Симеон Николов: Ако спадът на подкрепата продължи, Ердоган може да отложи референдума

Симеон Николов
Снимка: БГНЕС

Цялата кампания, която Реджеп Ердоган води, е насочена към това да постави ЕС на скамейката на обвиняемия, а да представи себе си, Турция като жертва. Това са неговите основни цели. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания. Относно разгорелите се полемики с Европейския съюз и отделни държави той отбеляза:

Ердоган търси тези скандали, за да мобилизира националистическите сили в самата Турция, защото той не е сигурен в успеха на референдума. Той вече може би е наясно, че референдумът няма да бъде спечелен. Последното проучване от 9-10 март показва, че 40,8 процента от населението е против и около 21% са за. Това е огромен срив.

Николов прогнозира, че ако спадът на подкрепата продължи, референдумът ще бъде отложен, а за да се отложи, е необходимо инсценирането на събитие. Ако пък спечели с някой и друг процент, трябва да се анализира ясното обръщане на гръб на Европейския съюз, подчерта анализаторът. 

Парламентарните избори в Холандия са първите от поредица избори в ЕС и затова са обект на особен интерес, допълни Николов:

Холандия повежда хорото и ще даде сигнал за това накъде върви Европа и дали популистите ще надделеят. Дипломатическият скандал, който се разрази с Турция, налива вода в мелницата на Партията на свободата на Герт Вилдерс. Този скандал е в полза на първо място на Ердоган, и на второ: на Вилдерс в Холандия. Управляващата партия в Холандия също качи някой и друг процент благодарение на това, че министър-председателят реагира така решително срещу заплахите от Турция.

Колкото до ползата за Турция, жалките два процента повече, които скандалът носи на управляващата партия за предстоящия референдум, показват, че турското правителство е изпаднало в паника и отчаяние, смята още Симеон Николов.

Цялото интервю на Людмила Железова със Симеон Николов слушайте в звуковия файл.