В София се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика

Снимка: ИПИ

В столицата се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Анализът сочи още задълбочаване на разликата между най-богатите и най-бедните области на страната.

Освен София, концентрация на доходите се наблюдава и в Перник, а икономистите обясняват факта с ежедневната трудова миграция на работещите перничани в столицата. Мащабът на доходите си запазват останалите най-големи областни центрове в страната - Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. 


Далеч по-малко са доходите на домакинствата в Северна България - Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище, както и на юг - Пазарджик, Кърджали и Сливен. След 2000-та година средно-годишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лева годишно или с около 20 лева месечно, като основно се формира от заплатата, твърдят икономистите на института. 

През миналата година средно доходите на човек в столицата са в размер на 7 350 лева, а в регионите с най-ниски заплати - под 4 хиляди лева на човек годишно. 

Свързани новини
Калоян Стайков

ИПИ: Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни

Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни, това показва анализ на Института за пазарна икономика. Част от обществените сектори у нас продължават да гълтат пари, без да подобряват услугите, които предоставят, дори ги влошават...

публикувано на 24.07.17 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВФ: Вълната от нови мита съществено ще навреди на световния икономически растеж

Ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с ескалация в търговския спор с Китай, Международният валутен фонд предупреди, че вълната от нови търговски мита съществено ще навреди на световния икономически растеж, предаде Ройтерс. "В най-лошия..

публикувано на 21.07.18 в 19:54

Доц. Желев: Българската икономика ще спечели от споразумението за свободна търговия на ЕС и Япония

Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, което предвижда премахване на повечето мита между тях. С определения като един от най-мащабните икономически документи, подписвани някога от ЕС, се планира създаване на..

публикувано на 21.07.18 в 14:33
Доналд Тръмп

Едуард Олдън: Тръмп няма да се откаже от нови мита върху вноса на европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп няма да се откаже от въвеждането на нови мита върху вноса на европейски автомобили дори и след срещата му с председателя на ЕК Жан Клод-Юнкер следващата седмица. Това прогнозира Едуард Олдън от базирания във..

публикувано на 21.07.18 в 08:56

67 млн. лв. помощи за нови малки и средни предприятия

67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия в приоритетни области от националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия. Финансирането се осигурява от оперативната програма „Иновации и..

публикувано на 20.07.18 в 17:38
Проверките установили нарастване на нарушенията при мерките за безопасност, особено при работа на височина.

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите..

публикувано на 20.07.18 в 17:30