Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цачева: В подготвяния нов вариант на антикорупционен закон няма да има анонимни сигнали

| обновено на 21.06.17 в 21:25
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието работи по нов проект за антикорупционен закон, но без възможност за анонимни сигнали. До края на юли той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, каза след срещата си с президента Румен Радев министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Амбицията на кабинета е той да бъде внесен в парламента в началото на есенната му сесия, за да бъде приет до края на годината.

Законът ще обедини няколко структури, имащи отношение към антикоруцията и интегритета. Основната му цел ще е превенцията, каза правосъдният министър.

Когато се стигне до имущество, което е незаконно придобито, да има един секционен момент за отнемане на това имущество. 

Въпреки че няма да има възможност за анонимни сигнали, гражданите ще могат да сигнализират бъдещето антикорупционно звено, успокои Цачева:

Всеки един гражданин, който разполага с факти, с информация за корупционни практики, свободно те да бъдат предоставени на единния орган, който трябва да бъде създаден с този закон.

Според плановете на правосъдния министър, бламирания на два пъти – макар и в различни варианти и чакан от години от Брюксел, специален антикорупционен закон трябва да бъде приет през есента:

Септември месец този законопроект чрез правителството вече да бъде в НС. Така че до края на тази календарна година да имаме закон, надявам се, който да бъде гласуван в НС с широка подкрепа.

Срещата с Цачева беше поредната от срещите, провеждани от държавния глава, посветени на съдебната реформа. След нея правосъдният министър каза:

Неговото мнение (на Румен Радев – бел.ред.) е, че е извървян определен път по отношение на съдебната реформа, на съдържанието, което се включва, че е необходимо да се приемат онези закони, които са част от тази реформа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Богданов

Богдан Богданов призова Общинският съвет на Варна да възстанови на МИ акциите на Пловдивския панаир

Министерството на икономиката и индустрията твърди, че Софийски градски съд е обявил за нищожно прехвърлянето на акциите на община Варна от Пловдивския панаир към дружеството "Пълдин Туринвест". Според министерството обаче съдът е отхвърлил иска на държавата срещу Община Варна за правата върху акциите.  Общината ще трябва да заплати близо 755 хиляди..

публикувано на 24.07.24 в 14:58

Бивш полицай с находка на плажа в "Св. св. Константин и Елена" - саркофаг от римската епоха

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен предмет - на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Константин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към..

публикувано на 24.07.24 в 14:47

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49