Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Дамянова: Над 1000 дка са площите, засети легално с индустриален коноп у нас

| обновено на 05.09.17 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 1000 дка са площите у нас, засети легално с растението индустриален коноп, съобщават от земеделското министерство. Ежегодно ведомството издава разрешително на земеделците, които искат да отглеждат тази култура. Издадените разрешения, които важат до края на настоящата календарна година, са 8, сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието. Тя уточни че разрешителното важи една година и дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ. Това е регламентирано в проектонаредба, публикувана на интернет страницата на агроведомството:

След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.

Заедно със заявлението за разрешение, стопаните ще трябва да приложат и удостоверение за качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който доказва, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента определено в листната маса, цветните и плодните връхчета. За да кандидатстват за разрешително, те трябва да подадат и декларация, че растението няма да се прибира разделно, да се използва или да се преработват части от него:

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, конопеното растение е всяко едно растение от рода на конопа – канабис, а коноп означават листата или цветните и плодните връхчета на конопеното растение, тоест прави се разграничение между конопено растение и коноп
, обясни Стефка Дамянова и подчерта, че процесът подлежи на стриктен контрол:

Контролът е на областните дирекции "Земеделие" към Министерство на земеделието, храните и горите. Контролните органи, съобразно тяхната компетентност, имат право, тоест ще имат, защото все пак говорим за проект на наредбата, ще имат достъп до площите, засети с растенията, складови помещения за съхранение и търговски обекти.

Индустриалният коноп се отглежда само за влакна, семена за фураж и семена за посев, посочват от ведомството с изричното уточнение, че не става дума за психотропни растения.

Според проф. Владимир Димитров от Института по органична химия е добре, че държавата контролира процеса по производството, но режимът на разрешение е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса, който би могъл да намери по-широко приложение на растението. Димитров подчерта, че дебатът се води за приложението на индустриалния коноп, а не за психотропни вещества и марихуана за пушене.

В други страни, извън България, се прави много по-дълбоко преработване на конопеното растение. Индустриалният коноп се използва, както в България е позволено от закона, за фураж, за пресоване на тлъсто масло, което между другото е много полезно и не съдържа канабиноидни съединения, но самото растение се преработва не само за влакна, а и за материали, включително дървесни плоскости. Между другото, до към 50-те години и в България е имало производство на дървесни плоскости на базата на коноп.

Технологиите позволяват извличане и унищожаване на психотропното вещество в конопа – тетрохидроканабинол. Другите канабиноидни съединения обаче имат широк спектър от приложения, включително и във фармацевтиката на бъдещето, отчете Димитров.

Интервютата на Веселина Миланова със Стефка Дамянова и с проф. Владимир Димитров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. с за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните бюджетни  разходи за..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и крехките 10 години като композитор ", каза пред БНР Георги Милтиядов. В анонса на концерта..

публикувано на 25.07.24 в 16:23

Стартира изграждането на нов индустриален парк в Русе

Изграждането на нов индустриален парк по Плана за възстановяване и устойчивост започна в Русе, а служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов се срещна с представители на местната власт и бизнеса. 26 милиона лева европейски средства получава фирмата, която ще изгради "Индустриален парк ЛВЗ" в Русе по Плана за възстановяне и..

публикувано на 25.07.24 в 16:22

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души са задържани при 14 обиска, извършени в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж. Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в кралството, като съдията ще реши на по-късен етап дали задържаните ще останат в ареста.  Те са заподозрени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Акад. проф. Васил Николов

Археолози разкриха и проучиха светилище на 7000 години в Ловешко

Археолози с ръководител академик професор Васил Николов от Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките разкриха и проучиха светилище на седем хиляди години в землището между ловешките села Дойренци и Дренов , където ще преминава трасето на един от новите участъци на автомагистрала "Хемус". Проучванията на..

публикувано на 25.07.24 в 15:59