Проф. Ингрид Шикова: Не трябва да се успокояваме от това, че Герт Вилдерс остана на второ място

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Не трябва да забравяме и да се успокояваме от това, че антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс е на второ място. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Ингрид Шикова от Софийския университет:

Европа е ежедневна борба, ежедневен стремеж за обединение и заради това не бива да се успокояваме.Убедена съм, че тези популисти ще продължат да действат по най-различни начини. Знаете, че те се заиграват с национални митове, действат емоционално на избирателите, затова Европейският съюза трябва да направи някакъв ход от рода на това малко повече да говорим за европейските ценности, за това защо сме заедно. Нека Европейският съюз да не бъде само машина за закони, нека да не си представяме Брюксел като една голяма сграда. Наистина Европейският съюз е създаден за това да живеем заедно, да можем да живеем заедно и да работим заедно.

Относно въпроса за Европа на няколко скорости проф. Шикова обясни:

Въпросът за Европа на няколко скорости е свързан с това дали тези скорости са толкова пагубни за европейската интеграция, дали са толкова пагубни и за нас и изобщо трябва ли да настояваме за това движение вкупом и възможно ли е това. Аз мисля, че трябва да си поставяме тези въпроси, да действаме прагматично, да имаме повече амбиция, тъй като скоростта зависи реално от нас. Скорости има и сега и това всички го знаем, те дори са залегнали в договорите.

Цялото интервю с проф. Ингрид Шикова можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нинова: БСП подкрепя исканията на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите

Съюзът на пенсионерите в Хасково внесе в парламента над 30 000 подписа с искане за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход.  Подписката е подкрепена и от млади хора, а БСП ще я внесе в деловодството на Народното събрание.  Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поясни, че напълно подкрепя исканията на пенсионерите. Тя изтъкна,..

публикувано на 16.11.18 в 14:26
В Народно събрание се проведе пресконференция на лидера на Воля Веселин Марешки и Марин льо Пен - президент на „Национален сбор”-Франция

На конференция в София Марин льо Пен посочи ЕС като най-големия враг на Европа

На конференция в Народното събрание лидерът на френския "Национален сбор" Марин льо Пен посочи ЕС като “най-големия враг на Европа“. Домакин на форума беше председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки. Работната среща на групата „Европа на нациите и свободата“ е свикана, за да изготви обща стратегия за европейските избори догодина...

публикувано на 16.11.18 в 14:18
Британският премиер Тезера Мей

Вот на недоверие срещу Тереза Мей идната седмица?

Във Великобритания се появиха сведения, че премиерът Тереза Мей ще бъде изправена пред гласуване на вот на недоверие следващата седмица. Репортер на „Дейли телеграф“ съобщи днес, позовавайки се на източници на „брекзитиърите“, че следващата седмица, най-вероятно във вторник, ще бъде гласуван вот на недоверие в премиера. Това означава, че в..

публикувано на 16.11.18 в 14:17

Цветанов и Карадайъ: Постигнато е политическо съгласие по законопроекта за вероизповеданията

Промените в Закона за вероизповеданията преди второто му четене ще бъдат внесени до края на работния ден, стана ясно след среща между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата заявиха, че противоречията и спорните моменти са изчистени и е постигнато политическо съгласие. “Светият..

публикувано на 16.11.18 в 14:03
Бойко Борисов

Премиерът Борисов приема поканата на президента Радев за разговор

Министър-председателят Бойко Борисов приема отправената днес поканата от президента Румен Радев за разговор, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им държавният глава ще се запознае с 4-годишната програма за управление на кабинета , както и с последния доклад на Европейската комисия по механизма..

обновено на 16.11.18 в 13:57