С. Николов: Основният сигнал, който дойде от Турция, е за продължаване на процеса за присъединяване към ЕС

Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм в Турция
Снимка: БТА

Посещенията на българския премиер първо в Германия, Франция, сега в Турция, са показателни с избора, защото те същевременно са избор на приоритети, породени от  моментната сложна ситуация около  нас, посочи в коментар за значението на визитата на министър председателя Бойко Борисов в Анкара Симеон Николов от Центъра за стратегически анализи. Големият въпрос е, разбира се, доколко сме успели да „осребрим“ тези срещи в интерес на България, добави анализаторът.

Полъхът на оптимизъм в българо-турските отношения е основателен, но той сигурно е заплатен с някаква цена на двустранна основа, посочи Николов. Той смята, че Анкара няма нужда от посредник за отношенията си с Брюксел, както и ЕС няма нужда от посредник:

Дори в същия ден, в който Бойко Борисов беше в Анкара и в Истанбул, в Брюксел се провеждаше заседание на турска делегация и експерти от ЕС по абсолютно същите въпроси – митнически съюз, мигрантско споразумение, визова либерализация, борба с тероризма и т.н.

Но, разбира се, нашият премиер имаше все пак послание от срещите си с канцлера Меркел  и президента на Франция. Все пак на друго ниво бяха тези срещи и това е от значение – повдига поне самочувствието на българина, че влизаме на такова ниво в голямата политика.

Основният сигнал, който дойде от тази среща от турска страна е за продължаване на процеса за членство към ЕС, смята анализаторът:

От такъв сигнал Брюксел се нуждаеше, защото всички знаем, че има няколко страни в ЕС, които категорично са против продължаването на преговорите докато нещата в Турция не се изяснят по отношение на човешките права и отказа от предложението за връщане на смъртното наказание.

Ето две неща, за които в изявленията вчера нямаше място, което означава, че всъщност няма и пробив в отношенията с ЕС, подчерта анализаторът. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Свързани новини

Д. Смилов: Ако въведем мажоритарна система, трябва да сме подготвени за доста сериозни шокове

Политологът Даниел Смилов  коментира в ефира на „Хоризонт“ резултатите от посещението на българския премиер в Турция, като подчерта:  Аз мисля, че това е важна среща и тя не бива да бъде разглеждана изолирано. Мисля, че Борисов имаше доста силна..

публикувано на 14.06.17 в 18:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът ще съкрати броя на американските войници в Африка

Пентагонът ще съкрати броя на американските войници в Африка, тъй като иска да се концентрира върху заплахи от страни като Русия и Китай, посочват официални представители, цитирани от Франс прес.  В момента около 7 200 души са разположени в различни..

публикувано на 16.11.18 в 01:20

Северна Корея тества ново оръжие

Севернокорейският лидер Км Чен-ун е наблюдавал тест на ново високотехнологично оръжие, съобщава агенция Йонхап като се позовава на свернокорейски медии. Медиите посочват, че  изпитанието е било успешно.  Централната информационна агенция в Пхенян..

публикувано на 16.11.18 в 01:11
Фетуллах Гюлен

NBC: Белият дом проучва как да изгони Гюлен от САЩ

Белият дом проучва правните възможности за прогонване на турския ислямски проповедник Фетуллах Гюлен от Съединените щати, съобщи NBС. Телевизионният канал цитира четирима отлично запознати източници, според които целта е президентът Доналд Тръмп да накара..

публикувано на 15.11.18 в 23:59
Джамал Хашоги

Джамал Хашоги е бил убит със смъртоносна инжекция

Журналистът Джамал Хашоги е бил убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул със смъртоносна инжекция, съобщи заместник главният прокурор на кралството Шалан аш-Шалан, цитиран от Ройтерс. Той е поискал смъртна присъда за петима души,..

публикувано на 15.11.18 в 23:56

Естония няма да подпише Пакта за миграцията

Естония се присъедини към страните, които отказват да подпишат Глобалния пакт на ООН за миграцията, след като днес правителството на балтийската република не можа да постигне съгласие по въпроса, предаде ДПА, като цитира съобщение на кабинета в Талин...

публикувано на 15.11.18 в 23:49