Проф. Господинов: Младите не са добре подготвени за работата в училище

БГНЕС
Увеличението на заплатите на учителите е нещо добро и агресията в училище съществува, но проблемът е, че младите не са добре подготвени да бъдат учители. Това каза в предаването "12+3" проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в Софийския университет:

Да, проблемът с агресията съществува, в последните години той непрекъснато бележи ръст, но има и друг момент, за съжаление, трябва да си го кажем. Младите учители по принцип нямат достатъчна подготовка за работа с деца, с подрастващи, а учениците са точно такива. И в много случаи дори тогава, когато няма проява на агресия, те не са в състояние да разберат поведението, реакциите на децата и от там нататък няма как адекватно да конструират професионалното си поведение.

Това е критика по-скоро към самия начин, по който се гледа на подготовката на учителите у нас. Проблемът за подготовката на учители от 5-и клас нагоре по различните учебни предмети, там подготовката за влизане в училище е недостатъчна. Там би трябвало да се обърне повече внимание, защото човек може да се прекрасен математик, но това не означава, че той може да бъде добър учител по математика, може да е прекрасен историк, физик, химик, географ и т.н., но за да бъдеш учител, първо трябва да носиш нещо в себе си.

Учителката професия е мисия, призвание. Обществото би трябвало да се грижи държавата да подбира точно такива хора да стават учители. Да има достатъчно време, за да ги подготвим как да работят с родителите, как да работят с децата извън класа, извън часа, как да оценяват учениците в училище. Освен това, начинът, по който учителите се отнасят един към друг вътре в самото училище, начинът по който учителят се държи като такъв извън училище, и още ред други неща – да се научи да работи с деца със затруднения в ученето и то опира до всички учители, тъй като такива деца има почти във всяка паралелка.

Интервюто на Даниела Големинова с Бончо Господинов можете да чуете о звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Военни духови оркестри

С военни духови оркестри започнаха празненствата във Велико Търново за Деня на независимостта

За 11-а поредна година във Велико Търново тази вечер беше открит Международният фестивал на военните духови оркестри. Фестивалът на музикантите под пагон по традиция е част от празничната програма във Велико Търново за Деня на независимостта. Тази година участват четири състава от България, Турция и Гърция. Фестивалът беше открит от бригаден..

публикувано на 21.09.17 в 20:26

"Информационно обслужване" АД ще разработи сайта на Българското председателство на Съвета на ЕС

Дружеството беше единственият кандидат за изпълнител, след като срокът на подновената обществена поръчка беше удължен с три дни, съобщиха от Министерството за българското председателство.  Сайтът трябва да бъде разработен за 20 календарни дни от подписване на договора, съгласно общата предложена цена за цялостно изпълнение от 69 900 лв. без ДДС, което не..

публикувано на 21.09.17 в 20:18

В Брюксел е задържан полицай, който подавал информация на терористи

Полицай, работел в диспечерски пункт на полицията в Брюксел, е бил задържан заради това, че подавал информация към терористи, съобщават местни медии. Първите данни по случая се появиха тази сутрин, а по-късно бе уточнено, че полицаят е контактувал с терорист, който се намира в затвора. Отбелязва се, че затворникът е Ясин Атар , обвинен за ръководител на..

публикувано на 21.09.17 в 17:42

Ураганът "Мария" се засили отново близо до източния бряг на Доминиканската република

Ураганът "Мария" се засили отново близо до източния бряг на Доминиканската република, предаде Ройтерс, като цитира Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите. Ураганът вече е от категория 3 по петстепенната скала и е на около 90 км северно от Доминиканската република. Постоянните ветрове достигат 185 км/ч по данни на центъра. Поради..

публикувано на 21.09.17 в 17:38
Папа Франциск

Папа Франциск обеща най-строги мерки срещу свещеници, които извършват блудства с деца

Папа Франциск обеща днес възможно най-строги мерки срещу свещеници, които изнасилват и извършват блудства с деца, като заяви, че ще се търси отговорност от епископите и други висши духовници, които ги прикриват, предаде Асошиейтед прес. Франциск се срещна за първи път с консултативната си комисия за сексуалните посегателства - група външни експерти,..

публикувано на 21.09.17 в 17:31