САЩ одобриха първото дигитално хапче

Американските регулаторни органи одобриха продажбата на първото дигитално хапче със сензор, което показва на докторите дали пациентът го е изпил навреме.

С големината на зрънце сол, сензорът няма батерия или антена и се активира, когато достигне до стомашните сокове. Той се улавя от лепенка, поставена на гърдите, която изпраща информация до приложение за мобилен телефон.

Хапчето ще се използва за лечение на психично болни, но ще бъде от полза и за диабетици или хора със сърдечни проблеми.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Задържани са и колите, с които е превозвана незаконно добитата дървесина

Задържани са 7 души и 4 товарни автомобила с незаконна дървесина

Седем души и 4 товарни автомобила с незаконна дървесина са задържани при акция на инспектори от Регионалната дирекция по горите в Берковица и Държавното горско стопанство във Враца. Нарушението е установено миналата нощ в землището на с. Градешница. Задържани са лицата, извършили незаконното действие, автомобилите, 10 куб. м дървесина и 4 моторни..

публикувано на 20.10.18 в 16:50
На празника бяха представени множество ястия с кестени

Празник на кестена събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в Брежани

Празникът на брежанския кестен  събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в бившето миньорско село.  На кулинарната  изложба  бяха представени десетки ястия, приготвени  по  стари  рецепти. Репортаж на Кети Тренчева: Пременени в празнични народни носии , домакините от селото бяха подредили  огромна трапеза с..

публикувано на 20.10.18 в 16:41

Община Павликени подменя 33 км. от водопроводната си мрежа за 3 години

33 километра водопроводна мрежа ще бъде подменена в община Павликени с финансиране от Държавния фонд „Земеделие“.  Безвъзмеднанта финансова помощ е 5 822 000 лева. Ще бъдат сменени 3 километра водопроводи в град Бяла черква и 30 километра в село Караисен. Проблемът с авариите и качеството на питейната вода в Караисен е от десетилетия, коментира..

публикувано на 20.10.18 в 16:04

Жители на с. Труд блокираха за кратко пътя Пловдив - Карлово с протест против централа за ток от биомаса

Пътят Пловдив - Карлово беше блокиран за около половин час в района на село Труд, заради поредното протестно шествие на жители на селото срещу работата на централата, която произвежда електричество от биомаса. Към тях се присъединиха хора от още 7 населени места в страната с подобни проблеми. Със скандирания за чист въздух, протестиращите отново..

публикувано на 20.10.18 в 15:59

Една от централните улици на Тетевен ще бъде превърната в пешеходна зона

Пешеходната зона в Тетевен ще бъде значително разширена. Строителните дейности вече са започнали.  Проектът е финансиран с целеви средства от Министерството на финансите като се предвижда една от централните улици да бъде превърната в пешеходна зона. Ще бъде извършен и основен ремонт на водопровода, тротоарите и настилката на част от ул."Иван Вазов"...

публикувано на 20.10.18 в 15:57