Жестов превод за пациенти с увреден слух предлага МБАЛ "Света София"

Снимка: БГНЕС
МБАЛ "Света София" вече предлага услугата видео-жестов превод на пациенти с увреден слух.

Д-р Михаил Зортев – прокурист на лечебното заведение, изтъкна, че това ще улесни комуникацията с пациентите и поставянето на диагнози:

На Регистратурата в МБАЛ има стикер, който показва къде се намира устройството за осъществяване на комуникацията – един таблет. Чрез таблета той прави комуникация с жестовия преводач и по този начин се осъществява комуникацията между пациента, преводача и лекаря. Всички болници могат да последват този пример. Тук няма значими разходи, които могат да бъдат гененрирани за осъществяване на тази идея.

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Михаил Зортев можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обилен снеговалеж усложни обстановката и на Балканите

Зимата връхлетя Балканите със силни снеговалежи, които създадоха сериозни затруднения. В съседна Сърбия вали повече от денонощие и на места снежната покривка надхвърли половин метър. Най-сериозни затруднения за движението по пътищата създават счупените под тежестта на снега дървета. Автобус с македонска регистрация се е преобърнал на магистрала в Южна..

публикувано на 17.12.18 в 02:39

Жертвите от нападението в Страсбург вече са пет

Жертвите от нападението на коледния базар в Страсбург вече са 5, съобщи Ройтерс. Починал от раните си е 36-годишен поляк. Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри стрелба на коледен базар в Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. По-късно от раните си почина и 28-годишен италиански журналист, дошъл в града, за да..

публикувано на 17.12.18 в 01:53

Глобиха шофьори, нарушили забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона

30 водачи са санкционирани за навлизане на магистрала "Хемус", нарушавайки забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона, съобщиха от Пътната полиция. Санкцията включва глоба от 300 лева, лишаване на водача от право да управлява за срок от 1 месец и спиране на камиона от движение за 3 месеца. Към момента магистралата е проходима..

публикувано на 17.12.18 в 01:49

Осем загинали при взрив на кола бомба в Северна Сирия

Осем души загинаха при взрив на кола бомба в град в Северна Сирия, контролиран от подкрепяни от Турция опозиционни сили Взривът е избухнал на пазар близо до база на ислямистка опозиционна групировка в град Африн. При експлозията са били ранени множество хора, много от които тежко, и са били нанесени значителни материални щети, заяви..

публикувано на 16.12.18 в 20:33
Пътната обстановка в Кюстендилска област

Километрични задръствания на АМ “Хемус“ и затруднено движение в Западна България

От Пътната агенция съобщиха, че движението по пътя Кюстендил-Дупница е възстановено. То остана блокирано през целия ден заради аварирали в снега камони. Отново е разрешено движението на тежки камиони по магистрала "Люлин", по магистрала "Струма" и по пътя Калотина-София. Тежки камиони обаче не могат да се движат по пътя Монтана -..

обновено на 16.12.18 в 19:56