Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов: СЕТА ще увеличи експортния потенциал на нашата икономика

Основното в търговското споразумение между ЕС и Канада е премахването на митата

Снимка: ЕПА/БГНЕС
От днес търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА) влиза в сила временно, тъй като трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави в ЕС. Основните опасения на противниците на документа бяха, че с него в Европа ще навлязат ГМО храни и че то ще действа в полза на големите корпорации.

Основното в споразумението е най-вече премахването на вносните мита, заяви в предаването "12+3" Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

Говорим тук най-вече за премахване на вносни мита, това е основата на споразумението и улеснява сертификацията на съответните износни и вносни стоки. Т.е. доколкото можем да говорим за ефекти върху бизнеса от него, най-вероятно ще има намаление първо върху цените за нашите износители към Канада и обратното – намаление на вносните стоки, които идват от там тук.

Николов обаче посочи, че българският износ за Канада все още е твърде малък:

Ами според последните данни на НСИ окончателно за 2016 година сме изнесли 96 милиона лева в равностойност, което е много малка сума на фона на почти 47 милиарда лева износ. Но въпреки това през последните няколко години се наблюдава една лека активизация на нашия износ за Канада, най-вече на фона на очакването СЕТА да влезе в сила, т. е. говорим за един скок от около 80 милиона лева на 96 милиона лева между 2015 и 2016 година, което е ръст с почти 20%. За съжаление данните за 2017 година не са готови, но бихме могли да очакваме дори по-голям ръст според мен.

Адриан Николов отговори на основните опасения от документа:

Това поне според моята интерпретация бяха опити да се трупа политически престиж от определени формации, тъй като що се отнася до ГМО, то настоящите регулации за внос на храни в ЕС седят. Т. е. доколкото на този етап външната търговия на ЕС е защитена от внос на всякакви ГМО храни или месо, третирано с антибиотици, което също беше един от големите страхове, т.е. СЕТА няма да промени тези режими.

Що се отнася до евтините стоки, наистина такъв риск има, но все пак трябва да направим едно малко сравнение между размера на двете икономики, т.е. ЕС вече представлява един огромен пазар с 500 милиона души в него, докато Канада са много малък пазар в сравнение с Европа.

По-отношение на страховете от либерализацията на публичните услуги той каза:

Това е напълно невярно, т.е. тук говорим по-скоро за нежеланието на всяка една страна членка да включва канадски фирми в търговете на своите публични услуги. Т.е. доколкото една страна членка би предпочела да не допусне канадска фирма в такива търгове и да ги печели особено, то такива рискове няма. Обратно пък наши фирми получават правото да участват в такъв тип търгове и на федералното и на регионалното ниво в Канада, което по-скоро дава възможности за европейски фирми.

Николов обясни и как ще се отрази СЕТА на българската икономика:

На нашата икономика най-вече ще се отрази като увеличен експортен потенциал. Т.е. ще имаме един пазар, на който ще изнасяме много по-лесно заради липсата на мита и заради премахването на необходимостта от двойна сертификация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Чавдар Найденов: СЕТА е корпоративен преврат срещу Европа

Икономическият аспект от споразумението с Канада е незначителен, заяви в предаването "12+3" социологът Чавдар Найденов : Продължавам да имам опасения, тъй като наистина търговско-икономическият аспект на споразумението е почти незначителен и това..

публикувано на 21.09.17 в 13:39
Петър Ганев

Петър Ганев: С влизането в сила на СЕТА ще има ръст на износа на стоки от страна на български фирми

СЕТА води до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада като ограничения има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Производителите на 190 защитени търговски марки ще..

публикувано на 21.09.17 в 08:20

СЕТА влиза в сила

Временно влиза в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Документът, който беше одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент, предвижда премахване на 98 % от търговските мита между страните от Евросъюза и..

публикувано на 21.09.17 в 07:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и..

публикувано на 25.04.24 в 18:52