Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност за живота на една от пострадалите жени, настанени във ВМА след катастрофата

Стабилно е състоянието на настанените в ловешката болница

Снимка: БГНЕС

Стабилно е състоянието на настанените в ловешката болница след катастрофата на пътя София - Варна, край село Микре. 
В момента в Ловеч остават девет от тях, съобщи за „Хоризонт“ директорът на болницата д-р Анка Георгиева.
Оперирани са четирима души. Единият е бил в по-тежко състояние. Сега е стабилен и се намира в отделение на Ловешката болница. Пациентите, които са останали в Ловешката болница, са извън опасност за живота, в стабилно състояние засега. През цялото време дежурният екип е бил на работните си места, наблюдавал ги е. Пациентите ще останат в болницата до стабилизиране на състоянието.

След челен сблъсък между камион и автобус, превозващ 26 незрящи от Перник и региона, загинаха девет от хората в автобуса, включително шофьорът. Други 19 души бяха ранени. 

Десет от най-тежко пострадалите са транспортирани в болници в Плевен и София.
Има опасност за живота на една от пострадалите жени, съобщи директорът на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски. Пострадалата е настанена в болницата заедно с още двама души.
Има реална опасност все още за живота й, но е в може да се каже тежко стабилизирано състояние. Предстоят й множество оперативни интервенции.
Състоянието на една от жените остава критично, съобщи и доц.Евелина Одисеева, ръководител на реанимационния екип във Военно-медицинската академия:
Най-тежко пострадалата е с реална опасност за живота. Беше в шок. Много тежък транспорт са имали колегите. През това време се е налагало кръвопреливане, медикаменти за поддържане на кръвното налягане. Когато е доведена тук е била в стабилно състояние и след като са обработени раните й, след като са направени тези манипулации, постепенно тя вече е извън шока, но така или иначе си остава в тежко състояние с реална опасност за усложнения.

Другите двама пострадали - 74-годишен мъж и 56-годишна жена, са в стабилно състояние, съобщи проф.Венцислав Мутафчийски: 
Другите на този етап са в стабилно състояние, но все пак с тежки травми и остават в реанимация задължително. Предстоят им операции. Не мога да предвидя евентуалните усложнения.
Те и двамата имат спомен за случая, но жената е спяла по това време и въобще няма идея как се е случило. За мъжа, казва, че толкова бързо е станало, че не са могли да отреагират.

Двете жени, настанени в болница "Лозенец" в София, са в критично състояние. Те са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към операции следващата седмица.
 
Причините за тежката катастрофа все още се изясняват. Според прокуратурата автобусът е навлязъл в насрещната лента за движение. Според собственика на фирмата превозвач Юлиян Борисов той е бил в перфектно състояние, а шофьорът му - опитен.

Кметът на община Перник Вяра Церовска, която посети пострадалите в ловешката болница, каза, че ще бъде осигурен необходимия транспорт за загиналите и ранените, а в понеделник в Перник ще бъде обявен ден на траур. В предаването "Нощен Хоризонт" тя увери, че ще бъде оказана необходимата помощ на пострадалите, както и на близките на загиналите и добави:

В реанимация на болницата в Ловеч остана един пациент. Говорих с лекаря, който е извършил операцията. Неговата съпруга е в същото хирургично отделение. Видях в неврологично отделение три от жените. 

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев увери, че, въпреки ограничените си възможностти, ръководената от него организация ще направи всичко възможно да окаже съдействие на пострадалите и близките на загиналите при катастрофа, станала вчера на главния път София-Варна край ловешкото село Микре.

Стабилно е състоянието на пострадала жена при катастрофата край село Микре, която е в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски“. Другите трима,  настанени в лечебното заведение са в тежко състояние, каза за „Хоризонт“ говорителят Момчил Цветков.
Четирима са общо пострадалите при катастрофата край ловешкото село Микре, настанени в плевенската Университетска болница “Д-Р Георги Странски“. Жена е в Клиниката по неврохирургия с контузия на  шийните прешлени, нейното състояние е стабилно. Останалите трима  са в  тежко състояние. Един от тях е опериран от гръдни хирурзи  и от хирурзи от  Клиниката по неврохирургия. Настанен е в реанимация.

Заради тежко състояние също в централната реанимация са и още двама, каза за "Хоризонт" говорителят на болницата Момчил Цветков. Той уточни, че цяла нощ е продължила борбата за стабилизиране на състоянието на пострадалите, засега то обаче е тежко, поради което са в реанимация. 
Най-тежко пострадалият е опериран от екип от плевенски хирурзи. Той е с мозъчно-черепна и гръдна травма. Стабилизиран е, настанен е в реанимация, но все още състоянието му остава тежко.

Добро е състоянието на мъж, пострадал при катастрофата край село Микре, настанен във Военна болница в Плевен, научи "Хоризонт".
Освен настанените в Клиники на Университетската болница „Д-р Георги Странски“, още един мъж е в плевенска болница, това е Военна болница, дежурният лекар д-р Водичка Чудомирова уточни:
Да, така е. Един човек е. Състоянието му е добро. Под контрол е всичко. Обслужва се от колегите-ортопеди. Всичко е нормално. Просто се проследява състоянието му.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Девет от ранените при катастрофата край Микре са транспортирани в Плевен и София

Девет от пострадалите в тежката катастрофа край ловешкото село Микре са били транспортирани за лечение в Плевен и София. Четирима вече са настанени в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски“. Трима ще бъдат лекувани във ВМА в София, а други..

публикувано на 17.11.17 в 21:15

Четирима от пострадалите при катастрофата край Микре се лекуват в Плевен

Общо четирима от тежко пострадалите при катастрофата край Микре са докарани в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски“. Състоянието на един от тях, който е с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма, остава критично, въпреки усилията на..

публикувано на 17.11.17 в 20:18

Девет души загинаха при катастрофа в района на ловешкото село Микре

Жертвите от катастрофата край ловешкото село Микре са девет, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Шестима са загинали на място при удара между пътническия автобус и камиона, станала на пътя София-Варна малко преди 13 ч. Трима са..

обновено на 17.11.17 в 19:41

Министерството на транспорта: Собствениците на катастрофиралите край Микре автобус и камион притежавали нужните лицензи, пълна проверка предстои

Фирмите-собственици на автобуса и камиона, катастрофирали край ловешкото село Микре, притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз, съобщиха от Министерството на траспорта. Предстои проверка на..

публикувано на 17.11.17 в 19:36

Шофьорът на камиона, участвал в тежкия инцидент край ловешкото село Микре, е от Нови пазар.

Водачът на камиона, участвал в катастрофата с пътнически автобус край ловешкото село Микре, и неговият спътник, са от Нови пазар, научи Радио Шумен от свои източници. Превозното средство е на фирмата "Камаджиев". До инцидента се е стигнало, след като..

публикувано на 17.11.17 в 19:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо..

публикувано на 26.04.24 в 11:10