Адриан Николов: СЕТА ще увеличи експортния потенциал на нашата икономика

Основното в търговското споразумение между ЕС и Канада е премахването на митата

Снимка: ЕПА/БГНЕС
От днес търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА) влиза в сила временно, тъй като трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави в ЕС. Основните опасения на противниците на документа бяха, че с него в Европа ще навлязат ГМО храни и че то ще действа в полза на големите корпорации.

Основното в споразумението е най-вече премахването на вносните мита, заяви в предаването "12+3" Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

Говорим тук най-вече за премахване на вносни мита, това е основата на споразумението и улеснява сертификацията на съответните износни и вносни стоки. Т.е. доколкото можем да говорим за ефекти върху бизнеса от него, най-вероятно ще има намаление първо върху цените за нашите износители към Канада и обратното – намаление на вносните стоки, които идват от там тук.

Николов обаче посочи, че българският износ за Канада все още е твърде малък:

Ами според последните данни на НСИ окончателно за 2016 година сме изнесли 96 милиона лева в равностойност, което е много малка сума на фона на почти 47 милиарда лева износ. Но въпреки това през последните няколко години се наблюдава една лека активизация на нашия износ за Канада, най-вече на фона на очакването СЕТА да влезе в сила, т. е. говорим за един скок от около 80 милиона лева на 96 милиона лева между 2015 и 2016 година, което е ръст с почти 20%. За съжаление данните за 2017 година не са готови, но бихме могли да очакваме дори по-голям ръст според мен.

Адриан Николов отговори на основните опасения от документа:

Това поне според моята интерпретация бяха опити да се трупа политически престиж от определени формации, тъй като що се отнася до ГМО, то настоящите регулации за внос на храни в ЕС седят. Т. е. доколкото на този етап външната търговия на ЕС е защитена от внос на всякакви ГМО храни или месо, третирано с антибиотици, което също беше един от големите страхове, т.е. СЕТА няма да промени тези режими.

Що се отнася до евтините стоки, наистина такъв риск има, но все пак трябва да направим едно малко сравнение между размера на двете икономики, т.е. ЕС вече представлява един огромен пазар с 500 милиона души в него, докато Канада са много малък пазар в сравнение с Европа.

По-отношение на страховете от либерализацията на публичните услуги той каза:

Това е напълно невярно, т.е. тук говорим по-скоро за нежеланието на всяка една страна членка да включва канадски фирми в търговете на своите публични услуги. Т.е. доколкото една страна членка би предпочела да не допусне канадска фирма в такива търгове и да ги печели особено, то такива рискове няма. Обратно пък наши фирми получават правото да участват в такъв тип търгове и на федералното и на регионалното ниво в Канада, което по-скоро дава възможности за европейски фирми.

Николов обясни и как ще се отрази СЕТА на българската икономика:

На нашата икономика най-вече ще се отрази като увеличен експортен потенциал. Т.е. ще имаме един пазар, на който ще изнасяме много по-лесно заради липсата на мита и заради премахването на необходимостта от двойна сертификация.


Свързани новини

Чавдар Найденов: СЕТА е корпоративен преврат срещу Европа

Икономическият аспект от споразумението с Канада е незначителен, заяви в предаването "12+3" социологът Чавдар Найденов : Продължавам да имам опасения, тъй като наистина търговско-икономическият аспект на споразумението е почти незначителен и това..

публикувано на 21.09.17 в 13:39
Петър Ганев

Петър Ганев: С влизането в сила на СЕТА ще има ръст на износа на стоки от страна на български фирми

СЕТА води до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада като ограничения има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Производителите на 190 защитени търговски марки ще..

публикувано на 21.09.17 в 08:20

СЕТА влиза в сила

Временно влиза в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Документът, който беше одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент, предвижда премахване на 98 % от търговските мита между страните от Евросъюза и..

публикувано на 21.09.17 в 07:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Бюджет 2018 няма никаква приходна политика в данъчната част

Единствената промяна, която виждам в приходната част на бюджета за следващата година, е един пункт увеличение на осигуровките, което означава никаква приходна политика в данъчната част. Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма..

публикувано на 24.10.17 в 14:23
Симеон Дянков

Симеон Дянков: Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи

Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи благодарение на европейската икономика. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Симеон Дянков , бивш министър на финансите: Някои от обещанията на..

публикувано на 24.10.17 в 13:59

Министерството на финансите преотвори емисия 7 и половина годишни държавни ценни книжа

85 млн. лева дълг бяха поети под формата на държавни ценни книжа от Министерството на финансите.  Финансовото министерство преотвори емисията от 7 и половина годишни облигации, която бе пусната на 27 септември тази година.  Среднопретеглената..

публикувано на 24.10.17 в 13:50

Област Велико Търново бележи най-висок ръст на културен туризъм

Област Велико Търново бележи най-висок ръст на културен туризъм, а област Варна - със спад през активния сезон от април до август в сравнение със същия период на миналата година.  Данните бяха изнесени от Асоциацията на българските туроператори и..

публикувано на 24.10.17 в 07:51
Калоян Стайков

К. Стайков за Бюджет 2018: Не бих го нарекъл толкова социален, колкото неамбициозен

За пореден път проектобюджетът не предлага реформи в ключови сфери, а налива пари в тях без да я ясно какъв ефект трябва да дадат допълнителните средства. Това е първият прочит на публикувания по-рано през деня проект за финансовата рамка през..

публикувано на 23.10.17 в 18:30