Диетологът д-р Георги Гайдурков: Дори тревопасните животни не са вегани

Снимка: БГНЕС

Изключването на животинските продукти от менюто ни за дълъг период от време крие рискове за човешкото здраве. Това обясни диетологът д-р Георги Гайдурков.

Особено след третата година настъпват дълбоки и често необратими увреждания в човешкия организъм. Развиват се полидефицитни състояния. На първо място има един относителен релативен белтъчен недоимък. Най-напред се забелязва една редукция на тегло, снижение на имунна система, започват дефицити, които са свързани с турбора на кожата, с падане на коса, с пародонтоза, тоест, страдат всички органи и системи, но специално искам да подчертая за дефицита на Витамин Б12. Настъпва атрофия.


Достига се до парези, парализи и дори смърт. Дори тревопасните животни не са вегани, тъй като поглъщат и насекоми, подчертава диетологът.

Според него животинските продукти вредят не толкова с количеството си, колкото заради това, че най-често са топлинно и индустриално преработени. Той съветва да избираме маринованите и сушени меса.


Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев е категоричен, че ще отгледа детето си като веган и подчерта:

Световната здравна организация, както и Американската диетологична асоциация, имат становище, в което казват, че растителната храна, изцяло е полезна за диета, подходяща е за абсолютно всички възрастови групи, без значение дали са бебета, кърмачета, бременни жени, възрастни хора.