Христо Терзийски: Отново има тежка катастрофа със загинали деца, едното е карало колата

Още не са заловени тримата издирвани за обира на банкомат
| обновено на 12.11.17 в 13:31
Гл. комисар Христо Терзийски
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски коментира в "Неделя 150" въпроса за издирваната банда за обири на банкомати.

Все още не са заловени тримата издирвани във връзка с обира. Те не са напуснали страната, уточни Терзийски и ги призова да се предадат.

Практиката да бъдат взривявани банкомати стартира преди няколко години. Първите случаи са в Холандия, после – в Германия и Франция. Имаме статистически данни, че се увеличават и в Европа.

Имаме 18 посегателства на банкомати и 6 от тях са успешни. Преди няколко години бяха цялостно изтръгвани от основите на конструкцията. Дадохме съответните предписания и вече са с вградени лостове, които се вкопават в земята. Но тенденцията с взривяването е от няколко години насам, добави Терзийски.

В началото на октомври бяха дадени предписания за противодействие, но говорим за различни притежатели. Един от начините за предпазване е омастиляване на банкнотите при взрив. Даваме ежегодно на банките предписания за тяхното имущество. При последния случай камерите са били на достъпно място за престъпниците и са били отклонени.

Христо Терзийски коментира и проблема с телефонните измами:

От десетина години се говори за телефонни измами. В последната година благодарение на медиите наистина застанаха във фокуса на общественото внимание. Трябва да говорим всеки ден за тях, защото потърпевши са нашите родители. Сформирахме специални звена за противодействие на телефонните измами. Даваме сериозен медиен отзвук. Резултатите тази година са добри – имаме доста неутрализирани групи, допълни комисар Терзийски.

Терзийски обърна внимание върху огромния проблем с катасрофите по нашите пътища. През нощта отново има инцидент със загинали деца.

Има тежка катастрофа в района на Ловеч. Четири непълнолетни деца са пътували с кола от село Кирчево до Ловеч. Загиват две непълнолетни деца – 15 -годишно, което е карало колата, и друго, което се е возило. Трето е в болница в тежко състояние. Пътно-транспортните произшествия са страшен бич. Като родители и общество, не бива да допускаме непълнолетни деца безконтролно да се качват и да управляват коли. Допускаме това да продължава да се случва, подчерта комисар Терзийски.

Много сериозен ресурс ангажираме за Председателството. Работим съвместно с ДАНС, НСО, Столична община, НДК, Летище София и други институции. Има сериозен ресурс за техническо обезпечаване. Правим всичко възможно да премине добре, подчерта комисар Терзийски.

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Терзийски чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди излязоха отново на протест в Южен Ирак

Хиляди иракчани от южните провинции излязоха и на демонстрации в градовете с искане властите да им осигурят работни места и да се справят с недостига на електричество и вода. Антиправителствените демонстрации, които често прерастват в сблъсъци с полицията, продължават вече седмо денонощие. По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия"..

обновено на 16.07.18 в 04:41

От днес започва ремонтът на столичния булевард "Пенчо Славейков"

От днес частично се затваря движението по столичния булевард "Пенчо Славейков". Причината - изграждането на подлез и входове към метростанцията на Медицинска академия. Ремонтите ще продължат до края на септември. Движението по   бул. "Пенчо Славейков" ще бъде стеснено. Затваря се изцяло участъкът при кръстовището с ул. "Георги Софийски", а..

публикувано на 16.07.18 в 04:39

Очаква се днес у нас да пристигнат екпертите от Главна дирекция САНКО на ЕК

В България пристига експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство. В момента..

публикувано на 16.07.18 в 04:24

Пред НДК ще бъде открита изложба, посветена на последствията от тютюнопушенето

Изложба с провокативни творби, посветени на последствията от тютюнопушенето ще бъде открита тази вечер пред НДК. Автори са студенти от Националната художествена академия. Изложбата е резултат от творчески конкурс, посветен на Световния ден без тютюнопушене на Световната здравна организация. По време на откриването на изложбата "Коалиция..

публикувано на 16.07.18 в 04:12

Образователни експерти ще обсъдят на семинар в Ловеч приобщаването на малцинствата

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще открие днес в Ловеч двудневен семинар за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Експерти ще представят измененията в стратегията и разпределението на дейностите. В семинара ще участват специалисти от ресорните дирекции на МОН, от регионалните управления на..

публикувано на 16.07.18 в 04:08