Деца от 9 до 15 години могат да кандидатстват до 1 март за стипендия за космическата програма Спейс Кемп


Започва набирането на кандидати за конкурса на космическата програма Спейс Кемп. Тя се провежда през лятото за една седмица в Измир, Турция.  Деца и младежи от цял свят, на възраст между 9 и 15 години се обучават на технологии и нововъведения от света на космическите пътувания, роботиката и астрономията.  По време на обучението те ще се срещнат с астронавт от НАСА. 

Гергана Жекова, ръководител на програмата за България, обясни, че кандидатите могат да изпратят есе или видео есе по една от три теми: „Аз пътувам през тунел на времето“, „Моята земя след 300 години“  и „Роботите – моите приятели“. Кандидатства се онлайн. Крайният срок е 1  март:

Есето може да е дълго до 500 думи, а видеоесето е 5 минути. Едно от изискванията, след като кандидатът бъде допуснат от Комисията, ще бъде да получим препоръка от негов учител по английски език, защото цялото общуване там се случва на английски.

Квотата за 2017-а година е за 100 деца и младежи, които ние разпределяме в 3 дати. На дата заминават по около 30 деца. Таксата за участие е 1250 долара и в нея са включени всички разходи, застраховки и престой.

Чрез конкурса всяко дете може да получи стипендия, която се равнява на пълната такса. Даваме 2 пълни стипендии и няколко частични.

Кампанията се провежда за 14-и път в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден

Всяка втора жена се нарича Мария, като Божията майка. Статистиците са категорични, че поне от 10 години това е най-разпространеното име в България. Психолозите пък са готови да се обзаложат, че Мария е символ на добротата, изяществото и веселието. Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден заедно с големия християнски празник Успение на Света..

публикувано на 15.08.18 в 13:03

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Днешния ден е храмов празник на Троянския манастир. На литургията молитвено присъства патриарх Неофит. Гост на празника е и премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета.  Светата литургия беше отслужена от Пловдивският митрополит Николай, а Негово Светейшество патриарх Неофит..

обновено на 15.08.18 в 12:18

Част от жертвите при срутването на виадукта в Генуа не са идентифицирани

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 37 души, като техният брой може да нарасне. Сред жертвите има и деца. От разпознатите  до сега фигурират имена на жители на Генуа и околността. Ранените при пропадането на 100-метровия участък на моста "Моранди" са 15, от които в тежко..

обновено на 15.08.18 в 11:58

Клиентите на "Олимпик" могат да сключват нови полици по "Гражданска отговорност"

Клиентите на обявената във фалит кипърска застрахователна компания "Олимпик" вече могат да сключват нови полици по "Гражданска отговорност" с други застрахователи, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Полиците на "Олимпик" стават невалидни в полунощ на 18 август.  Още от май кипърският надзорен орган предприе действия срещу компанията и тогава от..

публикувано на 15.08.18 в 11:53

Пожар изпепели читалището в село Гложене

Пожар изпепели читалището в село Гложене, община Козлодуй. Огънят е тръгнал от близка сграда рано тази сутрин. За "Хоризонт"  кметът на селото Петко Петков съобщи, че сградата на читалището е напълно унищожена, както и целият инвентар: "Изгоря целият покрив. Падна вътре в читалището, изгоря и вътре каквото има и останаха стените. Не са изгорели всички..

обновено на 15.08.18 в 11:30