Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада отменя визите за българи и румънци от 1 декември 2017 г.

| обновено на 01.11.16 в 19:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадското правителство обяви официално намерението си да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г. Новината не среща широк отзвук в канадските медии, които по-скоро поставят акцент върху решението на правителството да определи квотата за прием на 300 хиляди имигранти в Канада като базова и през следващата година.

Канадският министър на имиграцията Джон Маккалъм обяви официално решението на правителството за премахване на визите за българи и румънци, което бе обвързано от страна на България и Румъния със съгласието им да подпишат споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС.

Отмяната на визовите ограничения за Румъния и България ще означава безвизово пътуване до Канада на всички граждани на страни-членки на ЕС. Всички ние ще спечелим от ръста на пътуванията и търговията, който ще последва, подчерта Маккалъм в официална декларация.

До пълната отмяна на визовите ограничения на 1 декември 2017 от 1 май догодина предстои частична отмяна на визите за български и румънски граждани, които са имали временна виза за престой през последните 10 години или имат валидна неимигрантска виза за САЩ.

След отмяната на визите за България и Румъния Канада си запазва правото да ги въведе отново, ако се наблюдава значително увеличение на тенденцията към небалансирана имиграция.

Канадските медии само щриховат новината, поставяйки по-голям акцент върху препоръките на федералния Консултативен съвет за икономически растеж за увеличаване на имиграцията в Канада с 50 на сто през следващите 5 години. Въпреки препоръките до края на тази година Канада ще приеме 300 хиляди имигранти, като тази цифра ще се запази и през 2017 година. 

Определихме досега временната цифра от 300 хиляди души за постоянна, което полага основните за бъдещо увеличение на броя на имигрантите. Вярвам, че по-голям брой имигранти в Канада е добра политика поради демографски съображения … и днес положихме основите за това бъдеще, посочи министър Маккалъм.

За сравнение – в периода 2011-2015 г. броят на одобрените имигранти годишно в страната е средно 260 хиляди души.

Новите препоръки са за увеличаване на броя на имигрантите до 450 хиляди души годишно в рамките на 5-годишен период за справяне със застаряващото население на страната. Тази цифра би била възможна в по-далечно бъдеще, коментира министър Маккалъм.

Мнозинството от одобрените имигранти в страната са т.нар. "икономически имигранти" – квалифицирани работници, предприемачи, инвеститори и обучен персонал с опит в грижата за деца, болни и възрастни хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си. "На място хванахме трима от Берковица", съобщи Валери Спасов, инспектор "Рибарство и контрол" в..

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната , посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Казва се, че България не покрива инфлационния критерий, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време...

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани.  Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев от "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред. Служебният премиер  Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на Витоша..

публикувано на 21.05.24 в 14:04