От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници

Иван Кокалов: Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека
| обновено на 12.10.17 в 14:08
БГНЕС


От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Според вицепрезидента на синдиката, Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.
От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов:
Тя не може да даде пари за заплати, което е нон сенс, защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че туй ще направи, онуй ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз:

Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?

КНСБ настоява да бъдат отделени поне още 200-300 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетната сфера.Това каза Пламен Димитров след среща с депутати от Обединените патриоти:

Трябват мерки, за да се стимулира изваждането на светло на икономиката и доходите, тяхното увеличаване в реалния сектор. Затова има конкретни механизми, за които ние говорихме -  най-вече колективното договаряне и изменение на Кодекса на труда, които ще предложим и на "Патриотите", и на ГЕРБ в следващите няколко седмици с конкретни искания за промяна в Кодекса на труда, който да даде най накрая отговорът - как се формира цената на труда в България.
Депутатът от "Патриотите" Искрен Веселинов увери,че имат сходни виждания със синдикатите  за повишаване на доходите.
Предложенията, които дават КНСБ са за сериозен анализ. Рано ми е да кажа какво от тях ще можем да интерпретираме точно в този бюджет, но факт е, че ние изповядваме същото виждане за ръст на доходите и в диалога с нашите партньори от ГЕРБ ще отстояваме тази теза, търсейки, разбира се, този оптимум, който няма да разклати финансово държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10 души достигна броят на загиналите в следствие на мощната буря "Фридерике" в Европа

10 души достигна броят на загиналите в следствие на мощната буря "Фридерике" в Европа, съобщи ДПА. Стихията с ветрове, които достигаха скорост от над 200 км в час, предизвика смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия.

публикувано на 19.01.18 в 07:53

Бебе загина и 17 души бяха ранени, след като кола се вряза в пешеходци в Рио де Жанейро

Бебе загина и 17 души бяха ранени, след като кола се вряза в пешеходци на  крайбрежната улица до плажа Копакабана в Рио де Жанейро, съобщиха световните агенции.  Полицията разследва случая, но няма данни случилото се да е терористична атака. 41-годишният шофьор на колата е задържан. Той е заявил, че е получил епилептична криза и и в колата му са били..

публикувано на 19.01.18 в 07:33

Преглед на печата

Раднево бие по заплати Пловдив, а Козлодуй - София, пише вестник 24 часа . По данни от ново изследване на Института за пазарна икономика в 20 икономически центъра се произвежда 85% от продукцията на страната, там влизат 81% от чуждите инвестициите. Две сравнително малки общини, в които обаче има развита енергетика - Раднево и Козлодуй, бият по средни..

публикувано на 19.01.18 в 07:08
панда панди

Двойка гигантски панди пристигнаха във Финландия от Китай

Финландия получи от Китай две гигантски панди като подарък за 100-годишнината от своята независимост. 4-годишният Хуа Бао и 3-годишната Цзин Баобао бяха посрещнати тържествено на летището в Хелзинки. Пандите бяха прекръстени на Пири и Луми - сняг и валеж на фински. В зоологическата градина "Ахтари" в централна Финландия те ще живеят в..

публикувано на 19.01.18 в 03:58

Скелетът на коня на Наполеон може да бъде разменен с "Гоблена от Байо"

Скелетът на коня на Наполеон и прочутият Розетски камък са сред артефактите, които са възможни обекти за размяна на културни ценности, в случай, че Франция даде на заем историческия "Гоблен от Байо" на Великобритания, съобщава. "Таймс". Британският музей в Лондон, където се съхранява Розетският камък, е най-вероятното място, където ще бъде..

публикувано на 19.01.18 в 03:45