От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници

Иван Кокалов: Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека
| обновено на 12.10.17 в 14:08
Снимка: БГНЕС


От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Според вицепрезидента на синдиката, Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.
От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов:
Тя не може да даде пари за заплати, което е нон сенс, защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че туй ще направи, онуй ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз:

Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?

КНСБ настоява да бъдат отделени поне още 200-300 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетната сфера.Това каза Пламен Димитров след среща с депутати от Обединените патриоти:

Трябват мерки, за да се стимулира изваждането на светло на икономиката и доходите, тяхното увеличаване в реалния сектор. Затова има конкретни механизми, за които ние говорихме -  най-вече колективното договаряне и изменение на Кодекса на труда, които ще предложим и на "Патриотите", и на ГЕРБ в следващите няколко седмици с конкретни искания за промяна в Кодекса на труда, който да даде най накрая отговорът - как се формира цената на труда в България.
Депутатът от "Патриотите" Искрен Веселинов увери,че имат сходни виждания със синдикатите  за повишаване на доходите.
Предложенията, които дават КНСБ са за сериозен анализ. Рано ми е да кажа какво от тях ще можем да интерпретираме точно в този бюджет, но факт е, че ние изповядваме същото виждане за ръст на доходите и в диалога с нашите партньори от ГЕРБ ще отстояваме тази теза, търсейки, разбира се, този оптимум, който няма да разклати финансово държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10 хиляди души ще бъдат обхванати от кампанията "Не шофирай, ако си пил!"

10 хиляди ученици, абитуриенти и студенти ще  бъдат обхванати в традиционната кампания на община Варна "Не шофирай, ако си пил!". Това послание ще бъде изписано на електронните табла пред знакови сгради, посочи директорът на дирекция "Превенции" в общината Светлана Коева: "Залагаме на беседите. Беседи с младите хора, като ги обхващаме веднъж..

публикувано на 26.04.18 в 23:45

Общинският съвет във Велико Търново подкрепи поскъпване на водата с 10%

Общинският съвет във Велико Търново подкрепи бизнес плана на ВиК "Йовковци" и даде съгласието си дружеството да поиска поскъпване на питейната вода с 10%.  Пред общинските съветници главният счетоводител на водоснабдителното дружество Даниела Сиракова обясни, че планираното поскъпване е свързано с доставката и дружеството настоява за цена от 1,40 лева..

публикувано на 26.04.18 в 23:40
Жени Начева

Жени Начева: Производителите иили вносителите на медицинските изделия трябва да намалят цената

Утре се очаква резултатът от проверката на Здравната каса по случая с пациентката, която почина в болница "Света Екатерина" преди да й бъде поставена аортна клапа.   По този повод заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева коментира, че производителят или вносителят на медицинското изделия трябва да намали цената, на която го договаря, и..

публикувано на 26.04.18 в 23:35

Нов протест в НАП

Около 50 служители на Националната агенция за приходите протестираха за втори път в София срещу закриването на отдел "Оперативен контрол". Демонстрантите заявиха, че ръководителят на НАП Галя Димитрова отказва да разговаря с тях по структурните промени в агенцията, и поискаха оставката на финансовия министър Владислав Горанов. "Искаме да бъдем..

публикувано на 26.04.18 в 20:36

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Българчетата ще могат да изучават родния си език в украинските училища и при новия образователен закон в Украйна. Това се казва в декларация, подписана днес от министрите на образованието Красимир Вълчев и Лилия Гриневич. "Освен това сме готови да разширим тези възможности, така че децата да се обучават на родния си език, като започнем от началните..

публикувано на 26.04.18 в 20:09