Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И втората българка, задържана в Турция, беше освободена

Мира Абдуселямоглу е с мярка за неотклонение "подписка". Турските власти я освободиха, но й забраниха да напуска страната

| обновено на 29.07.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Българската гражданка Мира Абдуселямоглу, която беше задържана 7 дни в турски арест по подозрения в тероризъм, е освободена, но й е наложена забрана да напуска страната. Тя е с мярка за неотклонение "подписка". 


Първоначалното обвинение към нея - за участие в терористична организация, е отпаднало и сега тя е с по-леко обвинение - пропаганда на такива организации, каза за БНР посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Делото срещу момичето, което е от кюрдски произход, ще бъде гледано по бързата процедура, но все още няма насрочена дата. Очаква се то да бъде отделено от процеса срещу нейния приятел, което също е добър знак, смята посланик Нейнски.  


Обвинението за участие в терористична организация е заменено с обвинение за пропаганда на терористична организация, което се счита, според адвоката й, за по-леко обвинение. Не се знае кога точно ще бъде насрочено делото и се очаква двете дела: това на нейния приятел и нейното, да се гледат отделно, което, отново според адвокатите й, е благоприятният вариант.

На въпрос има ли яснота колко би продължил такъв процес, посланик Нейнски отговори:

Няма яснота. За съжаление, нищо не се знае, още повече че в крайна сметка: извънсъдебните правила и това, че е лято, и освен това и че има извънредно положение... Предполагам, че до няколко месеца. 

Запитана дали това, че става дума за пропаганда на терористична дейност в социалните мрежи, е утежняващ факт, Нейнски посочи:

По принцип не мога да коментирам, защото всяко нещо в момента може да бъде използвано по един или друг начин. Просто ви казвам какво е решението на съда. Мнението на адвоката е, че това е по-леко обвинение от първоначалното. 

Момичето вече се е срещнало с българския консул и семейството си, добави посланик Нейнски: 

Консулът е там. Аз разговарях и със семейството. Разговарях и с него. Те в момента са заедно всички: тримата българи - майката, бащата и момичето - и нашият консул е там при тях. При положение, че на практика и двете са освободени, оттук нататък ще се очаква да бъде насрочено делото, но не се знае кога ще е насрочено, така че едва ли тук до дни ще има допълнителна информация.


Помолен да коментира казуса премиерът Бойко Борисов посочи:

Благодаря дотолкова, че са на свобода  - с "подписка" и не ни тревожи това - те са навън и към тях се отнасят по възможно най-добрия начин.  


От Министерството на външните работи уточняват, че, съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма  на Република Турция, за "пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание от 1 до 5 години лишаване от свобода.

По-рано беше съобщено, че майката на момичето е била освободена вчера след разпит в полицията.

Двете българки бяха арестувани от турските власти в курорта Дидим на 22 юли по подозрения в тероризъм, а сигналът за това е подаден в посолството в Анкара на 24 юли следобед. Заедно с тях е задържан и британец - Джоузеф Робинсън, разследван за връзки с въоръжени кюрдски формирования в Сирия, които Анкара смята за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК).

По неофициална информация срещу Робинсън ще бъде повдигнато обвинение за участие в терористична група.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38