Инспекцията по труда отчете ръст на нарушенията по морските курорти

Ръст на нарушенията на трудовото законодателство по морските курорти през лятото установиха от Главната инспекция по труда.

С една четвърт повече проверки през това лято спрямо миналото са направили трудовите инспектори. Посетили са 2 100 фирми с 35 000 заети. Спрямо 2016-а година нарушенията при заплащането нарастват с 40 процента, а тези за работа без договор с 60 на сто. Хванатите работници без договор са 247. Големият брой нарушения при работното време се обяснява с липсата на достатъчно работници по курортите. Най-често е полаган извънреден труд, без да се спазва междудневната и междуседмичната почивка. Продължава затвърдилата се тенденция след приключване на работа да се подават сигнали за неизплатена част от заплатите. От Инспекцията напомнят, че пред контролните органи и пред съда работниците могат да претендират само до размера, договорен писмено в трудовите договори.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврозоната одобри поредния финансов транш за Гърция

Финансовите министри от еврозоната отпуснаха на Гърция 6,7 милиарда евро, съобщи Франс прес. Траншът бе одобрен в отговор на поредните реформи, предприети по препоръка на кредиторите. Една от тях - ограничаването на правото на стачка, предизвика масов протест в Атина преди седмица. Одобрената днес сума ще бъде използвана за изплащане на част от..

публикувано на 22.01.18 в 21:33

Горанов: Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници"

Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция "Митници". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисия в парламента. Горанов допълни, че през април 2016-а година са установени проблеми в системата, но те вече са отстранени. Горанов поздрави левицата, че повдига..

обновено на 22.01.18 в 18:42

Работодателски организации прогнозират скок на цената на тока с до 30%, Теменужка Петкова отрича

Няма опасност токът за домакинствата да поскъпне между 15 и 30 процента през лятото, както прогнозираха по-рано от бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката  Теменужка Петкова . Битовите потребители трябва да бъдат спокойни. Всякакви аналогии с цената, повишаване на цената за битовите потребители, е абсолютно нелогична и няма никаква..

обновено на 22.01.18 в 18:33
Андрей Делчев

Андрей Делчев: Темата за БАЦИС е изцяло неполитически въпрос, той е бизнес въпрос

За Петролната и газова асоциация въпроса с БАЦИС е изцяло неполитически въпрос, той е бизнес въпрос, тоест битките, които текат в парламента, не ни засягат. Засягат ни само като граждани. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Андрей Делчев , изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация:..

публикувано на 22.01.18 в 17:15

Саудитска Арабия смята, че сътрудничеството за намаляване на предлагането на петрол трябва да продължи и през следващите години

Сътрудничеството между производителите на петрол във и извън ОПЕК за намаляване на предлагането трябва да продължи и през следващите години. Това заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех на международна конференция в Оман. Фалех подчерта ефективността на споразумението от ноември 2016 година за ограничаване на добивите,..

публикувано на 21.01.18 в 23:35