Христо Терзийски: Отново има тежка катастрофа със загинали деца, едното е карало колата

Още не са заловени тримата издирвани за обира на банкомат

| обновено на 12.11.17 в 13:31
Гл. комисар Христо Терзийски
БГНЕС

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски коментира в "Неделя 150" въпроса за издирваната банда за обири на банкомати.

Все още не са заловени тримата издирвани във връзка с обира. Те не са напуснали страната, уточни Терзийски и ги призова да се предадат.

Практиката да бъдат взривявани банкомати стартира преди няколко години. Първите случаи са в Холандия, после – в Германия и Франция. Имаме статистически данни, че се увеличават и в Европа.

Имаме 18 посегателства на банкомати и 6 от тях са успешни. Преди няколко години бяха цялостно изтръгвани от основите на конструкцията. Дадохме съответните предписания и вече са с вградени лостове, които се вкопават в земята. Но тенденцията с взривяването е от няколко години насам, добави Терзийски.

В началото на октомври бяха дадени предписания за противодействие, но говорим за различни притежатели. Един от начините за предпазване е омастиляване на банкнотите при взрив. Даваме ежегодно на банките предписания за тяхното имущество. При последния случай камерите са били на достъпно място за престъпниците и са били отклонени.

Христо Терзийски коментира и проблема с телефонните измами:

От десетина години се говори за телефонни измами. В последната година благодарение на медиите наистина застанаха във фокуса на общественото внимание. Трябва да говорим всеки ден за тях, защото потърпевши са нашите родители. Сформирахме специални звена за противодействие на телефонните измами. Даваме сериозен медиен отзвук. Резултатите тази година са добри – имаме доста неутрализирани групи, допълни комисар Терзийски.

Терзийски обърна внимание върху огромния проблем с катасрофите по нашите пътища. През нощта отново има инцидент със загинали деца.

Има тежка катастрофа в района на Ловеч. Четири непълнолетни деца са пътували с кола от село Кирчево до Ловеч. Загиват две непълнолетни деца – 15 -годишно, което е карало колата, и друго, което се е возило. Трето е в болница в тежко състояние. Пътно-транспортните произшествия са страшен бич. Като родители и общество, не бива да допускаме непълнолетни деца безконтролно да се качват и да управляват коли. Допускаме това да продължава да се случва, подчерта комисар Терзийски.

Много сериозен ресурс ангажираме за Председателството. Работим съвместно с ДАНС, НСО, Столична община, НДК, Летище София и други институции. Има сериозен ресурс за техническо обезпечаване. Правим всичко възможно да премине добре, подчерта комисар Терзийски.

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Терзийски чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има опасност за живота на една от пострадалите жени, настанени във ВМА след катастрофата

Стабилно е състоянието на настанените в ловешката болница след катастрофата на пътя София - Варна, край село Микре.  В момента в Ловеч остават девет от тях, съобщи за „Хоризонт“ директорът на болницата д-р Анка Георгиева . След челен сблъсък между камион и автобус, превозващ 26 незрящи от Перник и региона, загинаха девет от хората в автобуса,..

обновено на 18.11.17 в 09:53

Тежка е ситуацията след земетресението в Иран и Ирак, въпреки че трусът стана преди седмица

Тежка е ситуацията след земетресението, ударило Иран и Ирак, въпреки че трусът стана преди седмица. Тока коментира за "Хоризонт" Рана Сидани Касау от Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Доброволците от организацията продължават да работят на място  Червеният кръст по принцип помага на правителствата. Ние работим заедно..

публикувано на 18.11.17 в 09:33

Спира разследването на химическите атаки в Сирия

Спира разследването на химическите атаки в Сирия, предава ТАСС. Съвместният механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия за това разследване прекрати официално работата си. Срокът на пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, изтече тази сутрин. Съветът за сигурност на..

публикувано на 18.11.17 в 08:48

Прокуратурата в Анкара е започнала разследване за представянето на Ататюрк и Ердоган за врагове на НАТО

Републиканската прокуратура в Анкара е започнала разследване на инцидента, при който основателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк и действащият президент Реджеп Тайип Ердоган са били представени като врагове на Алианса по време на учения на НАТО в Норвегия.  Турските институции настояват да бъде потърсена най-строга отговорност..

публикувано на 18.11.17 в 08:45

Пламен Димитров: Трябва да се въведат общи принципи, в това число и за България

Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че вчерашната социална среща на върха на Европейския съюз в Гьотеборг би могла да помогне чрез въвеждане на общи принципи, в това число и за България. В интервю за "Хоризонт", Димитров даде следния пример: В съотношение като да речем поне 50 процента, а някои казват и 60 процента да бъде минималната..

публикувано на 18.11.17 в 08:36