В София се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика

Снимка: ИПИ

В столицата се произвеждат най-голяма част от доходите в българската икономика, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Анализът сочи още задълбочаване на разликата между най-богатите и най-бедните области на страната.

Освен София, концентрация на доходите се наблюдава и в Перник, а икономистите обясняват факта с ежедневната трудова миграция на работещите перничани в столицата. Мащабът на доходите си запазват останалите най-големи областни центрове в страната - Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. 


Далеч по-малко са доходите на домакинствата в Северна България - Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище, както и на юг - Пазарджик, Кърджали и Сливен. След 2000-та година средно-годишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лева годишно или с около 20 лева месечно, като основно се формира от заплатата, твърдят икономистите на института. 

През миналата година средно доходите на човек в столицата са в размер на 7 350 лева, а в регионите с най-ниски заплати - под 4 хиляди лева на човек годишно. 

Свързани новини
Калоян Стайков

ИПИ: Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни

Публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни, това показва анализ на Института за пазарна икономика. Част от обществените сектори у нас продължават да гълтат пари, без да подобряват услугите, които предоставят, дори ги влошават...

публикувано на 24.07.17 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Бъчваров

НАП: Въвеждането на QR код във фискалните бележки не изисква купуването на нови касови апарати

Въвеждането на QR (Quick Response) кодове в касовите бележки и лотарията са просто един допълнителен начин да помогнем на хората да упражняват собствените си граждански права. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“..

публикувано на 21.08.17 в 11:59

Хотелиерите в "Златни пясъци" подкрепят мерките на вицепремиера Симеонов за контрол на шума

Съюзът на хотелиерите в "Златни пясъци" и Съюзът на собствениците за развитие на курорта разпространиха позиция, с която дават подкрепа за мерките на вицепремиера Валери Симеонов за спазване на нормативните изисквания за контрол на шума, предприети срещу..

публикувано на 21.08.17 в 11:14

Експерти са скептични за обособяването на младежки и семейни курорти

Няма отлив на български туристи към Испания след атентатите там.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции Светлана Атанасова : Тези, които..

публикувано на 21.08.17 в 08:10

След Брекзит Лондон иска да разшири наличността на британски стоки на пазара на ЕС

Лондон иска да разшири наличността на британски стоки на пазара на Европейския съюз след излизането на Великобритания от блока и да сложи край на пряката юрисдикция на най-висшия европейски съд, предадоха ДПА и Ройтерс. Това ще бъде заложено..

публикувано на 20.08.17 в 09:25

Община Стара Загора планира дългосрочен заем за извънредни разходи

Община Стара Загора планира дългосрочен заем в размер до 6 милиона и 560 хиляди лева. Средствата са необходими за извънредни разходи, платени за изпълнения на съдебни решения във връзка с реализиран проект в квартал „Железник“.  Част от парите ще..

публикувано на 19.08.17 в 20:16