В София се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика

Снимка: ИПИ

В столицата се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Анализът сочи още задълбочаване на разликата между най-богатите и най-бедните области на страната.

Освен София, концентрация на доходите се наблюдава и в Перник, а икономистите обясняват факта с ежедневната трудова миграция на работещите перничани в столицата. Мащабът на доходите си запазват останалите най-големи областни центрове в страната - Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. 


Далеч по-малко са доходите на домакинствата в Северна България - Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище, както и на юг - Пазарджик, Кърджали и Сливен. След 2000-та година средно-годишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лева годишно или с около 20 лева месечно, като основно се формира от заплатата, твърдят икономистите на института. 

През миналата година средно доходите на човек в столицата са в размер на 7 350 лева, а в регионите с най-ниски заплати - под 4 хиляди лева на човек годишно. 

Свързани новини
Калоян Стайков

ИПИ: Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни

Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни, това показва анализ на Института за пазарна икономика. Част от обществените сектори у нас продължават да гълтат пари, без да подобряват услугите, които предоставят, дори ги влошават...

публикувано на 24.07.17 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илон Мъск - шеф на „Тесла“ и „Спейс екс“

Война на милиардери?: „Тесла“ и „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук

Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в Туитър на техния шеф и милиардер Илон Мъск, съобщи „Бизнес инсайдър“. Това стана, след като Мъск отговори на пост в Туитър..

публикувано на 23.03.18 в 19:21

Борсовите индекси спаднаха заради опасенията от евентуална търговска война между САЩ и Китай

Борсовите индекси спаднаха заради опасенията от евентуална търговска война между Съединените щати и Китай.  вропейските борси отвориха с понижения, следвайки срива на водещия индекс в Токио с повече от пет на сто и пониженията на Уолстрийт...

публикувано на 23.03.18 в 13:04

Община Несебър ще участва на Международната туристическа борса в Катовице

Несебър е единствената българска община, която ще се представи на Международната туристическа борса в полския град Катовице. В дните на изложението, което се открива днес, ще се проведе и ден на Несебър в Силезийския университет. Туристическият..

публикувано на 23.03.18 в 10:43

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти . Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да..

публикувано на 23.03.18 в 07:53
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с..

публикувано на 22.03.18 в 19:33