Любо Козарев за книгата "Дъщерята на Сталин"

Книгата "Дъщерята на Сталин" разказва за съдбата на Светлана Алилуева. Автор на книгата е Роузмари Съливан. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" издателят Любо Козарев разказа за живота на дъщерята на Сталин: 

Не мога да се сетя за аналог на такава изключително шантава съдба. Вероятно такава съдба би могъл да има само човек, който е живял отвъд желязната завеса. Книгата е изумителна наистина. Просто оборотите и обратите в нейния живот са сякаш някой сценарист, който е решил да направи образец на екшън, е орисал и е живял този живот. Светлана е на 6 години, когато се самоубива майка ѝ. Тя дори не присъства на погребението. От ранното ѝ детство тя е белязана от това да бъде дъщеря на Сталин.

Козарев добави още, че Светлана има три деца от трима съпрузи и нейният любовен живот е на моменти бурен, на моменти доста странен:

Всъщност Светлана успява да избяга от Съветския съюз, тъй като в болницата тя се запознава с един индиец, който е изключително интересен. Отказано ѝ е да се омъжи за него, тъй като все пак тя е дъщеря на Сталин, но се получава така, че той умира в Съветския съюз и на нея ѝ разрешават да разпръсне прахта му над Ганг. Така тя съумява да се измъкне и да избяга от Съветския съюз.

В звуковия файл можете да чуете целия разказ на Любо Козарев за Светлана Алилуева.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тюленово

Започва Тюленово арт фест, акцентът е върху младите творци

Тази вечер е официалното откриване на третото издание на Тюленово арт фест.  Акцентът тази година са младите творци. Младите вече творят върху стените на читалището с четки и бои, каза за "Преди всички" Мариан Желев , организатор на фестивала. Той уточни, че началото на церемонията по откриването е от 19 часа. Ще има различни..

публикувано на 24.08.17 в 10:26

Осмото издание на фестивала за класическо изкуство започва в Банско

В Банско започва осмото издание на фестивала за класическо изкуство. В три поредни вечери на централния площад в курорта жителите и гостите на града ще могат да се насладят на балета „Спящата красавица“, операта „Джани Скики“, постановки на Държавна опера-Русе, а кулминацията е легендарният мюзикъл „Котките“ на Андрю Лойд Уебър, който ще..

публикувано на 24.08.17 в 08:19
Фрагмент от корицата на сборника

Георги Тенев: Опитвам се да говоря за българския човек сега

На 26-и август в рамките на Фестивала за градска култура "София диша" издателство "Колибри" ще предложи на читателите нещо различно - аудиовариант на откъси от премиерната книга на писателя Георги Тенев "Жената на писателя". Въпреки звуковия хаос на събитието посетителите ще имат възможност в уединение със слушалки да чуят фрагменти от няколко..

публикувано на 23.08.17 в 11:24
Стефан Командарев

Първа международна награда за филма "Посоки" на Стефан Командарев

Филмът "Посоки" на Стефан Командарев спечели и първата си международна награда. Това се случи на филмовия фестивал в Сараево, където лентата спечели Специална награда на журито за целия актьорски състав на филма за изключително художествено постижение. Наградата от Сараево е много важна награда, защото фестивалът в Сараево е един..

публикувано на 22.08.17 в 18:17
Дора Габе

Регионалната библиотека в Добрич събира архиви, свързани с Дора Габе

С надежда за съпричастност Регионалната библиотека "Дора Габе“ в Добрич започва дарителска кампания за набиране на документи, спомени, архиви и фотографии, свързани с живота  и творчеството на Дора Габе . Поводът за кампанията е 130-годишният юбилея от рождението на българската поетеса, който се навършва на 24-ти август следващата година...

публикувано на 22.08.17 в 17:58