Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокади на границата с Турция заради "изборния туризъм"

| обновено на 24.03.17 в 15:06
Снимка: Дора Атанасова
На ГКПП "Капитан Андреево" четвърти час протестират срещу "изборния туризъм". Протестиращите блокираха движението от Турция.

Напрежението на граничния пункт "Капитан Андреево" ескалира. Едва не се стигна до сблъсъци между протестиращите и пътуващи през пункта.

Пореден автобус не беше допуснат на наша територия. 20 пътници, които се опитаха да преминат границата пешком, останаха блокирани без да могат да се върнат в Турция, както и да стъпят на наша територия. Хората обясниха.
Отивам при баща ми, защото е болен. Няма да гласувам. Аз ако искам да гласувам и там мога да гласувам. Аз не идвам за изборите.

Протестиращите заявиха, че няма да допускат, както автобуси от Турция, така и преминаващи пеша граждани.

Искаме българите, живеещи в страната, да решават съдбините на България, а не хора, които живеят другаде, да гласуват веднъж там – в техните секции, да дойдат и още веднъж да гласуват тук. Дошли сме, за да защитаваме нещо, което все още е останало в България, обясниха протестиращи.

По.рано през незатвореното трасе бяха пропуснати два празни автобуса, пътниците преминаха пешком покрай протестиращите, те бяха освиркани. Група от хора се спусна към тях, но в последният момент беше овладяно от организаторите. Една от пътничките обясни, че пътуват организирано с четири автобуса от Измир. Тя каза, че ще гласува и помолена да си покаже пътническият билет извади сгънат агитационен материал с номер на бюлетина на партия, която участва в изборите.

Междувременно беше създадена и организация, построен палатков лагер и избрани коменданти, които да следят за реда, движението е затворено от 11 часа. За 15 минути бяха пропускани само леки автомобили. 

Те ще останат на граничния пункт до неделя. Вечерта ще лагеруват в палатки, които ще разпънат между входящото и изходящо трасе на ГКПП "Капитан Андреево".

27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. Според източници на "Хоризонт" повечето пътници са носели листовки на една от партиите, които участват в предстоящите парламентарни избори. От сутринта на пункта има засилено полицейско присъствие във връзка с обявените протести срещу "изборния туризъм".

Блокадата на пътя при ГКПП "Малко Търново" започна половин час преди 12 часа на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила. Голям транспарант "Браним България. Браним Европа" са разпънали представителите на патриотични организации и партии. 

Протестиращите се застанали на двете платна, на 1 километър от границата.До момента няма автобус, влязъл от Турция в страната ни.

3 шатри разпънаха от двете страни на пътя протестиращите. Освен българския трибагреник, те развяха и знамена на една от патриотичните партии. Програма с кукерски танци под звуците на възрожденски песни и народна музика съпътства протестните действия. А каква е целта им:

За да попречим на турските граждани да влизат в България да гласуват.

За да спрем намесата на Ердоган в наши изборни дела и в България.

Смятам, че ще дадем ясен знак на всички такива действия и провокации от турска страна. Тука има българи. Изборният процес ще бъде такъв, какъвто е за хората, които живеят в България

Протестът се охранява от близо 100 служители на "Охранителна полиция" и жандармерията. Началникът на "Охранителна полиция" комисар Неделчо Рачев каза пред хората, че служителите на реда са на мястото, за да не допуснат инциденти, и няма да възпрепятстват протестните действия, ако не се нарушава законът. 

Всички коли, които пътуват към Турция се пропускат. Няма да възпрепятстваме протеста ако не се нарушава закона, каза пред протестиращите Неделчо Рачев.

За вас са осигурени условия за нуждите, които ще имате по време на мирния  си протест. Полицейските органи, които са настанени около вас, са за да осигурят вашата сигурност. За вас са осигурени безпрепятствено посещение на бензиностанцията с цел освежаване.

Организаторите на протеста, двама кандидат-депутати, обещаха да няма ескалация на напрежението. През блокадата беше пропусната да премине кола, в която пътуваха семейство с малки деца, пропускат се и колите, които пътуват в посока Турция.

Блокадата ще продължи до неделя заканиха се организаторите на протеста.


Около 50 протестиращи се събраха на паркинга пред ГКПП "Лесово". Без инциденти преминава протестът, движението през пункта е нормално

Над 100 полицаи и жандармеристи охраняват пристигналите от Сливен и Ямбол протестиращи. До тяхната намеса не се стигна, тъй като блокиране на движението няма. Кметът на Елхово Петър Киров е дал отказ за провеждането на митинга, затова протестиращите стоят на паркинг до пътното платно.

Организаторите са категорични до неделя вечерта на граничния пункт ще пристигат хора от региона, за да не се допускат автобуси с избиратели от Турция. До момента през пункта не е влязъл нито един автобус, почти не влизат и леки автомобили. Опашката от тирове, която очаква да премине през ГКПП "Лесово" към Турция, е около 2 километра, което е в рамките на нормалното.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Дора Атанасова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42