Проф. Господинов: Младите не са добре подготвени за работата в училище

БГНЕС
Увеличението на заплатите на учителите е нещо добро и агресията в училище съществува, но проблемът е, че младите не са добре подготвени да бъдат учители. Това каза в предаването "12+3" проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в Софийския университет:

Да, проблемът с агресията съществува, в последните години той непрекъснато бележи ръст, но има и друг момент, за съжаление, трябва да си го кажем. Младите учители по принцип нямат достатъчна подготовка за работа с деца, с подрастващи, а учениците са точно такива. И в много случаи дори тогава, когато няма проява на агресия, те не са в състояние да разберат поведението, реакциите на децата и от там нататък няма как адекватно да конструират професионалното си поведение.

Това е критика по-скоро към самия начин, по който се гледа на подготовката на учителите у нас. Проблемът за подготовката на учители от 5-и клас нагоре по различните учебни предмети, там подготовката за влизане в училище е недостатъчна. Там би трябвало да се обърне повече внимание, защото човек може да се прекрасен математик, но това не означава, че той може да бъде добър учител по математика, може да е прекрасен историк, физик, химик, географ и т.н., но за да бъдеш учител, първо трябва да носиш нещо в себе си.

Учителката професия е мисия, призвание. Обществото би трябвало да се грижи държавата да подбира точно такива хора да стават учители. Да има достатъчно време, за да ги подготвим как да работят с родителите, как да работят с децата извън класа, извън часа, как да оценяват учениците в училище. Освен това, начинът, по който учителите се отнасят един към друг вътре в самото училище, начинът по който учителят се държи като такъв извън училище, и още ред други неща – да се научи да работи с деца със затруднения в ученето и то опира до всички учители, тъй като такива деца има почти във всяка паралелка.

Интервюто на Даниела Големинова с Бончо Господинов можете да чуете о звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Легнал полицай положихха край чешма с минерална вода в Невестино

Повдигнати неравности или т. нар. "легнал полицай" за ограничаване на скоростта до 40 км. в час изгражда общината в Невестино при чешмата с минералната вода на входа на село Неделкова Гращица заради интензивното движение и многото дошли да напълнят от водата в този участък хора, съобщиха от администрацията. Наскоро там станала катастрофа между..

публикувано на 20.11.17 в 20:16

Община Ловеч подготвя обществена поръчка за срок от три години за ремонта на общинската пътна инфраструктура

Община Ловеч подготвя рамкова обществена поръчка за срок от три години за ремонта на общинската пътна инфраструктура, тъй като за втора поредна година обжалване на обществена поръчка не позволява да се извършат в срок планираните ремонтни дейности. Комисията за защита на конкуренцията не уважи жалбата на една от фирмите кандидатствали по обществената..

публикувано на 20.11.17 в 20:06

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Програма "Хоризонт" на БНР стартира новото си предаване "Новинарски час". Всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие...

обновено на 20.11.17 в 19:20
Хасан Насрала

Хасан Насрала обяви, че е готов да изтегли бойците на "Хизбула" от Ирак

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че е готов да изтегли силите на движението от Ирак, след като "Ислямска държава" е загубила контрол над Рава. Градът беше последният бастион на джихадистите в страната. В телевизионно обръщение Насрала каза, че "Хизбула" е разположило голям брой бойци в Ирак. Ако открием, че е приключило, че няма нужда от..

публикувано на 20.11.17 в 18:55

Близо 3 хиляди са заразените с ХИВ у нас

Близо 3 хиляди души в България са заразени с вируса на ХИВ, като 85 на сто от тях са мъже, а 15 процента жени, стана ясно на дискусия "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ". Всяка година се откриват нови 200 случая Страната ни се намира под средното ниво по заболеваемост от ХИВ в Европа Тревожното у нас е, че расте броят на новооткритите случаи. Освен..

обновено на 20.11.17 в 18:42