Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да постигнем по-голяма справедливост при данъчното облагане

Димитър Събев: Големият въпрос у нас е съотношението между преки и косвени данъци

Снимка: БГНЕС

Днес беше обявено създаването на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство" за преразпределяне на данъчната тежест в България - това стана с организирането на национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци у нас. Журналистът Димитър Събев, който е част от инициативата, коментира в ефира на "Хоризонт" въпроса за баланса между ефективността и справедливостта на данъчното облагане, като отбеляза, че у нас има много гласовити противници на данъчната "тежест" по принцип.  


Събев изтъкна, че данъчната система ще бъде далеч по-справедлива, ако се въведе диференциация на ДДС и необлагаем минимум на доходите. Според журналиста въвеждането им обаче не е част от дебатите дали у нас да има "плосък" или прогресивен данък (въпреки че т.нар. "плосък" - т.е. пропорционален данък, означава облагане на всички с една и съща ставка и това изключва необлагаемия минимум - бел. ред.). Димитър Събев коментира:

По-справедливи данъци да има в България е възможно, стига да искаме да бъдем като една обикновена, средностатистическа европейска държава. Защото фактите говорят  - ние го подкрепяме с много статистика, с много карти, направени за обикновения човек, които показват - една карта на Европа, на която с цветни краски са описани всички страни, които прилагат най-различни техники и методи, които помагат за справедливостта на данъчната система.  България е единствената, която не ги прилага. България е "черна дупка". И тук не става дума за тази дискусия, този дебат, който си изморихме гърлата да го говорим  - дали имаме нужда от плосък или прогресивен данък. 

Тук става дума за нещо даже по-базово  - това да има диференциран, тоест гъвкав ДДС за стоки от първа необходимост като хляб, мляко, лекарства, книги. И другото нещо  - един необлагаем минимум на доходите, тоест хората, които получават най-малки заплати, минималните заплати, да не плащат от тях данък на държавата и да пълнят хазната. Това са неща, които отсъстват от българската данъчна система и присъстват във всички останали европейски държави. Защо ние не сме европейци, попита Събев.


В никакъв случай не мога да приема тезата, че не трябва да въвеждаме гъвкаво ДДС, затова защото ще бъде много сложно, изтъкна  журналистът, като добави:

Ами да отидем в една съседна Гърция, която е раздирана от кризи, за която толкова неща се изговориха - отиваш в магазина, на касата си плащаш, маркират се продуктите и за някои продукти пише 4% ДДС, за други продукти пише 13% ДДС, на други пише 21% ДДС  - това е механично.

Димитър Събев обясни, че основната концепция на инициативата за реформа в данъчната система у нас с цел тя да стане по-справедлива, е промяната на съотношението между преките и косвените данъци, което в момента е в полза на косвените ("лъвският пай" у нас се пада на ДДС и акцизите, на които основно разчита хазната на България - бел. ред):

Според мен този въпрос за плоския данък е много принципен и важен, но в количествено отношение - в чисто финансов аспект, той е малко като нещо за отвличане на вниманието, като фойерверк. Защото въпросът за плоския или прогресивния данък ще реши между 18 или 20% от данъчните приходи. Истинският, големият залог, големият проблем е въпросът за съотношението между преки и косвени данъци и социално осигуряване. В европейските страни има един равностранен триъгълник между приходи от преки данъци, от косвени данъци и от социални осигуровки. При нас всичките пари (в държавната хазна - бел.ред.), огромната част  - над 50%, идват от косвени данъци  - това са едни скрити данъци, които се плащат от бедния човек, който отива до магазина да си пазарува хляб и мляко. Ние смятаме, че нещата трябва да бъдат променени.

Като отбеляза, че идеите на "Да спрем машината за неравенство" намират подкрепа, например сред леви евродепутати, Димитър Събев посочи:

Аз и нашата широка - хоризонтална, организация не сме съгласни, че именно най-бедните, отрудените маси трябва да носят данъчната тежест на обществото. Ние не сме за повишаване или понижаване на данъците, а за преразпределение на данъчната тежест  - да има по-голяма справедливост.


Повече за инициативата "Да спрем машината за неравенство" и за тезите на нейните поддръжници чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Национална подписка с искане за необлагаем минимум за доходите на физическите лица

Въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица и намаление на ставките на ДДС върху храни и стоки от първа необходимост- за това се обявиха от новосъздадената гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство. За справедливи данъци"...

публикувано на 11.09.17 в 15:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22