Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск е загрижен за насилието в Йерусалим

| обновено на 23.07.17 в 17:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск заяви, че е притеснен от последното насилие в Йерусалим и призова за диалог и възстановяване на мира.

Скъпи братя и сестри, с безпокойство следя гибелното напрежение и насилие през последните дни в Йерусалим. Чувствам нужда да изразя сърдечен призив за умереност и диалог. Моля ви да се присъедините в молитва към господ, за да вдъхновим във всички страни предложения за сдобряване и мир, каза папата пред вярващите, събрали се на площад "Свети Петър".

В петък трима израелци бяха ранени смъртоносно с нож в селище на окупирания от Израел Западен бряг. Часове по-рано трима палестинци бяха убити при насилие, породено от инсталираните от Израел метални детектори при пропускателните пунктове в комплекса на Храмовия хълм-Площада на джамиите в Стария град в Йерусалим. Мястото е смятано за свещено както от мюсюлманите, така и от юдеите

Междувременно Израел обяви, че няма да отменя извънредните мерки за сигурност, които бяха въведени около комплекса.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абу ал Гейт обаче предупреди Израел, че си играе с огъня и се опитва да подпали фитила на сериозен конфликт с арабските страни и целия ислямски свят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Израел

Израел отвори за поклонници и посетители Храмовия хълм - Площада на джамиите

След като взе допълнителни мерки за сигурност в Стария град на Ерусалим, Израел отвори днес за поклонници и посетители Храмовия хълм - Площада на джамиите. Достъпът до светините бе преустановен в петък сутринта, след като трима израелски араби застреляха..

публикувано на 16.07.17 в 18:23
Папа Франциск на стадиона в Кайро

Папа Франциск призова за религиозна толерантност в Египет

Папа Франциск призова за избягване на религиозния фанатизъм по време на месата му на стадион в египетската столица Кайро. На богослужението са присъствали около 15 хиляди души, сочат данни на Ватикана. Главата на римокатолическата църква благослови Египет..

публикувано на 29.04.17 в 17:04
Папа Франциск на площад

Папа Франциск призова за мир в Сирия и Украйна

Във великденското си послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света") папа Франциск се помоли за мир в Близкия изток и Украйна, както и за облекчение на страданията на страдащите от конфликти и глад в Судан, Южен Судан, Сомалия и Конго. Папата също осъди..

публикувано на 16.04.17 в 14:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59