  Няма пострадали..

публикувано на 22.04.18 в 16:09

Община Добрич е в готовност да обяви частично бедствено положение заради липса на вода

Община Добрич е в готовност да обяви частично бедствено положение, ако до 20.00 часа тази вечер не бъде отстранена аварията на Помпена станция „Приморци”.  Голяма част от град Добрич и други населени места в областта са без вода вече повече от две денонощия. На свиканото заседание на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия взето..

публикувано на 22.04.18 в 15:56

Инспекцията по труда в Ловеч е установила над хиляда нарушения

Само за първите три месеца от началото на годината инспекцията по труда в Ловеч е установила над хиляда нарушения на трудовото законодателство. Инспекторите са извършили близо 230 проверки, повечето от тях в малки и средни предприятия. Констатирани са 1042 нарушения, от които 515 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на..

публикувано на 22.04.18 в 15:53

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача „Левски“ - ЦСКА

Полицията в София арестува 25 годишен фен на "Левски", заподозрян за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача „Левски“ – ЦСКА-София по-рано тази седмица. На брифинг на прокуратурата и МВР за случая стана ясно, че задържаният е направил пълни самопризнания. Първоначално той е имал намерение да се укрие, но вчера се е явил в СДВР с..

обновено на 22.04.18 в 15:47