Конференция за електронното управление се провежда днес

Александър Йоловски: Електронното управление няма да започне с определена дата. То е започнало сега
| обновено на 11.05.17 в 09:29
Снимка: Радио Видин

Държавната агенция "Електронно управление" и Сдружението на общините организират конференция, посветена на електронното управление и приложението му за по-качествени услуги в администрацията.

Голямата цел, която стои пред страната ни от миналата година, е до 2020 година да се осъществи пълна електронизация на работата с администрацията в услуга на гражданите и бизнеса. Намеренията бяха през тази година да се реализират технологичните предпоставки за изпълнение на електронното управление, свързването на регистрите и изясняването на приоритетите.

Докъде е стигнал процесът и какво предстои по реализацията на посочените намерения, ще стане ясно по време на 18-ото издание на форума по е-управление.

Заместник-председателят на Агенция "Електронно управление" Александър Йоловски коментира в предаването "Преди всички", че у нас вече има значителен брой електронни услуги, които са достъпни както за гражданите, така и за фирмите. Той подчерта:

Основният приоритет и една от основните цели на Държавна агенция "Електронно управление" е да премахне т.нар. "удостоверителни услуги". Това са именно тези услуги, при които гражданите и бизнесът притичват от една администрация до друга, носейки или удостоверение за актуално състояние, или свидетелство за граждански брак, или удостоверение за наследници. Тук става въпрос, че е необходимо самите администрации да имат надеждни и сигурни канали, по които да обменят тази служебна информация. Въпрос на време е все повече администрации не само да предоставят електронни услуги, но и да участват в самото електронно управление. Това означава самите администрации така да работят вътрешно, че да не разчитат на хартиени документи. Ние трябва да направим един плавен преход от хартиените документи към данни.

Електронното управление няма да започне с определена дата. То е започнало сега. Държавната агенция "Електронно управление" вече осъществява целенасочен текущ контрол върху всички дейности и проекти в сферата на електронното управление.

Всеки момент ще бъде стартиран проектът за електронна идентификация, каза още Александър Йоловски.

А още в края на тази и началото на следващата година ще бъдат налични първите варианти на системата за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде изпитана в симулации с измислени партии.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Александър Йоловски чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозия избухна в Етиопия на митинг в подкрепа на премиера

Експлозия избухна на митинг в столицата на Етиопия Адис Абеба в момент, когато премиерът произнасяше реч. Загинал е един човек, а 132 са пострадалите, като някои от тях са в критично състояние, съобщиха от здравното министерство на страната. Премиерът на страната Абий Ахмед заяви, че взривът е "неуспешен опит за атентат на сили, които не искат да..

публикувано на 23.06.18 в 15:27

Не откриха избягалия затворник при акция в Ловешко

Полиция и жандармерия продължават да издирват избягалия затворник Борис Иванов. Акцията се провежда в района на ловешките села Александрово, Дренов и Дойренци. Издирването на Борис Иванов на североизток от Ловеч е започнало още снощи след като е бил подаден сигнал, че той е бил забелязан между селата Александрово и Дренов. Бил е забелязан и в..

обновено на 23.06.18 в 15:25

Демонстрация с искане за нов референдум за Брекзит се проведе в Лондон

Десетки хиляди протестират в Лондон срещу Брекзит с искане за провеждане на нов референдум за одобряване на заключителната сделката, която премиерът Тереза Мей  се очаква да сключи с ЕС.  От организаторите от групата "Народен глас" заявиха, че изминалите точно две години от референдума за Брекзит ще се запомнят само с парламентарни маневри по..

обновено на 23.06.18 в 15:08

Жителите на оряховските села Горни и Долни Вадин сами ремонтират път в района

Жителите на оряховските села Горни и Долни Вадин започнаха изкърпването на важна за живота в тези населени места пътна отсечка. Средствата за ремонтите близо 4 хил. лева са събрани чрез дарителска акция в социалните мрежи.   С лопати, кирки и метли и самоделни инструменти, приспособени за полагане на асфалт, жителите на оряховските села Горни..

публикувано на 23.06.18 в 14:40

Къщи в две села в община Летница нямат ток

Къщи в две села в община Летница са без ток, сигнализира пред "Хоризонт" кметът на общината Красимир Джонев. Връзката с енергодружеството не е възможна дори и през националния телефон, обясни той: "Тази сутрин ми се обадиха граждани от Кърпачево, че къщите им нямат ток. На националния телефон не могат да получат адекватна реакция. Аз се..

публикувано на 23.06.18 в 14:06