Проф. Господинов: Младите не са добре подготвени за работата в училище

Снимка: БГНЕС
Увеличението на заплатите на учителите е нещо добро и агресията в училище съществува, но проблемът е, че младите не са добре подготвени да бъдат учители. Това каза в предаването "12+3" проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в Софийския университет:

Да, проблемът с агресията съществува, в последните години той непрекъснато бележи ръст, но има и друг момент, за съжаление, трябва да си го кажем. Младите учители по принцип нямат достатъчна подготовка за работа с деца, с подрастващи, а учениците са точно такива. И в много случаи дори тогава, когато няма проява на агресия, те не са в състояние да разберат поведението, реакциите на децата и от там нататък няма как адекватно да конструират професионалното си поведение.

Това е критика по-скоро към самия начин, по който се гледа на подготовката на учителите у нас. Проблемът за подготовката на учители от 5-и клас нагоре по различните учебни предмети, там подготовката за влизане в училище е недостатъчна. Там би трябвало да се обърне повече внимание, защото човек може да се прекрасен математик, но това не означава, че той може да бъде добър учител по математика, може да е прекрасен историк, физик, химик, географ и т.н., но за да бъдеш учител, първо трябва да носиш нещо в себе си.

Учителката професия е мисия, призвание. Обществото би трябвало да се грижи държавата да подбира точно такива хора да стават учители. Да има достатъчно време, за да ги подготвим как да работят с родителите, как да работят с децата извън класа, извън часа, как да оценяват учениците в училище. Освен това, начинът, по който учителите се отнасят един към друг вътре в самото училище, начинът по който учителят се държи като такъв извън училище, и още ред други неща – да се научи да работи с деца със затруднения в ученето и то опира до всички учители, тъй като такива деца има почти във всяка паралелка.

Интервюто на Даниела Големинова с Бончо Господинов можете да чуете о звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата в София е годна за пиене, категорични са няколко институции

Няколко институции отрекоха информациите, че водата в София е негодна за употреба поради наличие в нея на тежки метали. Пред “Хоризонт“ държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев беше категоричен: “Няма проблем с питейната вода в София. Това показват както данните от нормалния мониторинг, който прави Софийска вода и столичната РЗИ, така и от..

обновено на 20.05.18 в 16:43

Илияна Йотова се поклони пред мощите на Св. Кирил в словашкия град Нитра

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия, за да почете делото на Светите братя Кирил и Методий, посети словашкия град Нитра и се поклони пред мощите на Св. Кирил. Вицепрезидентът Илияна Йотова посети епархията на словашкия град Нитра и положи венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. В..

публикувано на 20.05.18 в 16:32

Българинът Слави Несторов изкачи успешно връх Еверест

Българинът Слави Несторов изкачи успешно връх Еверест. Той посвети изкачването си на битката с уринарните инфекции при мъжете, които дори водят до рак. Той вече се е завърнал в базовия лагер, съобщиха за "Хоризонт" негови близки.  През 2017 г. Слави Несторов тръгна да изкачва Гашербрум 2 заедно с Боян Петров, но се наложи да прекъсне експедицията си..

публикувано на 20.05.18 в 16:14

След сблъсъци в Пловдив задържаха 8 души, сред които и футболни фенове

8 души са задържани след сблъсъци снощи в пловдивската зала "Колодрума". Сред тях има и футболни фенове от агитките на ЦСКА и "Локомотив" Пловдив. Има и леко ранени полицаи. В залата се е провеждало бойно шоу по бокс и кикбокс. След футболната среща Локомотив /Пд/ - ЦСКА част от феновете отишли в зала "Колодрума" и тогава започнало..

публикувано на 20.05.18 в 16:12

Розопроизводителите прекратяват протестите си

Представители на розопроизводителите и на дестилериите, които изкупуват розов цвят, подкрепиха идеята за създаване на специален закон за розата, който да регламентира ясни правила по цялата верига на производство. След тричасова среща в Министерството на земеделието производителите обявиха, че спират протестите си. Розоварните ще изкупят..

обновено на 20.05.18 в 15:54