Любо Козарев за книгата "Дъщерята на Сталин"

Книгата "Дъщерята на Сталин" разказва за съдбата на Светлана Алилуева. Автор на книгата е Роузмари Съливан. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" издателят Любо Козарев разказа за живота на дъщерята на Сталин: 

Не мога да се сетя за аналог на такава изключително шантава съдба. Вероятно такава съдба би могъл да има само човек, който е живял отвъд желязната завеса. Книгата е изумителна наистина. Просто оборотите и обратите в нейния живот са сякаш някой сценарист, който е решил да направи образец на екшън, е орисал и е живял този живот. Светлана е на 6 години, когато се самоубива майка ѝ. Тя дори не присъства на погребението. От ранното ѝ детство тя е белязана от това да бъде дъщеря на Сталин.

Козарев добави още, че Светлана има три деца от трима съпрузи и нейният любовен живот е на моменти бурен, на моменти доста странен:

Всъщност Светлана успява да избяга от Съветския съюз, тъй като в болницата тя се запознава с един индиец, който е изключително интересен. Отказано ѝ е да се омъжи за него, тъй като все пак тя е дъщеря на Сталин, но се получава така, че той умира в Съветския съюз и на нея ѝ разрешават да разпръсне прахта му над Ганг. Така тя съумява да се измъкне и да избяга от Съветския съюз.

В звуковия файл можете да чуете целия разказ на Любо Козарев за Светлана Алилуева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Народния театър завършиха честванията на 140-ата годишнина от рождението на Яворов

С "Паметно утро" в Народния театър завърши поредицата от чествания на 140-тата годишнина от рождението на поета Пейо Яворов. Спомените и четенията на Яворовата поезия протекоха при по-голям от очаквания интерес. Христо Чешмеджиев , Йорданка Кузманова и Марин Янев докоснаха отново сърцата на публиката: Като кажеш Яворов и веднага се..

публикувано на 20.01.18 в 14:30

Доц. Елена Узунова: Патриарх Евтимий с делата си доказа, че е истински пастир и водач на българския народ

20 януари, според календара на нашата Църква, е ден на свети Патриарх Евтимий Търновски  - един от най-големите ни църковни и духовни водачи, основател на Търновската книжовна школа през втората половина на 14-ти век.  Доц. д-р Елена Узунова от Националната библиотека, разказва в интервю за "Нощен "Хоризонт", че последният търновски патриарх..

публикувано на 20.01.18 в 10:27

Дискусия за съвременната българска литература в контекста на европейската модерност

По повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Националният център за книгата организира дискусия за  съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Първата среща е днес от 16.00 ч. в Литературния клуб "Перото" в НДК.  Според организаторите интересът към съвременната българска литература на издателства..

публикувано на 20.01.18 в 10:24

Народният театър "Иван Вазов" почита 140-годишнината от рождението на Яворов

Народният театър "Иван Вазов" ще почете 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов с паметно утро от 11.00 ч.. Честването на бележития поет и драматург на театъра ще е с безплатен вход за всички, които искат да се докоснат до неговото творчество.  Стихове от Пейо Яворов и спомени за него ще прозвучат в изпълнение на актьорите Йорданка..

публикувано на 20.01.18 в 08:20
Троянски манастир

Находки край стените на Троянския манастир могат да ревизират историята на Светата обител

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий и археологът проф. Николай Овчаров представиха откритите край стените на Троянския манастир ценни древни предмети, които могат да променят историята на Светата обител. Сред находките има монети, украшения и оръжия. Очаква се мащабните проучвания и разкопки в района да започнат през есента. Артефактите..

публикувано на 18.01.18 в 15:55