Христо Терзийски: Отново има тежка катастрофа със загинали деца, едното е карало колата

Още не са заловени тримата издирвани за обира на банкомат
| обновено на 12.11.17 в 13:31
Гл. комисар Христо Терзийски
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски коментира в "Неделя 150" въпроса за издирваната банда за обири на банкомати.

Все още не са заловени тримата издирвани във връзка с обира. Те не са напуснали страната, уточни Терзийски и ги призова да се предадат.

Практиката да бъдат взривявани банкомати стартира преди няколко години. Първите случаи са в Холандия, после – в Германия и Франция. Имаме статистически данни, че се увеличават и в Европа.

Имаме 18 посегателства на банкомати и 6 от тях са успешни. Преди няколко години бяха цялостно изтръгвани от основите на конструкцията. Дадохме съответните предписания и вече са с вградени лостове, които се вкопават в земята. Но тенденцията с взривяването е от няколко години насам, добави Терзийски.

В началото на октомври бяха дадени предписания за противодействие, но говорим за различни притежатели. Един от начините за предпазване е омастиляване на банкнотите при взрив. Даваме ежегодно на банките предписания за тяхното имущество. При последния случай камерите са били на достъпно място за престъпниците и са били отклонени.

Христо Терзийски коментира и проблема с телефонните измами:

От десетина години се говори за телефонни измами. В последната година благодарение на медиите наистина застанаха във фокуса на общественото внимание. Трябва да говорим всеки ден за тях, защото потърпевши са нашите родители. Сформирахме специални звена за противодействие на телефонните измами. Даваме сериозен медиен отзвук. Резултатите тази година са добри – имаме доста неутрализирани групи, допълни комисар Терзийски.

Терзийски обърна внимание върху огромния проблем с катасрофите по нашите пътища. През нощта отново има инцидент със загинали деца.

Има тежка катастрофа в района на Ловеч. Четири непълнолетни деца са пътували с кола от село Кирчево до Ловеч. Загиват две непълнолетни деца – 15 -годишно, което е карало колата, и друго, което се е возило. Трето е в болница в тежко състояние. Пътно-транспортните произшествия са страшен бич. Като родители и общество, не бива да допускаме непълнолетни деца безконтролно да се качват и да управляват коли. Допускаме това да продължава да се случва, подчерта комисар Терзийски.

Много сериозен ресурс ангажираме за Председателството. Работим съвместно с ДАНС, НСО, Столична община, НДК, Летище София и други институции. Има сериозен ресурс за техническо обезпечаване. Правим всичко възможно да премине добре, подчерта комисар Терзийски.

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Терзийски чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Една година след наводнението в Бургас и Камено следствието още не е приключило

Тази седмица се навършва една година от наводненията в общините Бургас и Камено, при които загинаха петима души. Разследването на случая би трябвало да приключи на 30 октомври, но и до момента няма привлечени виновни лица, казаха от Окръжната прокуратура в Бургас. Първоначалната квалификация за умишлено убийство на петима души е променена за..

публикувано на 22.10.18 в 08:09

Улиците в центъра на Рим са под вода заради проливния дъжд вчера

Улиците в центъра на Рим и няколко метростанции в града се оказаха под вода в резултат на изсипалия се вчера проливен дъжд, придружен с градушка в някои райони, съобщи агенция АНСА. На публикувани снимки се вижда как хора са се качили на покривите на колите си, за да се спасят от неочаквания потоп.  Времето този месец на Апенинския полуостров..

публикувано на 22.10.18 в 07:40

Преглед на печата

"Рискът от бедност у нас е намалял с 6 на сто", информира вестник "Труд". Според анализ на Института за пазарна икономика рискът от бедност и социално изключване намалява, въпреки че Евростат ни обяви за най-рисковата страна в ЕС. Според анализа тенденциите са по-скоро положителни, но се очаква нарастващо подоходно неравенство. В периода между 2008..

публикувано на 22.10.18 в 06:57

Майките на деца с увреждания излизат на протести с искане за оставка на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Началният час на протеста, организиран във Фейсбук, е 12:30 часа. Повод за реакцията на майките са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания. Освен в София, протести ще има във Варна, Враца,..

публикувано на 22.10.18 в 04:25

КТ "Подкрепа" ще представи идеите си за промяна в заплащането и ограничаването на нощния труд

Ръководството на Конфедерация на труда "Подкрепа" ще представи в Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество своето предложение за промяна в заплащането на нощния труд и искане за ограничаване на полагането му. В момента за час труд след 24 часа се плащат по 25 стотинки. За да се случи промяната,..

публикувано на 22.10.18 в 04:11