Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници

Иван Кокалов: Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека

| обновено на 12.10.17 в 14:08
Снимка: БГНЕС


От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Според вицепрезидента на синдиката, Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.
От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов:
Тя не може да даде пари за заплати, което е нон сенс, защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че туй ще направи, онуй ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз:

Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?

КНСБ настоява да бъдат отделени поне още 200-300 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетната сфера.Това каза Пламен Димитров след среща с депутати от Обединените патриоти:

Трябват мерки, за да се стимулира изваждането на светло на икономиката и доходите, тяхното увеличаване в реалния сектор. Затова има конкретни механизми, за които ние говорихме -  най-вече колективното договаряне и изменение на Кодекса на труда, които ще предложим и на "Патриотите", и на ГЕРБ в следващите няколко седмици с конкретни искания за промяна в Кодекса на труда, който да даде най накрая отговорът - как се формира цената на труда в България.
Депутатът от "Патриотите" Искрен Веселинов увери,че имат сходни виждания със синдикатите  за повишаване на доходите.
Предложенията, които дават КНСБ са за сериозен анализ. Рано ми е да кажа какво от тях ще можем да интерпретираме точно в този бюджет, но факт е, че ние изповядваме същото виждане за ръст на доходите и в диалога с нашите партньори от ГЕРБ ще отстояваме тази теза, търсейки, разбира се, този оптимум, който няма да разклати финансово държавата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38