Р. Русев: Хората трябва да разберат, че голяма част от сигурността е в самите тях

Снимка: БГНЕС
Затрупани сме с мнения, в които има много политика, много гняв, много тревога. Това коментира в предаването „Преди всички“ експертът по екстремизъм и тероризъм Румян Русев относно последните криминални събития в страната. Хората трябва да разберат, че голяма част от сигурността е в самите тях, категоричен е той и добави, че трябва да се промени отношението:

Не може да си запушваме ушите, когато нещо става в съседния апартамент, и да не реагираме.  

Създава се впечатление, че всъщност ние не знаем какво става в нашето общество, а на това, което става, нямаме най-адекватната му реакция не като институция, а като общество. Много силно се коментира темата за тези няколкостотин души с присъди, които свободно се движат в обществото – но това е само правният критерий. /…/ Бъдете сигурни, че в следващите месеци системата ще бъде задействана и голяма част от тези хора ще бъдат намерени и въдворени. Не е това главният въпрос. Главният въпрос е защо има такава категория хора, защо обществената система позволява това и това ли са единствените хора, които са заплаха. Много хора са заплаха за обществото по други причини, по психологически характеристики, поради други същностни черти, те живеят между нас и обществото не реагира на тях.

Убитият Росен Ангелов, който свързваме с шесторното убийство в Нови Искър, е общувал с много хора, работил е на различни места, кметове твърдят, че са го виждали как пребивава във вилата, включително твърдят, че са виждали да води непълнолетни момичета – това е общественият проблем, изтъкна Русев и добави:

Критерият на търпимостта към подобен вид деяния и поведение е станал много нисък. За да направим нещо в обществото, трябва да увеличим чувството на хората за това, че живеят в едно по-сигурно общество. Това може да стане не само със системите, това може да стане само с реорганизиране на самото общество. /…/ В нашето общество вратите са отворени за хора, които не се вписват в него, към които трябва да има специално отношение. Няма обществена система за сканиране на самото общество и какви процеси стават в него.

Убийството на бизнесмена Петър Христов се превърна в най-обсъжданата тема в родния му град Велико Търново, където е съсредоточен и голяма част от неговия бизнес. Като благодетел, но и като противоречива личност определят великотърновци убития бизнесмен. За него в района се говори като за „сивия кардинал“ на Търново. През последните години той получи най-големите обществени поръчки в областта, а на крака да открият негови обекти във Велико Търново са ходили Росен Плевнелиев като регионален министър и премиерът Бойко Борисов. 

Цялото интервю, както и репортаж от Велико Търново, може да чуете в звуковите файлове.