Христо Терзийски: Отново има тежка катастрофа със загинали деца, едното е карало колата

Още не са заловени тримата издирвани за обира на банкомат
| обновено на 12.11.17 в 13:31
Гл. комисар Христо Терзийски
БГНЕС

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски коментира в "Неделя 150" въпроса за издирваната банда за обири на банкомати.

Все още не са заловени тримата издирвани във връзка с обира. Те не са напуснали страната, уточни Терзийски и ги призова да се предадат.

Практиката да бъдат взривявани банкомати стартира преди няколко години. Първите случаи са в Холандия, после – в Германия и Франция. Имаме статистически данни, че се увеличават и в Европа.

Имаме 18 посегателства на банкомати и 6 от тях са успешни. Преди няколко години бяха цялостно изтръгвани от основите на конструкцията. Дадохме съответните предписания и вече са с вградени лостове, които се вкопават в земята. Но тенденцията с взривяването е от няколко години насам, добави Терзийски.

В началото на октомври бяха дадени предписания за противодействие, но говорим за различни притежатели. Един от начините за предпазване е омастиляване на банкнотите при взрив. Даваме ежегодно на банките предписания за тяхното имущество. При последния случай камерите са били на достъпно място за престъпниците и са били отклонени.

Христо Терзийски коментира и проблема с телефонните измами:

От десетина години се говори за телефонни измами. В последната година благодарение на медиите наистина застанаха във фокуса на общественото внимание. Трябва да говорим всеки ден за тях, защото потърпевши са нашите родители. Сформирахме специални звена за противодействие на телефонните измами. Даваме сериозен медиен отзвук. Резултатите тази година са добри – имаме доста неутрализирани групи, допълни комисар Терзийски.

Терзийски обърна внимание върху огромния проблем с катасрофите по нашите пътища. През нощта отново има инцидент със загинали деца.

Има тежка катастрофа в района на Ловеч. Четири непълнолетни деца са пътували с кола от село Кирчево до Ловеч. Загиват две непълнолетни деца – 15 -годишно, което е карало колата, и друго, което се е возило. Трето е в болница в тежко състояние. Пътно-транспортните произшествия са страшен бич. Като родители и общество, не бива да допускаме непълнолетни деца безконтролно да се качват и да управляват коли. Допускаме това да продължава да се случва, подчерта комисар Терзийски.

Много сериозен ресурс ангажираме за Председателството. Работим съвместно с ДАНС, НСО, Столична община, НДК, Летище София и други институции. Има сериозен ресурс за техническо обезпечаване. Правим всичко възможно да премине добре, подчерта комисар Терзийски.

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Терзийски чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Смолян издава карти за безплатен достъп за деца до ски-пистите в Пампорово

За четвърта поредна година Община Смолян и „Пампорово“ АД подписаха споразумение за безплатно ползване на едноседалковия лифт от „Малина” до „Студенец” за всички ученици от община Смолян на възраст от 7 до 18 години. Пътническата въжена линия ще може да се ползва от учениците през оставащите уикенди до края на зимния ски сезон т.г. Родителите, които..

публикувано на 19.01.18 в 20:48

Великотърновски съд даде условна присъда за убийство

Тригодишна условна присъда постанови Великотърновският окръжен съд за футболен фен за убийство. На 5 януари миналата година, след сбирка на футболен фен-клуб, 21-годишният студент Любомир Дерменджиев отишъл с приятели да хвърлят пиратки и сплашват обитателите на двата общински блока във великотърновския квартал „Зона В“. Там те срещнали мъж, който..

публикувано на 19.01.18 в 20:26

Собственик на автобус, осъден за смъртта на 18 души, арестуван години след присъдата си

Един от осъдените за катастрофата в местността „Бакаджика“, при която загинаха 18 души, е бил заловен в края на миналата година, след като се укрива от правосъдието 6 години. Слав Славов, който бе собственик на злополучния автобус, е бил арестуван в Полски Тръмбеш и вече излежава 10-годишната си присъда в Бургаския затвор, потвърдиха от прокуратурата в..

публикувано на 19.01.18 в 20:22

Промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин“ е обжалвана

Промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин“, с която се дава възможност за изграждане на втори кабинков лифт над Банско, е обжалвана, потвърдиха за БНР от Министерския съвет. Промяната се оспорва от адвокат Асен Карагьозов като частно лице, съобщи Българската национална телевизия. Според него Министерският съвет е сбъркал, като..

публикувано на 19.01.18 в 19:00
Александър Велев

Александър Велев: Търпи развитие темата за превръщането на радио "София" в младежко радио

С водосвет беше открита новата редакция на радио "София".  Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев и директорът на радио "София"  Светослав Костов прерязаха лентата на новия модерен редакционен комплекс. Генералният директор на БНР Александър Велев каза, че ще търпи развитие и темата за превръщането на радио..

обновено на 19.01.18 в 18:46