Радиооркестърът - ни повече, ни по-малко от световно ниво

| обновено на 13.12.17 в 10:13

Когато на 26 май 2017 г. композиторът Джъстин Хъруиц дирижира първото шоу „Ла Ла Ленд“ като концерт на прочутата открита сцена Hollywood Bowl в Лос Анджелис, публиката наброява 17 000 души. На следващата вечер са дори 18 000. Оттогава турнето преминава през най-различни точки на планетата и е огромен хит.

На 7 декември стана ясно първо, че и в България „Ла Ла Ленд“ има хиляди почитатели и второ, че и тук има музиканти, които могат да направят картината пълна, многозвучна и цветна – със собствен почерк и доза импровизация. А това е избор на Джъстин Хъруиц и диригента на още 32 представяния преди София – Ерик Окснър. Той е млад, много позитивен и енергичен нюйоркчанин със собствен класически камерен оркестър. Но неговата специалност са именно представянията на филми с музика на живо – преди Хъруиц, на когото се похвали, че е учител по дирижиране, Окснър е работил и с Хауърд Шор по “Властелинът на пръстените”. 

И все пак очакванията бяха по-особени, защото „Ла Ла Ленд“ е мюзикъл. Той някак възкреси любовта и възхищението към „златните времена“ на филмите мюзикъли, затова и обра стотици награди и като продукция, и за актьорите в главните роли Раян Гослинг и Ема Стоун, които пеят и танцуват, а Гослинг дори специално се е научил да свири на пиано, за да е по-автентичен в образа си, и за оригинална музика и песен. И така – шест награди „Оскар“ и седем „Златен глобус“, общо 212 награди от 248 номинации. Това е много голям багаж, който се стоварва на плещите на музикантите в различните страни, които трябва "да влязат в обувките" на най-отбрания състав холивудски специалисти. А ние тук, в България, сме свикнали да казваме, че за мюзикъл нямаме достатъчно капацитет нито като певци, нито като танцьори, донякъде и като музиканти. И съм щастлива да заявя, че вечерта на 7-и декември в НДК напълно разби тези предразсъдъци!

Симфоничният оркестър на БНР и солистите джазмени бяха блестящи – като стил, като ансамбъл и като цялостно звучене. Трябва да призная, че този филм-концерт беше първо подобно преживяване за мен и отначало все ми се искаше да видя кой изпълнява определена тема – дали е флейтата на Явор Желев, тромбона на Вили Стоянов, контрабасът на Димитър Шанов или барабаните на Румен Бояджиев-син, и дали соло-тромпетът е на Петър Македонски или на Тодор Бакърджиев… и постепенно цялостната картина, съчетанието от визия и музика така ме увлече, че аз забравих за това. Едва ли има по-голям комплимент, според мен.

Партитурата поставя наистина високи изисквания – комбинира класическа музика с джаз и т.нар. "стил Бродуей". Трябва да отбележа, че в София освен звездите на екрана имаше и звезда в оркестъра и това беше пианистът Стефан Врачев, когото познаваме като член на Софийската филхармония, но и от много различни проекти. На пианиста в „Ла Ла Ленд“ е отредена главна роля и той я изпълни “като за Оскар”. И неслучайно след всяка песен, а и след финалните надписи аплодисментите бяха бурни и продължителни, а диригентът Ерик Окснър специално е изказал възхищението си от Стефан Врачев. Часове по-късно по адрес на пианиста валяха похвали и адмирации и от неговите колеги-музиканти.

Неслучайно вече стотици филмови продукции предпочитат да записват музиката си в София - Радиооркестърът им предлага ни повече, ни по-малко от световно ниво.


ВИЖТЕ ОЩЕ
euroradio

В Москва започва ежегодният фолклорен фестивал на Еврорадио

В Москва започва ежегодният фолклорен фестивал на Еврорадио.  Българското национално радио участва  в тазгодишния  фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия с квартет "Българка Джуниър" - Христина Анастасова, Елена Беделева, Фанка Койнарова и Тонка Колева в съпровод на Темелко Иванов и Ивелин Божанов ще представят народни песни от..

публикувано на 26.05.18 в 08:45
Мистерията на българските гласове

Световна премиера на новия албум на "Мистерията на българските гласове"

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" носи звучното заглавие "BooCheeMish" и съдържа 12 нови произведения, специално написани за световноизвестния български състав. Това е и първият студиен запис на хора от почти 20 години насам. Раждането на "BooCheeMish" е плод на над двегодишна работа на хора, продуцентския екип и всички..

публикувано на 25.05.18 в 11:54

Людмил Ангелов ще е солист на концерта на Симфоничния оркестър на БНР тази вечер

Именитият пианист Людмил Ангелов ще е солист на концерта на  Симфоничния оркестър на Българското национално радио тази вечер, в зала "България". Програмата предлага симфонични танци из мюзикъла "Уестсайдска история“ на Ленърд Бърнстейн и "Един американец в Париж“ и концерт във фа от Джордж Гершуин.  На диригентския подиум като гост ще застане Найден..

публикувано на 25.05.18 в 08:59
Наградите

Предаването на БНР "Алегро виваче" е сред отличените с наградата "Златно перо 2018"

Предаването на програма "Хоризонт" за класическа музика "Алегро виваче" е сред отличените с наградата „Златно перо 2018“. За 23-та поредна година агенция "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" ще връчат награди на изтъкнати творци от сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката с принос към българската..

публикувано на 24.05.18 в 11:59

Последно сбогом с Христина Ангелакова

Тъжната новина за кончината на голямата българска оперна певица Христина Ангелакова, която ни напусна вчера на 73 години, дойде неочаквано, въпреки че маестра Ангелакова страдаше от години. Но силата на нейния дух беше респектираща - креативността ѝ като артистичен директор на фестивала "Моцартови празници" беше вдъхновяваща, а подчертаното..

публикувано на 21.05.18 в 18:29