Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сътрудничеството в областта на отбраната ще е една от темите на утрешното заседание на Съвета по външни работи в Брюксел

Снимка: БГНЕС
Сътрудничеството в областта на отбраната ще е една от темите на редовното заседание на Съвета "Външни работи", което ще се проведе утре в Брюксел. От българска страна в него ще участват вицепремиерите и министри на външните работи и на отбраната Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

На съвместен работен обяд външните министри и министрите на отбраната на държавите членки на ЕС ще обсъдят изпълнението на глобалната стратегия на общността в областта на сигурността и отбраната. В рамките на Съвета ще се състои и  официалната церемония по подписването на нотофикация за постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната.

 Външните министри ще обсъдят и отношенията между ЕС и Африка в контекста на предстоящата Пета среща на върха, която ще се проведе в края на ноември в Кот Д' Ивоар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46
Протест пред руското посолство в Катманду срещу вербуването на непалци за войната на Русия в Украйна.

Хиляди непалци воюват на страната на Русия в Украйна

Около 2000 непалци са били вербувани от Русия да се бият във войната срещу Украйна, разкрива Скай нюз в ексклузивен материал. Принудени да правят това от бедност, много от непалските наемници сега отчаяно искат да се върнат. Скай нюз разказва историята на 35-годишния Ганеш – един от малкото доброволци, имали късмет да се приберат..

публикувано на 19.03.24 в 12:43

Доклад: Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние

Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние поради многото дупки по тях. Ремонтните работи по пътната настилка са на най-високото си ниво за последните осем години, според нов доклад. Алиансът на асфалтовата промишленост обяви, че се очаква общините да поправят два милиона дупки през текущата финансова година. Това е ръст от 43% спрямо..

публикувано на 19.03.24 в 12:37

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30
Снимката е илюстративна, архив

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи, арестувани са петима

ГДБОП разби престъпна група изработвала и разпространявала фалшиви документи и пари.   Задържани да петима души. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.03.24 в 12:27
Румен Радев

Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел

От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха пред БНР, че  "имат готовност да приемат кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни". "Съгласно Конституцията,..

публикувано на 19.03.24 в 12:24

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон и от 1 април започва поетапно спиране на подаването на енергия за отопление. От "Топлофикация - ВТ" напомнят, че само и единствено служителите на дружеството имат право да извършват технически превключвания, спиране, пускане на абонатните станции и всякакви други..

публикувано на 19.03.24 в 12:00