Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен от "CCC" до "B-". Въпреки повишението гръцките облигации остават доста под инвестиционното равнище.

Икономическтите перспективи на страната се определят като положителни и се очаква преговорите с международните кредитори да приключат без да се създава нестабилност.

"Фич" прогнозира, че останалите страни от еврозоната вероятно ще предоставят на Атина значително облекчаване на дълга й идната година. Това ще стимулира пазара и ще помогне на страната да си осигури директно финансиране чрез емитиране на облигации, след като в края на тази година спасителната програма приключи. 

Политическата ситуация в Гърция се стабилизира и има "ограничен" риск бъдещо правителство да обърне курса на икономии и реформи, отчита агенцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Националната банка на Гърция продаде дъщерно поделение в Румъния

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) подписа споразумение за продажбата на 99,28 на сто от дъщерното си поделение Банка Ромъняска (Banca Romaneasca) на румънския клон на унгарската банка ОТП Банк (OTP Bank - Romania), съобщава гръцкото..

публикувано на 27.07.17 в 13:14

Гърция е събрала три милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации

Гърция е събрала три милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации при лихва 4,625 процента, като офертите са били за над 6,5 млрд. евро, информират гръцките вестници днес. Някои от изданията определят този ход на кабинета като успешен, а други..

публикувано на 26.07.17 в 10:03
Пиер Московиси

Московиси: Ситуацията в Гърция бележи изумително подобряване, но не сме стигнали до края

Отношенията между ЕС и Гърция навлизат в нова фаза, но без това да означава, че сме стигнали до края на пътя. Това послание отправи европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси след среща днес в Атина с гръцкия президент Прокопис..

публикувано на 25.07.17 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52