От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници

Иван Кокалов: Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека

| обновено на 12.10.17 в 14:08
БГНЕС


От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Според вицепрезидента на синдиката, Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.
От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов:
Тя не може да даде пари за заплати, което е нон сенс, защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че туй ще направи, онуй ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз:

Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?

КНСБ настоява да бъдат отделени поне още 200-300 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетната сфера.Това каза Пламен Димитров след среща с депутати от Обединените патриоти:

Трябват мерки, за да се стимулира изваждането на светло на икономиката и доходите, тяхното увеличаване в реалния сектор. Затова има конкретни механизми, за които ние говорихме -  най-вече колективното договаряне и изменение на Кодекса на труда, които ще предложим и на "Патриотите", и на ГЕРБ в следващите няколко седмици с конкретни искания за промяна в Кодекса на труда, който да даде най накрая отговорът - как се формира цената на труда в България.
Депутатът от "Патриотите" Искрен Веселинов увери,че имат сходни виждания със синдикатите  за повишаване на доходите.
Предложенията, които дават КНСБ са за сериозен анализ. Рано ми е да кажа какво от тях ще можем да интерпретираме точно в този бюджет, но факт е, че ние изповядваме същото виждане за ръст на доходите и в диалога с нашите партньори от ГЕРБ ще отстояваме тази теза, търсейки, разбира се, този оптимум, който няма да разклати финансово държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът в Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември за укриване на данъци

В Окръжен съд - Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември Марин Рачев , обвинен в укриване на данъци в големи размери. Обвинението е за периода 2005-2006 година, когато Марин Рачев е бил едноличен търговец. На първото заседание НАП предяви граждански иск срещу Рачев за начисляването на лихви към главницата, която е 115..

публикувано на 23.10.17 в 08:53

Устойчивото туристическо развитие обсъждат бизнесът и местната власт в Ловеч

В Ловеч започва петата работна среща между бизнеса и местната власт, на която ще се обсъжда устойчивото туристическо развитие. Организатор е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТ/. В първия ден на форума ще се дискутира управлението на туристическите дестинации относно ролите и отговорностите на държавната,..

публикувано на 23.10.17 в 08:37

Ахмед Юсеин: Католическите свещеници, които учат в чужбина, също ли са радикални?

Идеята за лицензиране на дипломите на проповедници, завършили в чужбина и въвеждане на разрешителен режим за чужденци да извършват религиозна дейност у нас  не е осъществима. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ахмед Юсеин, бивш депутат и  замeстник- председател на комисията за правата на човека и вероизповеданията в..

публикувано на 23.10.17 в 08:02
Цецка Цачева

Синдикати искат от Цачева по-високи заплати и по-добри условия на труд в затворите

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и представители на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ и синдикат "Охрана" ще обсъдят исканията за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд в системата на дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията". Срещата идва след поредица от писма на ССЗБ, в които се..

публикувано на 23.10.17 в 08:01

Зорница Русинова ще посети Троянския манастир

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще посети Троянския манастир „Успение Богородично“, за да провери изпълнението на проект „Нова заетост за строителни работници“. Проектът се реализира от Троянската света обител и е финансиран от  оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.Чрез него е осигурена..

публикувано на 23.10.17 в 08:00