Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Господинов: Младите не са добре подготвени за работата в училище

Снимка: БГНЕС
Увеличението на заплатите на учителите е нещо добро и агресията в училище съществува, но проблемът е, че младите не са добре подготвени да бъдат учители. Това каза в предаването "12+3" проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в Софийския университет:

Да, проблемът с агресията съществува, в последните години той непрекъснато бележи ръст, но има и друг момент, за съжаление, трябва да си го кажем. Младите учители по принцип нямат достатъчна подготовка за работа с деца, с подрастващи, а учениците са точно такива. И в много случаи дори тогава, когато няма проява на агресия, те не са в състояние да разберат поведението, реакциите на децата и от там нататък няма как адекватно да конструират професионалното си поведение.

Това е критика по-скоро към самия начин, по който се гледа на подготовката на учителите у нас. Проблемът за подготовката на учители от 5-и клас нагоре по различните учебни предмети, там подготовката за влизане в училище е недостатъчна. Там би трябвало да се обърне повече внимание, защото човек може да се прекрасен математик, но това не означава, че той може да бъде добър учител по математика, може да е прекрасен историк, физик, химик, географ и т.н., но за да бъдеш учител, първо трябва да носиш нещо в себе си.

Учителката професия е мисия, призвание. Обществото би трябвало да се грижи държавата да подбира точно такива хора да стават учители. Да има достатъчно време, за да ги подготвим как да работят с родителите, как да работят с децата извън класа, извън часа, как да оценяват учениците в училище. Освен това, начинът, по който учителите се отнасят един към друг вътре в самото училище, начинът по който учителят се държи като такъв извън училище, и още ред други неща – да се научи да работи с деца със затруднения в ученето и то опира до всички учители, тъй като такива деца има почти във всяка паралелка.

Интервюто на Даниела Големинова с Бончо Господинов можете да чуете о звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов. По думите му е налице 100% унищожена продукция ...

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10