Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аднан Ал Ахмад - не ни е страх от българите, познавам прекрасни хора, а семейството в Елин Пелин не заслужава това отношение

Хазяинът Петър Паунов: Човечността няма да ми позволи да изхвърля сирийското семейство

Кметът на Елин Пелин: Не можем да разграничим кой е бежанец и кой – узурпатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента целенасочено се опитват да ни изкарат някакви фашисти, които по никакъв начин не влизат в проблемите на това семейство, каза за "Хоризонт" кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов, според когото проблемът с настаняването на семейството сирийски бежанци на средна възраст е много по-сериозен от показаното в медиите:

Били сме изключително гостоприемни към арменците, към евреите, дори сме имали толерантност към турците, независимо от всички исторически събития. В момента се фокусират върху една витрина, върху едно семейство, изключително изстрадало от войната, а не показват какво стои зад нея, а зад нея стоят страшно много афганистанци, които се опитват всячески да пробият на територията на община Елин Пелин. Нито ми се играе със страховете на хората, нито влизам в този националистически популизъм, в който се опитват да ме обвинят. Малките градове са много чувствителни. Това объркване, тази каша беше забъркана от други – на национално и европейско ниво. Не можем ясно да разграничим кой е бежанец и кой – узурпатор.

Върху мен има много тежък натиск и от организации, и от държавни институции, но ние не нарушаваме закона, категоричен е градоначалникът на Елин Пелин.

Отказът на община Елин Пелин да настани и издаде документи на сирийското семейство с получен хуманитарен статут на бежанци предизвика вълна от обществени реакции. От два месеца Фатима и Фахрим Джабер са без лични документи. Съседите на семейството споделят, че сирийците не са създавали проблеми, поздравяват и живеят спокоен живот. Петър Паунов, който предостави дома си на семейство Джабер, си спомня, че са го открили след обявата му за търсене на квартиранти:

Като разбрах, че са сирийци – естествено. Българите нали се кичим, че сме хуманни, че сме християни, за гостолюбие говорим – с хляб и сол да посрещнем, а сега какво правим? Или на някой му е нужна политика? Не ги познавам, но са много порядъчни, редовно си плащат. Нека проявим разум, мога да вляза в болката на емигранта. Аз няма да ги изгоня. Гледам злите езици и погледи, но това не ме плаши. Това е мой дом и твърдо заявявам – моята човещина няма да ми позволи да ги изхвърля.

Хората от Елин Пелин не подкрепят идеята мигранти да живеят с тях:

Може самото семейство да не е проблем, може да е много добро семейство, обаче като дойдат след него още доста...

Тези хора наистина бяха много мили, много хубави, възрастни, но не мисля, че трябва да има мигранти. 

Нещата просто се изопачават от медиите – че ние, шопите, сме твърдоглави, расисти...

Държавата мисли едно, населението мисли друго. За мен е най-добре кой откъдето е дошъл – там да си ходи.

Работодателят на единия от синовете на семейство Джабер – Аднан Ал Ахмад разказа пред "Хоризонт", че синът Ахмад Джабер работи при него вече няколко месеца и го нарече невероятно възпитан и образован човек. Аднан е в България вече повече от 20 години и има малък бизнес:

Познавам доста българи. Знам, че съм толерантни и миролюбиви, не съм се сблъсквал с подобен проблем като това семейство в Елин Пелин.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Георги Тахов: Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите

Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите, а не от населените места с обявено бедствено положение. Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов: "Тези, които са обявили форсмажор през заповед на областния управител за бедствено положение, се подпомагат по държавната помощ "Де минимис". Останалите, където няма..

публикувано на 31.07.24 в 17:09
Деница Сачева

На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".  Става дума за схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 31.07.24 в 16:53
Габриела Руменова

Габриела Руменова: Има нелоялни практики по Черноморието, но не са масови нарушенията

Внимавайте, когато се прави резервация за почивка през безплатни платформи. Потребителите да проверяват в регистъра на Министерство на туризма всички обекти, за да не бъдат измамени и най-малко да останат недоволни. Това препоръча създателят на платформата „Ние потребителите“ Габриела Руменова в интервю пред БНР. В „12+4“ тя..

публикувано на 31.07.24 в 16:52
Калин Стоянов

Трима задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата палитра от..

публикувано на 31.07.24 в 16:30
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на Центъра за специализирана професионална подготовка към Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван 100% и като ресурс, и като безспорна експертиза.  Това предложение..

публикувано на 31.07.24 в 16:12

За първото тримесечие 490 мъже са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44