Любо Козарев за книгата "Дъщерята на Сталин"

Книгата "Дъщерята на Сталин" разказва за съдбата на Светлана Алилуева. Автор на книгата е Роузмари Съливан. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" издателят Любо Козарев разказа за живота на дъщерята на Сталин: 

Не мога да се сетя за аналог на такава изключително шантава съдба. Вероятно такава съдба би могъл да има само човек, който е живял отвъд желязната завеса. Книгата е изумителна наистина. Просто оборотите и обратите в нейния живот са сякаш някой сценарист, който е решил да направи образец на екшън, е орисал и е живял този живот. Светлана е на 6 години, когато се самоубива майка ѝ. Тя дори не присъства на погребението. От ранното ѝ детство тя е белязана от това да бъде дъщеря на Сталин.

Козарев добави още, че Светлана има три деца от трима съпрузи и нейният любовен живот е на моменти бурен, на моменти доста странен:

Всъщност Светлана успява да избяга от Съветския съюз, тъй като в болницата тя се запознава с един индиец, който е изключително интересен. Отказано ѝ е да се омъжи за него, тъй като все пак тя е дъщеря на Сталин, но се получава така, че той умира в Съветския съюз и на нея ѝ разрешават да разпръсне прахта му над Ганг. Така тя съумява да се измъкне и да избяга от Съветския съюз.

В звуковия файл можете да чуете целия разказ на Любо Козарев за Светлана Алилуева.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Къща-музей П.К.Яворов

Обновената къща-музей на Пейо Яворов ще бъде официално отворена за посетители

Обновената къща-музей на Пейо Яворов ще бъде официално отворена за посетители тази вечер.  В тържеството ще вземат участие директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов , председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов , проф. Валери Стефанов и поетът Калин Донков , който е последният носител на Националната Яворова..

публикувано на 19.10.17 в 08:23

Проф. д-р Васил Рокоманов разказва историята на сценографията в своя книга

Тази вечер е представянето на книгата "История на сценографията" от проф. д-р Васил Рокоманов. Издаването на книгата съвпада с два значими юбилея – 120 години от основаването на Националната художествена академия и 70 години от създаването на специалност "Сценография".  Сценографията е изкуство, което има точна дата на неговата поява. Това е..

публикувано на 18.10.17 в 18:50

"Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше" от Даниил Хармс вече на български

"Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше". Това е историята, която Даниил Хармс пише през 1928 г., и е сред най-известните му произведения. Творбата излиза за първи път в България в превод на Бойко Ламбовски и с илюстрациите на Дамян Дамянов . Чисто детска книжка, малка, чете се бързо, и е много симпатична. Радвам се,..

публикувано на 18.10.17 в 15:46

Италианската киносценаристка Дориана Леондеф за спомените си от България

До края на тази седмица се провежда уникалният кино-литературният фестивал "Синелибри". На който, освен многото филми от цял свят, зрителите могат да се срещнат и с някои от именитите гости, дошли в столицата. Сред тях е и Дориана Леондеф , популярен италиански киносценарист. Тя е член на международното жури на фестивала "Синелибри", а творчеството ѝ..

публикувано на 18.10.17 в 15:25
Бойка Велкова

"Цветът на дълбоките води" - режисьорски дебют на Бойка Велкова

Бойка Велкова прави режисьорски дебют със спектакъл в Народния театър. "Цветът на дълбоките води" се играе на Сцена на IV етаж на Народния театър.  Представлението е създадено по текст на Оля Стоянова , която го пише на базата на богат документален материал.  Историческата драма събира на сцената две кралици - Елизабет I и Мария Стюарт, а в..

публикувано на 18.10.17 в 15:07