В София се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика

Снимка: ИПИ

В столицата се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Анализът сочи още задълбочаване на разликата между най-богатите и най-бедните области на страната.

Освен София, концентрация на доходите се наблюдава и в Перник, а икономистите обясняват факта с ежедневната трудова миграция на работещите перничани в столицата. Мащабът на доходите си запазват останалите най-големи областни центрове в страната - Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. 


Далеч по-малко са доходите на домакинствата в Северна България - Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище, както и на юг - Пазарджик, Кърджали и Сливен. След 2000-та година средно-годишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лева годишно или с около 20 лева месечно, като основно се формира от заплатата, твърдят икономистите на института. 

През миналата година средно доходите на човек в столицата са в размер на 7 350 лева, а в регионите с най-ниски заплати - под 4 хиляди лева на човек годишно. 

Свързани новини
Калоян Стайков

ИПИ: Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни

Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни, това показва анализ на Института за пазарна икономика. Част от обществените сектори у нас продължават да гълтат пари, без да подобряват услугите, които предоставят, дори ги влошават...

публикувано на 24.07.17 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговците на електроенергия отрекоха вина за поскъпването на тока за индустрията

От Асоциацията на търговците на електроенергия отрекоха да са причина за поскъпване на тока за индустрията. В отворено писмо до медиите от асоциацията заявиха, че са натрупали загуби общо за над 70 милиона лева, като твърдят, че по този начин за своя..

публикувано на 15.12.17 в 15:38

НАП започва засилени проверки в зимните курорти

Националната агенция за приходите (НАП) ще прави засилени проверки в зимните курорти. Това стана ясно след среща на представители на столичната дирекция на данъчните с бизнеса, местната власт и полицията. Срещата е ден преди официалното откриване на сезона..

публикувано на 15.12.17 в 13:50

КЕВР определя новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя днес новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната. От следващата година за тях ще има увеличение между 2% и 20%. Разчетите предвиждат най-сериозен скок за жителите на Ямбол – с 20%, а..

обновено на 15.12.17 в 12:46

Държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия

От Асоциацията "Свободен енергиен пазар" твърдят, че държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия. Търговците на ток нямат възможност да изпълняват договорите с клиентите си, заявяват от..

публикувано на 15.12.17 в 12:23

Много от бизнес плановете на ВиК дружествата с цените са приемани формално от местните власти

Много от бизнес плановете на ВиК дружествата, в които се почват цените на водата и услугите, са приемани формално от местните власти. Това каза Ивайло Касчиев от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Първоначалният контрол се извършва..

публикувано на 15.12.17 в 10:14