Радиооркестърът - ни повече, ни по-малко от световно ниво

| обновено на 13.12.17 в 10:13

Когато на 26 май 2017 г. композиторът Джъстин Хъруиц дирижира първото шоу „Ла Ла Ленд“ като концерт на прочутата открита сцена Hollywood Bowl в Лос Анджелис, публиката наброява 17 000 души. На следващата вечер са дори 18 000. Оттогава турнето преминава през най-различни точки на планетата и е огромен хит.

На 7 декември стана ясно първо, че и в България „Ла Ла Ленд“ има хиляди почитатели и второ, че и тук има музиканти, които могат да направят картината пълна, многозвучна и цветна – със собствен почерк и доза импровизация. А това е избор на Джъстин Хъруиц и диригента на още 32 представяния преди София – Ерик Окснър. Той е млад, много позитивен и енергичен нюйоркчанин със собствен класически камерен оркестър. Но неговата специалност са именно представянията на филми с музика на живо – преди Хъруиц, на когото се похвали, че е учител по дирижиране, Окснър е работил и с Хауърд Шор по “Властелинът на пръстените”. 

И все пак очакванията бяха по-особени, защото „Ла Ла Ленд“ е мюзикъл. Той някак възкреси любовта и възхищението към „златните времена“ на филмите мюзикъли, затова и обра стотици награди и като продукция, и за актьорите в главните роли Раян Гослинг и Ема Стоун, които пеят и танцуват, а Гослинг дори специално се е научил да свири на пиано, за да е по-автентичен в образа си, и за оригинална музика и песен. И така – шест награди „Оскар“ и седем „Златен глобус“, общо 212 награди от 248 номинации. Това е много голям багаж, който се стоварва на плещите на музикантите в различните страни, които трябва "да влязат в обувките" на най-отбрания състав холивудски специалисти. А ние тук, в България, сме свикнали да казваме, че за мюзикъл нямаме достатъчно капацитет нито като певци, нито като танцьори, донякъде и като музиканти. И съм щастлива да заявя, че вечерта на 7-и декември в НДК напълно разби тези предразсъдъци!

Симфоничният оркестър на БНР и солистите джазмени бяха блестящи – като стил, като ансамбъл и като цялостно звучене. Трябва да призная, че този филм-концерт беше първо подобно преживяване за мен и отначало все ми се искаше да видя кой изпълнява определена тема – дали е флейтата на Явор Желев, тромбона на Вили Стоянов, контрабасът на Димитър Шанов или барабаните на Румен Бояджиев-син, и дали соло-тромпетът е на Петър Македонски или на Тодор Бакърджиев… и постепенно цялостната картина, съчетанието от визия и музика така ме увлече, че аз забравих за това. Едва ли има по-голям комплимент, според мен.

Партитурата поставя наистина високи изисквания – комбинира класическа музика с джаз и т.нар. "стил Бродуей". Трябва да отбележа, че в София освен звездите на екрана имаше и звезда в оркестъра и това беше пианистът Стефан Врачев, когото познаваме като член на Софийската филхармония, но и от много различни проекти. На пианиста в „Ла Ла Ленд“ е отредена главна роля и той я изпълни “като за Оскар”. И неслучайно след всяка песен, а и след финалните надписи аплодисментите бяха бурни и продължителни, а диригентът Ерик Окснър специално е изказал възхищението си от Стефан Врачев. Часове по-късно по адрес на пианиста валяха похвали и адмирации и от неговите колеги-музиканти.

Неслучайно вече стотици филмови продукции предпочитат да записват музиката си в София - Радиооркестърът им предлага ни повече, ни по-малко от световно ниво.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Копелия

90 години от първата балетна постановка в България

22 февруари 1928 година е знаменателна дата в историята на нашето професионално музикално-сценично изкуство - тогава се е състоял първият балетен спектакъл на сцената на Софийската опера - балетът на Лео Делиб „Копелия“. Тази дата се смята за рожден ден на българския балетен театър. Дотогава балетните изяви в операта са били на любителско ниво -..

публикувано на 22.02.18 в 17:21

Пламен и Иво представят баладата "Заради нея"

Братята Пламен и Иво изненадаха феновете с новата си песен - баладата "Заради нея". Избраха 14 февруари за премиерата, залагайки на романтиката и на любовта. В основата на песента е личната история на Пламен, който споделя: Имаше едно момиче, което ме накара да се чувствам различно. Песента се роди още през лятото, не че се случиха някакви..

публикувано на 22.02.18 в 14:22

Ева Георгиева и дебютния албум "Ева"

Дебютният албум "Ева" на младата поп денс певица Ева Георгиева съдържа 12 песни по музика на двама основни автори - Александър Кипров - син и Атанас Георгиев /N.A.S.O/, който участва с вокал в записа на песента "И ме няма", както и в създаването на музиката заедно с Алекс Кипров, а текстът е на група "Скандау". Има и още гост изпълнители -..

публикувано на 22.02.18 в 13:49
Красимира Стоянова

Красимира Стоянова солира на "Виенските виртуози" в Златната зала на Музикферайн

На 18 февруари 2018 г. в препълнената златна зала на Музикферайн и при възторжен прием от страна на публиката австрийската камерна формация "Виенски виртуози" изнесе своя трети концерт в рамките на цикъла за сезон 2017 / 2018 г. В състава на този ансамбъл са включени водещи инструменталисти от Виенската филхармония, а създател и духовен..

публикувано на 22.02.18 в 11:21
Пианистката Надежда Цанова

Пианистката Надежда Цанова - солистка на Радиооркестъра

Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък, където 5-годишна я слагат пред пианото, защото само така родителите ѝ успяват да укротят буйния ѝ нрав; после преминава през обучение в софийската Музикална академия при професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а по-късно специализира в Брюксел и Париж. Сега е канена..

публикувано на 21.02.18 в 20:13