Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Вeбер: Когато представяте бизнеса си на немски партньори, облечете го в числа, а не в определения

Немците не знаят, че при българите времето тече по различен начин. Ние имаме много различен начин на управление на времето и да планираме собствените си неща. Много често немските бизнесмени идват рано сутринта, с първия полет, и очакват още вечерта да се върнат с готов подписан договор в Германия, което по ред причини не е възможно да се случи в България, защото българите първо искаме да опознаем хората, с които работим и едва след това решаваме дали можем да им се доверим и да правим бизнес с тях.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Вeбер – автор на книга за бизнес културата в България за германците и на друга, която да помогне на българите да разберат тази култура в Германия.

Започваме от това как да представя себе си и фирмата си пред един немски потенциален партньор. Ние трябва да сме в състояние да обличаме нашият бизнес в числа, във факти, защото такъв е езикът на немците, те по този начин ще могат да разберат това, което им казваме.

Бизнесът трябва да избягва определения като „най-добрия“, „най-качествения“, „единствен по рода си“ в преговорите с немски партньори, посъветва тя. Внимавайте да не повишавате тон и как клатите глава за „да“ и „не“, предупреди Вeбер. Да прекъснете немец се възприема като израз на неуважение, а не на заинтересованост, допълни тя.

Немската култура по принцип принадлежи към културите, които дават кредит на доверие на партньорите си още от самото начало. Там обаче има определени нюанси. Те най-много се доверяват на своите собствени сънародници, след това, може би, идват държавите от Средна Европа, Централна Европа и България, за съжаление, идва в един от най-крайните кръгове точно заради славата, която има нашата държава. Ние, българите, в началото не се доверяваме на никого, имаме страх, че ще бъдем измамени. Ние трябва първо да опознаем човека.

Тим Курт, президент на Българо-Германската индустриално-търговска камара окачестви книгата като полезен наръчник и допълни, че активните германски фирми на нашия пазар са 500:

Забелязваме през последните години  тенденция, че експортът към Германия се увеличава и, ако продължава тази тенденция, след няколко години ще се получи балансиране на немско-българския стокообмен.

Фирмите, които работят тук, си пожелават, естествено, да има една последователност, едно постоянство в политиката и едно правителство да изкара мандата си от началото до края, защото това е нещо, което за немския манталитет, за немската култура е много важно - да може да се направи едно дългосрочно планиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06