Христо Терзийски: Отново има тежка катастрофа със загинали деца, едното е карало колата

Още не са заловени тримата издирвани за обира на банкомат
| обновено на 12.11.17 в 13:31
Гл. комисар Христо Терзийски
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски коментира в "Неделя 150" въпроса за издирваната банда за обири на банкомати.

Все още не са заловени тримата издирвани във връзка с обира. Те не са напуснали страната, уточни Терзийски и ги призова да се предадат.

Практиката да бъдат взривявани банкомати стартира преди няколко години. Първите случаи са в Холандия, после – в Германия и Франция. Имаме статистически данни, че се увеличават и в Европа.

Имаме 18 посегателства на банкомати и 6 от тях са успешни. Преди няколко години бяха цялостно изтръгвани от основите на конструкцията. Дадохме съответните предписания и вече са с вградени лостове, които се вкопават в земята. Но тенденцията с взривяването е от няколко години насам, добави Терзийски.

В началото на октомври бяха дадени предписания за противодействие, но говорим за различни притежатели. Един от начините за предпазване е омастиляване на банкнотите при взрив. Даваме ежегодно на банките предписания за тяхното имущество. При последния случай камерите са били на достъпно място за престъпниците и са били отклонени.

Христо Терзийски коментира и проблема с телефонните измами:

От десетина години се говори за телефонни измами. В последната година благодарение на медиите наистина застанаха във фокуса на общественото внимание. Трябва да говорим всеки ден за тях, защото потърпевши са нашите родители. Сформирахме специални звена за противодействие на телефонните измами. Даваме сериозен медиен отзвук. Резултатите тази година са добри – имаме доста неутрализирани групи, допълни комисар Терзийски.

Терзийски обърна внимание върху огромния проблем с катасрофите по нашите пътища. През нощта отново има инцидент със загинали деца.

Има тежка катастрофа в района на Ловеч. Четири непълнолетни деца са пътували с кола от село Кирчево до Ловеч. Загиват две непълнолетни деца – 15 -годишно, което е карало колата, и друго, което се е возило. Трето е в болница в тежко състояние. Пътно-транспортните произшествия са страшен бич. Като родители и общество, не бива да допускаме непълнолетни деца безконтролно да се качват и да управляват коли. Допускаме това да продължава да се случва, подчерта комисар Терзийски.

Много сериозен ресурс ангажираме за Председателството. Работим съвместно с ДАНС, НСО, Столична община, НДК, Летище София и други институции. Има сериозен ресурс за техническо обезпечаване. Правим всичко възможно да премине добре, подчерта комисар Терзийски.

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Терзийски чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Севлиево започва Националният фолклорен конкурс за северняшка песен

В Севлиево започва петото издание на националния фолклорен конкурс за северняшка песен. Надпяването събира любители от различните фолклорни области на България. Конкурсът „Море песен екна“ е почит към родения в Севлиево легендарен певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов. Тази година в двудневното надпяване участват повече от 40 групи..

публикувано на 21.04.18 в 10:18

Община Ловеч организира акция "Да почистим Ловеч заедно"

Община Ловеч организира днес доброволческа акция под надслов "Да почистим Ловеч заедно". Инициативата е по повод Световния ден на Земята - 22 април. В нея ще се включат служители на общината, институции, организации и фирми, ученици и жители на града. Ще бъдат почиствани зелените площи в междублоковите пространства, детските площадки и местата..

публикувано на 21.04.18 в 10:12

Преглед на чуждестранния печат

Британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за покушението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава вестник "Дейли телеграф" . Според британските власти, пише изданието, покушението е извършено от ударна група, контролирана от руското правителство. Полицията смята още, че заподозрените вече са се..

публикувано на 21.04.18 в 10:07

Най-малко трима души бяха убити при протести в Никарагуа

Най-малко трима души бяха убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система, предаде Ройтерс. Вчера там протестираха за трети пореден ден срещу влезлите в сила реформи, които увеличават вноските на работещите и понижават пенсиите. В четвъртък полицай и млад демонстрант бяха застреляни в столицата Манагуа. Един младеж е бил..

публикувано на 21.04.18 в 10:05

Във Враца откриват благотворителна изложба в помощ на малката Сияна

Днес от 15 часа в Регионалния исторически музей във Враца ще бъде открита благотворителната изложба "Търсената Америка" в помощ на малката Сияна, която страда от детска церебрална парализа и се нуждае от средства за лечение. Снимките от изложбата са направени на студентска бригада в САЩ и представят едни от най-интересните и красиви места в Ню Йорк,..

публикувано на 21.04.18 в 09:59