Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Атанасов: Добре ще е, ако България трайно привлече у нас бесарабските българи

Снимка: БГНЕС
Българската държава може да свърши добра работа, ако засели трайно у нас българи от Украйна и Молдова, коментира в предаването "12+3" Депутатът от Обединените патриоти Славчо Атанасов. По-рано той предложи бързо отваряне на трудовия пазар за бесарабски българи, които да получат българско гражданство и да бъдат заселени в Странджа-Сакар:

Това не е само моя идея, това е идея на "Обединени патриоти" още повече преди 10 години, защото вие виждате каква е демографската криза в България и цели райони на българската държава на практика са обезлюдени. Особено района около Странджа-Сакар и това е един стратегически район за нашата държава. Става въпрос за полосата около нашата южна съседка Турция и моята идея е за това тези райони, които в момента пустеят, да бъдат населени с едни добри стопани. Защото моите срещи с бесарабските българи, те са едни добри земеделски стопани. Така че в това отношение българската държава може да свърши много хубава работа и стратегическа работа за своето развитие.


Само преди малко се състоя среща в София с вицепремиера по демографските въпроси господин Симеонов с шест министерства, плюс Агенцията за българите в чужбина, плюс ДАНС и с представители на българите в Украйна. И там точно тези въпроси се обсъждаха, по какъв начин ние тези хора да успеем да ги привлечем да работят, да създават семейства и изобщо да създават блага за българската държава. Чуха се идеи за заселване на българи в Украйна в района около Гурково, например, в райони, които са обезлюдени и изоставени от българската държава и аз смятам, че българската държава най-после след толкова години върви по правилен път.

Според Славчо Атанасов държавата е в правото си да казва къде да се заселват хора, които приема постоянно у нас:

Само ще ви кажа едни цифри. 300 хиляди са българите от абсолютно български произход в Украйна и Молдова, а 1 милион са със смесени бракове. Вие разбирате за каква сериозна българска диаспора става въпрос и на фона на нашата започва вече да се усеща хронична липса на работни места в определени сектори в България. Това би било полезно както за нашите сънародници зад граница, така и за българската държава и за българската икономика.


Българската държава е в правото си, когато приема работници, на които може да даде статут за постоянно пребиваване в България, право също така е и на българската държава да посочи районите, в които тези хора да бъдат поканени.


Ние не откриваме топлата вода. Това е правено векове преди нас. Това е правено още по времето на Византийската империя. Т.е. население, което е близко до империята, се заселва в определени райони. Държавата предоставя определени поземлени участъци на това население и то започва да ги обработва.
И така са доволни всички. Така че аз не виждам някакъв проблем да има. В момента 6 хиляди представители на Молдова и Украйна имат сключени договори, но те са сезонни договори, за работа, най-вече по нашето Черноморие.

Според Славчо Атанасов сред бесарабските българи има интерес от трайно заселване на българска територия. Повече - чуйте в интервюто с него в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знаме на

Хамас отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че предложението..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Д-р Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина, не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна за 4 – 5 години. Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по нфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55