Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Григоров: Позицията на България по СЕТА - "Кон за кокошка"

Визите за Канада така или иначе ще отпаднат, казва преподавателят от Квебек

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вместо да се поставя въпроса кои ще са губещите страни, по-важно е да се постави въпроса във всяка една държава кои ще са  губещите класи от един договор за свободна търговия. Този коментар направи в предаването "Събота 150" проф. Емил Григоров, който преподава философия в град Квебек, след последните събития по спорното споразумение между ЕС и Канада СЕТА и блокирането му от белгийското регионално управление на област Валония.

Проф. Григоров оприличи на поговорката "кон за кокошка" българската позиция по споразумението, която обвърза неговото ратифициране с отпадането на канадските визи за български граждани. Той посочи, че визите ще отпаднат така или иначе. Емил Григоров уточни, че не е задължително България да ратифицира СЕТА, за да отпаднат визите, определяйки това като смешно, защото това са два различни процеса - единият дипломатически, а другият икономически. По-важно според него е да бъде зададен въпроса ще либерализира ли Канада своя трудов пазар за българи.

С визи или без визи едва ли ще има цунами от български туристи в Канада, защото е далече и струва скъпо, категоричен бе преподавателят.

Силна съпротива от страна на левите партии и организации и екодвиженията има от самото начало на преговорите по СЕТА, обясни още проф. Григоров:

Следя реакциите в България – истеричното отхвърляне на СЕТА от страх, че Канада едва ли не ще зароби Европа.

Печелившите от този договор ще бъдат мултинационалните компании и в това отношение не можем да сочим с пръст една държава. Още повече, че повечето печеливши тук ще бъдат американски фирми, базирани в Канада.

Лапаме въдицата, която ни се пуска от лобитата на мултинационалните компании – да разглеждаме това едва ли не като отношения между държави: Канада срещу Европа или Канада с Европа.

Цялото интервю с проф. Григоров чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жан-Мишел Дьо Уал: Валония отправя посланието, че Европа боледува

Има нещо дълбоко смущаващо в тезата, че търговското споразумение между ЕС и Канада е Алфата и Омегата на цялостния европейски икономически подем. Това каза в специално интервю за БНР професорът по политически науки в Свободния университет на..

публикувано на 22.10.16 в 10:59
Себастиан Дулиен

Себастиан Дулиен: СЕТА ще предопредели как Европа ще действа в глобалната търговска система

Не съм сигурен, че СЕТА е чудесно споразумение. Все още има много притеснения, които остават на дневен ред, но потенциалният негативен ефект от това да не бъде подписано е много по-голям, заяви пред "Хоризонт" германският икономист..

публикувано на 22.10.16 в 10:39

Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават и днес

Преговорите по споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц . Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия..

обновено на 22.10.16 в 10:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58