С. Николов: Основният сигнал, който дойде от Турция, е за продължаване на процеса за присъединяване към ЕС

Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм в Турция
Снимка: БТА

Посещенията на българския премиер първо в Германия, Франция, сега в Турция, са показателни с избора, защото те същевременно са избор на приоритети, породени от  моментната сложна ситуация около  нас, посочи в коментар за значението на визитата на министър председателя Бойко Борисов в Анкара Симеон Николов от Центъра за стратегически анализи. Големият въпрос е, разбира се, доколко сме успели да „осребрим“ тези срещи в интерес на България, добави анализаторът.

Полъхът на оптимизъм в българо-турските отношения е основателен, но той сигурно е заплатен с някаква цена на двустранна основа, посочи Николов. Той смята, че Анкара няма нужда от посредник за отношенията си с Брюксел, както и ЕС няма нужда от посредник:

Дори в същия ден, в който Бойко Борисов беше в Анкара и в Истанбул, в Брюксел се провеждаше заседание на турска делегация и експерти от ЕС по абсолютно същите въпроси – митнически съюз, мигрантско споразумение, визова либерализация, борба с тероризма и т.н.

Но, разбира се, нашият премиер имаше все пак послание от срещите си с канцлера Меркел  и президента на Франция. Все пак на друго ниво бяха тези срещи и това е от значение – повдига поне самочувствието на българина, че влизаме на такова ниво в голямата политика.

Основният сигнал, който дойде от тази среща от турска страна е за продължаване на процеса за членство към ЕС, смята анализаторът:

От такъв сигнал Брюксел се нуждаеше, защото всички знаем, че има няколко страни в ЕС, които категорично са против продължаването на преговорите докато нещата в Турция не се изяснят по отношение на човешките права и отказа от предложението за връщане на смъртното наказание.

Ето две неща, за които в изявленията вчера нямаше място, което означава, че всъщност няма и пробив в отношенията с ЕС, подчерта анализаторът. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Свързани новини

Д. Смилов: Ако въведем мажоритарна система, трябва да сме подготвени за доста сериозни шокове

Политологът Даниел Смилов  коментира в ефира на „Хоризонт“ резултатите от посещението на българския премиер в Турция, като подчерта:  Аз мисля, че това е важна среща и тя не бива да бъде разглеждана изолирано. Мисля, че Борисов имаше доста силна..

публикувано на 14.06.17 в 18:40