Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 души загинаха и над 50 са ранени при терористичен акт в Манчестър

Властите съобщиха, че атентатът е извършен от мъж, който детонирал взривно устройство

| обновено на 23.05.17 в 13:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС
По последни данни 22 души са станали жертва на атаката, извършена веднага след концерт на американската поп звезда Ариана Гранде в зала "Манчестър Арена" в английския град Манчестър. Повече от 50 души са ранени. Властите съобщиха, че атентатът е извършен от мъж, който детонирал взривно устройство. Сред жертвите има и деца.

Британският премиер Тереза Мей нарече случилото се ужасен терористичен акт и каза, че мислите ѝ са с жертвите и със семействата на всички пострадали. Тя увери, че се работи, за да се установят всички подробности около взрива в залата в Манчестър.

Взривът е избухнал в 22:35 ч. местно време. Основно деца и младежи са били сред 20-те хиляди, които са присъствали в "Манчестър Арина" по време на концерта. Говорител на Ариана Гранде съобщи, че певицата не е пострадала.

Главният комисар на полицията в Манчестър Йън Хопкинс заяви, че взривът е станал във фоайето на "Манчестър Арина" и уликите сочат, че е терористичен акт.

Разглеждаме това като терористичен инцидент. На този етап смятаме, че атаката снощи е била извършена от един човек. Приоритетът е да установим дали е действал сам или е бил част от мрежа. Мога да потвърдя, че нападателят е загинал в "Манчестър Арина". Смятаме, че той е носил самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство
, обясни Хопкинс.

Комисарят призова британците да бъдат бдителни и ако разполагат с информация за инцидента, веднага да се обадят в полицията. Хопкинс също настоя местните жители да избягват района на "Манчестър Арина", за да може спасителните служби да работят спокойно и да не бъдат забавени от проблеми с трафика.

Британският вътрешен министър Амбър Ръд осъди взрива:

Това беше варварска атака, която преднамерено беше насочена срещу някои от най-уязвимите от обществото ни - млади хора, деца, излезли на поп концерт. Мислите и молитвите ми са за семействата на жертвите, които са били засегнати. Това беше атака, насочена конкретно срещу най-уязвимите в обществото ни. Целта ѝ беше да всее страх и да ни раздели. Но тя няма да бъде реализирана.

Британският финансов министър Филип Хамънд изрази съболезнования на близките на загиналите и пострадалите. Той потвърди, че властите разследват инцидента като терористична атака: 

Доколкото знаем, това е терористичен инцидент. Разглеждаме го като такъв. Мислите ми са с жертвите и семействата им, както и с жителите на Манчестър. Бих искал да изкажа благодарност на службите за извънредни ситуации, които свършиха страхотна работа през цялата нощ и продължават да работят на мястото на инцидента.

Кметът на Манчестър Анди Бърнам заяви, че градът ще преодолее трагичния взрив, при който загинаха 22 души.

Манчестър по свой уникален начин ще остане единен. Ще бъдем силни и заедно, защото това сме ние и постъпваме по този начин. Те няма да спечелят. Скърбим и сме наранени, но сме силни,
посочи Бърнам.

Председателят на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин изрази съболезнования на близките на загиналите и ранените.

Ужасяващ инцидент в Манчестър. Мислите ми са с тези, които са пострадали и заедно с нашите брилянтни спешни служби,
написа Корбин в Туитър.

Председателят на британската Либералдемократическа партия Тим Фарън коментира трагедията така:

Това е шокиращо и ужасяващо нападение срещу деца и млади хора, които просто са се радвали на концерт. Това е нападение срещу невинните хора и нацията е обединена и в мъката си и в намерението си да се опълчи на тази срамна атака.

Един от свидетелите на инцидента заяви пред Си Ен Ен, че експлозиите са избухнали само броени минути, след като приключил концертът на американската певица: Две или три минути след като Ариана Гранде слезе от сцената, а хората започнаха да напускат залата, се чуха силни експлозии. Всички крещяха и започнаха да тичат към изходите.

Джош Елиът, който също е бил на концерта на "Манчестър Арина", описа пред Би Би Си инцидента като ужасяващ:

Беше нереално, като ситуация от филм. Всички бягаха към вратите. Никога през живота си не съм бил в подобна ситуация. Това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи на някого. Никога няма да го забравя.

По данни на полицията, експлозията е станала във фоайето на концертната зала, което я свързва с гарата Виктория в северната част на страната. Медиците на мястото на инцидента съобщиха, че третират повечето пострадали от шрапнелни рани. Полицията проучва внимателно всички записи от многото видеокамери в района, за да установи какво точно се е случило.

Живеещите в района на концертната зала предлагат домовете си на всички, които имат нужда от подслон. Те публикуват съобщенията в социалната мрежа с хаштаг #RoomforManchester. Фейсбук активира функцията си Safety Check, благодарение на която всеки, присъствал на концерта, може да съобщи на всичките си приятели в социалната мрежа, че е добре.

Иракски интернет портал съобщи, че "Ислямска държава" е поела отговорност за взрива в Манчестър.

Премиерът Тереза Мей свика в 9.00 часа британско време, или 11.00 българско, извънредна среща на правителствения комитет за справяне с извънредни ситуации. Всички политически партии обявиха, че прекратяват кампаниите си преди общите избори.

Инцидентът в Манчестър е най-кръвопролитното нападение във Великобритания след юни 2005 година, когато в Лондон загинаха 50 души.

Междувременно в Лондон полиция временно затвори автогара "Виктория" и улиците около нея. Те бяха отцепени заради подозрителен пакет. Пакетът е бил проверен и е било установено, че в него няма нищо притеснително, написа полицията в британската столица в Туитър.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Силвия Великова с българка, живееща в Бирмингам.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Константин Димитров: Няма данни за пострадали българи при експлозията в Манчестър

Към момента няма данни за пострадали българи от експлозията в Манчестър, казаха за "Хоризонт" от външното министерство. Дипломатите ни са в непрекъсната връзка с полицията и местните властите в града. Веднага сред информацията за експлозията е задействан..

обновено на 23.05.17 в 09:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15