Мая Манолова и представители на Инициативния комитет за референдума внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс

| обновено на 21.11.16 в 15:06
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова, представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума и независими експерти внесоха в Народното събрание законопроект за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура, чрез създаване на 231 едномандатни изборни района в страната и 9 в чужбина. Манолова заяви:

Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание. Но, предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, аз смятам, че той е задължителен и за институциите, и за политиците. Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите.

На референдума, който се състоя на 6 ноември, за въвеждане на мажоритарна система с абсолютно мнозинство на два тура се обявиха почти 3 500 000 избиратели. В мотивите, разпространени вчера от пресцентъра на омбудсмана, се посочва, че този резултат е показал „по безспорен начин“ каква е волята на българския народ, независимо че в допитването взеха участие 12 000 избиратели по-малко от необходимото, за да имат решенията задължителен характер. 

Мая Манолова коментира:
Два милиона и половина български граждани поискаха мажоритарна система, няма кой да го напише законопроекта на два милиона и половина български граждани, написах го заедно с екип от независими експерти и го внесохме в  парламента. Какво законодателно решение ще излезе от този проект, волята е на народните представители.
Според представители на инициативния комитет и експертите, няма пречки това Народно събрание да гласува поправките в изборните правила и предсрочните парламентарни избори да се проведат по тях.


Двете най-големи партии в Народното събрание - ГЕРБ и БСП - обявиха веднага след референдума, че ще подкрепят решенията от допитването, но не изясниха какви точно ще бъдат новите изборни правила.

В проекта се предлага право за гласуване по райони да имат онези български граждани, които са живели в тях през последните шест месеца. Това, според омбудсмана, се налага, за да се избегне изкривяване на резултатите.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът Бойко Борисов се срещнa с протестиращите превозвачи в Министерски съвет.

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен до изчистване на всички спорни моменти в него. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с автомобилните превозвачи, които протестират днес в столицата и проведоха среща преди минути с правителството и кабинета. Борисов призова за нови разговори и единство в бранша:..

обновено на 25.06.18 в 13:45
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Ердоган стана майстор в политиката, особено във вътрешнополитически контекст

"Всички бяха подведени в демократичността на предизборната обстановка в Турция, а всъщност това целеше Ердоган, но този човек стана майстор в политиката, особено за вътрешнополитическия контекст. На този етап няма кой да го надвие". Това каза главният редактор на obzornews.bg Мехмед Юмер в интервю за предаването „12+3“. Този начин на..

публикувано на 25.06.18 в 13:31

В. Радомирски: В италианското предложение за контрол на миграцията има и защита на нашия интерес

"Италианското предложение за контрол на миграцията трябва да бъде обстойно разгледано, внимателно проучено. Може би в него ще намерим редица положения, които защитават и българските национални интереси". Това заяви дипломатът и външнополитически експерт Валентин Радомирски в интервю за предаването „12+3“. На вчерашната неформална среща на..

публикувано на 25.06.18 в 13:03
Спас Панчев

БСП изключи Земеделския съюз "Александър Стамболийски" от коалицията

БСП изключи Земеделския съюз "Александър Стамболийски" от лявата коалиция "БСП за България". Решението бе взето днес на съвместно заседание на Коалиционния съвет, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група. Като причина се посочва намерението на земеделците да участват самостоятелно на местните избори догодина. До днешното..

публикувано на 25.06.18 в 12:32

Владимир Путин поздрави с победата на изборите турския си колега Ердоган

Руският президент Владимир Путин поздрави турския президент Реджеп Ердоган за победата му на изборите в неделя и заяви, че тя показва "големия политически авторитет" на Ердоган и масовата подкрепа за курса, по който Турция е поела. Първото заседание на новоизбрания 27-и турски парламент ще се проведе на 2-ри юли. Председателят на Висшия избирателен..

публикувано на 25.06.18 в 11:51