В София се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика

Снимка: ИПИ

В столицата се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Анализът сочи още задълбочаване на разликата между най-богатите и най-бедните области на страната.

Освен София, концентрация на доходите се наблюдава и в Перник, а икономистите обясняват факта с ежедневната трудова миграция на работещите перничани в столицата. Мащабът на доходите си запазват останалите най-големи областни центрове в страната - Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. 


Далеч по-малко са доходите на домакинствата в Северна България - Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище, както и на юг - Пазарджик, Кърджали и Сливен. След 2000-та година средно-годишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лева годишно или с около 20 лева месечно, като основно се формира от заплатата, твърдят икономистите на института. 

През миналата година средно доходите на човек в столицата са в размер на 7 350 лева, а в регионите с най-ниски заплати - под 4 хиляди лева на човек годишно. 

Свързани новини
Калоян Стайков

ИПИ: Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни

Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни, това показва анализ на Института за пазарна икономика. Част от обществените сектори у нас продължават да гълтат пари, без да подобряват услугите, които предоставят, дори ги влошават...

публикувано на 24.07.17 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните..

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата,..

публикувано на 20.10.17 в 14:33