Проф. Господинов: Младите не са добре подготвени за работата в училище

БГНЕС
Увеличението на заплатите на учителите е нещо добро и агресията в училище съществува, но проблемът е, че младите не са добре подготвени да бъдат учители. Това каза в предаването "12+3" проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в Софийския университет:

Да, проблемът с агресията съществува, в последните години той непрекъснато бележи ръст, но има и друг момент, за съжаление, трябва да си го кажем. Младите учители по принцип нямат достатъчна подготовка за работа с деца, с подрастващи, а учениците са точно такива. И в много случаи дори тогава, когато няма проява на агресия, те не са в състояние да разберат поведението, реакциите на децата и от там нататък няма как адекватно да конструират професионалното си поведение.

Това е критика по-скоро към самия начин, по който се гледа на подготовката на учителите у нас. Проблемът за подготовката на учители от 5-и клас нагоре по различните учебни предмети, там подготовката за влизане в училище е недостатъчна. Там би трябвало да се обърне повече внимание, защото човек може да се прекрасен математик, но това не означава, че той може да бъде добър учител по математика, може да е прекрасен историк, физик, химик, географ и т.н., но за да бъдеш учител, първо трябва да носиш нещо в себе си.

Учителката професия е мисия, призвание. Обществото би трябвало да се грижи държавата да подбира точно такива хора да стават учители. Да има достатъчно време, за да ги подготвим как да работят с родителите, как да работят с децата извън класа, извън часа, как да оценяват учениците в училище. Освен това, начинът, по който учителите се отнасят един към друг вътре в самото училище, начинът по който учителят се държи като такъв извън училище, и още ред други неща – да се научи да работи с деца със затруднения в ученето и то опира до всички учители, тъй като такива деца има почти във всяка паралелка.

Интервюто на Даниела Големинова с Бончо Господинов можете да чуете о звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

166 машини обработват улиците в София срещу заледяване

Във връзка с обилния снеговалеж в столицата 166 машини обработват приоритетно със смеси срещу заледяване улици и булеварди, по които се движи градския транспорт. Това съобщиха от Столичната община. Засега е затруднено движението само по маршрута на автобус 64 от Драгалевци за Бояна.

публикувано на 20.01.18 в 18:40

Близки и колеги се сбогуваха с актьора Стефан Илиев-Чечо

Близки и колеги на актьора Стефан Илиев-Чечо се сбогуваха с него на поклонение в столичния храм „Свети Георги Победоносец“. Тъжната вест за кончината на дългогодишния председател на Съюза на артистите в България дойде в сряда. Неговите колеги ще го запомнят като един достоен и честен човек: 15 години председател на Съюза на артистите. Направи..

публикувано на 20.01.18 в 17:04

Отменено е бедственото положение в община Баните

Възстановено е електрозахранването във всички населени места в община Баните след ураганния вятър. Със заповед на кмета Милен Белчев бедственото положение в общината е отменено. Тепърва ще се изчисляват нанесените щети от вятъра в четвъртък, който събори повече от 10 електрически стълба в горите на планинската област, отнесе покриви на..

публикувано на 20.01.18 в 16:58

КНСБ и КТ "Подкрепа": Поскъпването на тока ще доведе до фалити в редица отрасли

В съвместна позиция синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ заявяват, че споделят притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. Според синдикатите повишаването на цените на електроенергията ще доведе до фалити, загуба на трайни работни места и „замразяване“ нивата на доходите в редица браншове и..

публикувано на 20.01.18 в 16:54

Шведски учени: Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето

След тестове с 43 хиляди доброволци, шведски учени стигнали до извода, че дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, пише лондонският вестник "Метро". Таблоидът цитира проучване на екип от университета в Стокхолм. От него проличало, че хората, които спят по-малко от 5 часа и повече от 8, са с по-голям риск от ранна смърт. Но екипът..

публикувано на 20.01.18 в 16:25