От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници

Иван Кокалов: Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека
| обновено на 12.10.17 в 14:08
Снимка: БГНЕС


От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Според вицепрезидента на синдиката, Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.
От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов:
Тя не може да даде пари за заплати, което е нон сенс, защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че туй ще направи, онуй ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз:

Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?

КНСБ настоява да бъдат отделени поне още 200-300 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетната сфера.Това каза Пламен Димитров след среща с депутати от Обединените патриоти:

Трябват мерки, за да се стимулира изваждането на светло на икономиката и доходите, тяхното увеличаване в реалния сектор. Затова има конкретни механизми, за които ние говорихме -  най-вече колективното договаряне и изменение на Кодекса на труда, които ще предложим и на "Патриотите", и на ГЕРБ в следващите няколко седмици с конкретни искания за промяна в Кодекса на труда, който да даде най накрая отговорът - как се формира цената на труда в България.
Депутатът от "Патриотите" Искрен Веселинов увери,че имат сходни виждания със синдикатите  за повишаване на доходите.
Предложенията, които дават КНСБ са за сериозен анализ. Рано ми е да кажа какво от тях ще можем да интерпретираме точно в този бюджет, но факт е, че ние изповядваме същото виждане за ръст на доходите и в диалога с нашите партньори от ГЕРБ ще отстояваме тази теза, търсейки, разбира се, този оптимум, който няма да разклати финансово държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Снаряд без видима маркировка е бил открит при изкопни работи в двора на училище "Софроний Врачански" в ж.к. "Тракия" в Пловдив.  Боеприпасът е открит и транспортиран за унищожаване от военнослужещи от Сухопътните войски под командването на капитан Стоян Атанасов, съобщиха от Министерството на отбраната. Сигналът за силно корозиралия снаряд е подаден от..

публикувано на 18.08.18 в 16:56

Паметник на подводничаря беше официално открит във военноморската база във Варна

Паметник на подводничаря беше официално открит във военноморската база във Варна. Автор на композицията е скулпторът Живко Дончев, като месинговата част е изработена от гилзи от снаряди, предоставени от Министерството на отбраната. Събитието е част от проявите по повод отбелязването на 64-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион..

публикувано на 18.08.18 в 16:53

41 са вече жертвите на падналия мост в Генуа

Днес в Италия е ден на национален траур в памет на жертвите от моста "Моранди" в Генуа. Броят на загиналите нарасна на 41, след като т ази нощ под железобетонните развалини бяха намерени телата на още трима души - семейство с момиченце. Трябвало е да вземат ферибота от Генуа, за да отидат във  ваканция на остров Сардиния. Издирват се още един..

обновено на 18.08.18 в 16:08

37-годишен мъж е бил наръган с нож във Велико Търново

37-годишен мъж е бил наръган с нож днес в центъра на Велико Търново. Пострадалият е приет в областната болница без опасност за живота.  около 13.30 часа нападателят и пострадалият се срещнали в центъра на Велико Търново пред офиса на телекомуникационна компания и си разменили заплашителни реплики, след което единият извадил нож и намушкал с него..

публикувано на 18.08.18 в 15:59

Почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан

На 80-годишна възраст в Швейцария почина бившият генерален секретар на ООН и Нобелов лауреат за мир Кофи Анан.  В последните му дни до него са били съпругата му Нане и трите му деца, съобщи ха от неговата фондация.  Кофи Анан беше начело на световната организация в периода 1997 - 2006 година. През 2001 година за хуманитарната си дейност беше удостоен,..

обновено на 18.08.18 в 15:20